Rodina cyklistických šampionů Athertonových uvedla vlastní značku horských kol z 3D tiskárny

Sourozencům Athertonovým, mnohonásobným mistrům světa v závodění na horských kolech, dopomohla k realizaci snu o vlastní prémiové značce multilaserová 3D tiskárna od firmy Renishaw.

Globální strojírenská společnost Renishaw spolupracuje s novou značkou horských kol Atherton Bikes, pro které tiskne titanové součástky na 3D tiskárně. Novou značku špičkových kol uvedli v lednu na trh sourozenci Athertonovi, Gee, Rachel a Dan v partnerství s Piersem Linneyem z Dragon’s Den fame.

V rodině Athertonových je hned několik cyklistických šampionů, kteří teď budou závodit ve sjezdu na vlastních horských kolech a současně je prodávat po celém světě. Úvodní řada kol bude vyrobena z trubek z uhlíkových vláken a součástek vyrobených z titanového prášku na vysoce výkonné multilaserové 3D tiskárně RenAM 500Q.

Zpočátku bude výroba probíhat v centru pro řešení aditivní výroby firmy Renishaw v Staffordshire ve Velké Británii, následně se přesune do vlastních výrobních prostor Atherton Bikes. Rámové spojky pro Atherton Bikes budou prvními součástkami pro kola, která budou vyráběna touto technologií čtyř laserů, což se pozitivně projeví na jejich produktivitě, aniž by to mělo dopad na kvalitu.

„Na 3D tiskárně RenAM 500Q dokážeme součástky na kola vyrábět rychleji,“ vysvětluje Jono Munday, manažer aplikací aditivní výroby ve společnosti Renishaw. „To znamená, že jsme také schopni rychleji dokončit vývoj cyklistického rámu a přizpůsobit ho přesným požadavkům jezdce, ať už je to borec z týmu Atherton Racing účastnící se Světového poháru anebo individuální maloobchodní zákazník. Zatímco při tradiční výrobě je zapotřebí mnoha nástrojů, výroba z kovových aditiv je zcela digitalizovaný proces. Díky tomu mohou být součástky upravovány v CAD a vyráběny efektivněji.” Během vývoje nových Atherton Bikes poskytovala společnost Renishaw zpětnou vazbu a modifikovala součástky tak, aby mohly být vyrobeny naprosto precizně.

Proces aditivní výroby, obrábění a následného zpracování řídí společnost Renishaw prostřednictvím svého Centra pro řešení aditivní výroby. Světový lídr v 3D tisku z kovových prášků provozuje celou síť těchto center. Firmy včetně startupů, jako je Atherton Bikes, se v nich mohou obrátit na odborníky, kteří jim pomohou rozvíjet jejich podnikání prostřednictvím aditivní výroby. Další informace o centrech pro řešení aditivní výroby společnosti Renishaw naleznete na adrese www.renishaw.com/solutionscentre

Renishaw je jednou z předních světových společností v oboru strojírenských a vědeckých technologií, se zkušenostmi v oblasti měření a zdravotnictví. Společnost dodává výrobky a služby pro širokou škálu aplikací, od výroby proudových motorů a větrných turbín, až po stomatologii a neurochirurgii. Vedoucí postavení má také v oblasti aditivní výroby (zde se zaměřuje na 3D tisk z kovových prášků a technologii vakuového lití). Renishaw je jediným britským výrobcem zařízení pro 3D tisk z kovu. Skupina Renishaw má v současnosti přes 70 poboček ve 35 zemích, s více než 4000 zaměstnanci. Zhruba 2600 zaměstnanců pracuje ve Velké Británii, kde je soustředěna většina výzkumu, vývoje a výroby společnosti.