Exodus Rusů z českých lázeňských měst pokračuje, předražené byty od nich ale nikdo nekupuje

Praha,  18. 2. 2019 – Zhruba před  8 až 11 lety se rusky mluvící investoři předháněli, aby nakoupili co nejvíce nemovitostí v centrech Karlových Varů a Mariánských Lázní.  Vyhledávali byty v původní staré zástavbě i v novostavbách a neváhali si připlatit statisíce oproti běžným cenám nemovitostí v těchto městech. Vlivem oslabení rublu, ale i dalších faktorů, začali Rusové  tuzemské lázně opouštět, přičemž by své luxusní byty rádi prodali s pokud možno co nejmenší ztrátou. Není ovšem komu.

Skupovali tuzemské lázeňské kolonády a teď se marně snaží tamní předražené byty prodat. Zájem rusky hovořících investorů se v rámci Česka v poslední době omezil prakticky jen na Prahu, případně Brno.  „Odliv ruských investorů, kteří dříve nakupovali luxusnější byty v centru a lázeňské zóně, pozorujeme už několik let, přičemž v roce 2017 značně zesílil vlivem oslabení rublu.

V loňském roce tento trend pokračoval s tím, že situace kolem předražených bytů vlastněných těmito majiteli se v podstatě nezměnila. Většinu neprodejných bytů, které byly v nabídkách realitních kanceláří začátkem roku 2018, v nich najdete i nyní,“ popisuje Marcel Bajgar, vedoucí pobočky společnosti  M&M Reality v Karlových Varech.

Ve stejném duchu hovoří také Lucie Bulvasová, vedoucí pobočky společnosti  M&M Reality v Mariánských Lázních. „Trend masivního opouštění lázeňských měst jsme sledovali po celý loňský rok. Návrat rusky hovořících investorů se zjevně nekoná.  Začalo se sice vracet trochu více ruských turistů, ale to jsou pouze lázeňští hosté, nezajímají se o koupi nemovitostí. Většina z nich si již spočítala, že koupě nemovitosti a pravidelné měsíční platby jsou pro ně v porovnání s pobyty v hotelech nevýhodné, “ konstatuje.

Typickým příkladem předražených nemovitostí v Karlových Varech jsou zrekonstruované byty ve starší zástavbě lázeňské zóny a přilehlém okolí s rozlohou přes 90 metrů čtverečních, které jejich majitelé nabízejí k prodeji za 7 až 16 milionů korun. Ve městě se podle Marcela Bajgara sice prodávají některé nemovitosti velmi rychle, jedná se ale o byty menší a především v jiných cenových hladinách. „Kdybych měl pro srovnání uvést rozumně stanovenou prodejní cenu, tak bych zmínil byty 2+1 o rozloze 60 metrů čtverečních v oblíbených částech města, jako jsou třeba Tuhnice nebo Horní Drahovice, které se dají pořídit za 1,4 až 1,6 milionu před rekonstrukcí a za 1,7  až 2 miliony korun po rekonstrukci,“ popisuje Bajgar.

To, že se zájemci o luxusní sídla hledají jen velmi těžko, je dáno charakterem města. Mzdy jsou zde jedny z nejnižších v republice, lidé pracují převážně ve službách a lázeňství, citelně chybí zastoupení průmyslu, vyšší nezaměstnanost způsobuje odchod mladých lidí za pracovními příležitostmi do větších měst. Blízkost a pracovní poptávka z Německa láká i k odchodu za prací do zahraničí. Velmi dobrá dostupnost a podstatně nižší ceny bytů v okolních menších městech v blízkosti Karlových Varů navíc umožňují lidem s průměrnými a nižšími příjmy pořídit si nemovitost levněji a dojíždět za prací. Pokud navíc dojíždějí pracovat do Německa, vůbec nemají potřebu bydlet přímo v Karlových Varech.

Ani v Mariánských Lázních se nabídka rusky mluvících majitelů nepotkává s poptávkou. „Tato klientela nakupovala v minulosti především tří a více pokojové byty, s rozlohou nad 100 metrů čtverečních. Dnes se je snaží prodávat za ceny začínající v těch nejlepších případech na 4 milionech korun, ale šplhající až k neuvěřitelným 20, či dokonce 30 milionům korun,“ popisuje  Lucie Bulvasová.  Sice podle ní existují cílové skupiny, které by byty v lázeňských centrech od těchto majitelů nakupovaly, jedná se ale především o zájemce z Prahy a středních Čech, jejichž představy většinou naplňuje byt o velikosti 60 metrů čtverečních za cenu do 2,5 milionu.

Výsledkem jsou stovky neprodejných bytů v obou městech. „Kolik přesně jich je, se velmi těžko zjišťuje. Někteří majitelé se bohužel mylně domnívají, že čím víc realitních kanceláří bude jejich byt nabízet, tím je větší šance, že se prodá. Některé byty nabízí už i pět kanceláří najednou a počet nabídek se tím hodně zkresluje. Nicméně odhaduji, že to může být až polovina z aktuální nabídky nemovitostí v Karlových Varech,“ říká Marcel Bajgar. Jeho kolegyně Lucie Bulvasová odhaduje podíl neprodejných „ležáků“ patřících rusky hovořícím majitelům na realitním trhu v Mariánských Lázních zhruba na  30 procent.

Proč vlastně Rusové tuzemské lázně opouštějí? Svou roli  sehrály politicko – ekonomické faktory, mimo jiné mezinárodní sankce uvalené na Rusko kvůli dění na Ukrajině a celkově oslabení rublu. Jsou ale i jiné důvody než ekonomické. „Jedním z nich je, že už je to tady jednoduše nebaví. Hodně z nich zjistilo, že kromě lázeňské léčby jim nemáme vůbec co nabídnout, a jdou o dům dál,“ osvětluje  Lucie Bulvasová.   

M&M Reality Holding je lídrem na realitním trhu, má 188 stabilních poboček po celé České republice a na 2500 aktivních makléřů, kteří procházejí náročným a vysoce propracovaným firemním školicím programem. M&M Reality se zabývá zprostředkováním prodeje nemovitostí, pronájmem objektů a jejich správou a poskytuje i široké právní a finanční poradenství v oblasti realit. Dále zprostředkovává hypoteční úvěry, všechny typy pojištění a dodávky elektrické energie a plynu. Nakupuje investiční nemovitosti, zabývá se rekonstrukcemi a má svou silnou developerskou divizi, která se orientuje na výstavbu bytů po celé České republice.

Spotřebitelé označili společnost M&M Reality nejdůvěryhodnější realitní kanceláří v Česku. Stalo se tak v rámci ankety o nejdůvěryhodnější značky na trhu pořádané agenturou ATOZ Marketing Services, a to už podruhé v řadě.