Jak vybrat sluchátka vhodná na sport a běhání

Také se už nemůžete dočkat, až bude teplo a vy vyběhnete ven nebo oprášíte kolo a vyrazíte na cyklostezku? Nebo už od ledna v souladu se svým novoročním předsevzetím trápíte své tělo ve „fitku“? Jestli vás při sportu motivuje hudba, přinášíme vám několik rad, jak si vybrat správná sluchátka na sportovní aktivity.

Běh, návštěvu „fitka“ i další sportovní aktivity má mnoho lidí spojeny s poslechem hudby. A není divu, dobře zvolený playlist nás totiž dokáže motivovat k vyšším výkonům. Při výběru sluchátek pro sportovní využití je třeba dbát na několik hledisek. Ale na úvod jedno důležité upozornění – pokud budete sportovat venku, nezapomeňte, že byste měli vnímat alespoň omezeně také zvuky z okolí, abyste registrovali dění na cyklostezce nebo nevběhli přímo pod kola projíždějícího auta. Upravte podle toho hlasitost hudby.

Musí dobře držet v uších

Na sportovní sluchátka je třeba klást v tomto ohledu mnohem přísnější nároky než při běžném použití. Vyklouznutí z uší následkem otřesů či rychlých pohybů může totiž znamenat nejen přerušení sportovní aktivity, ale také poškození sluchátek. Z běžně prodávaných modelů se pro sport hodí nejvíce takzvané špunty, které díky svým měkkým silikonovým koncovkám drží v uších nejlépe. Někteří výrobci mají však v nabídce samostatnou kategorii „sportovních sluchátek“ se speciálním zaměřením na tuto vlastnost. Jako příklad můžeme uvést Bose nebo Pioneer, jejichž sluchátka pro sport využívají silikonové koncovky se speciálním „zobáčkem“, kterým sluchátka do ucha bezpečně „zašroubujete“. Panasonic zase sází u sportovních modelů na kombinaci tradičních silikonových koncovek špuntů a rámečků kolem uší.

Kabel nebo bezdrát

Bezdrátové provedení je mnohem komfortnější a pohodlnější, protože se vám nebudou kabely při sportu nikde plést, nestane se vám, že byste si prudkým pohybem sluchátka vytrhli z uší a také zde odpadá nebezpečí nejčastějšího způsobu poškození sluchátek, ukroucení kabelu u konektoru. Na druhou stranu musíte myslet na jejich pravidelné dobíjení – zapomenete a jste bez hudby.

U bezdrátových modelů máte na výběr dva různé typy provedení. Některé z nich mají přece jen kus kabelu, který spojuje pravou a levou část. Praktickým prvkem je u nich klips s kolíčkem, který připnete za krkem k tričku a zamezíte tak jejich nenadálé ztrátě. Nejkomfortnější variantou je kompletně bezdrátové provedení sportovních sluchátek, které v kombinaci s uchycením vhodným pro sport nabízí například Bose či nově Pioneer. Výhody tohoto provedení jsou zřejmé, jako nevýhodu mohou někteří vnímat o trochu kratší výdrž na baterie.

Kvalitní zvuk

Čím intenzivněji budete při sportu hudbu vnímat, tím víc bude fungovat motivační efekt. Proto je kvalita zvuku dalším důležitým parametrem při výběru. Zde platí pravidlo, že byste měli buď sáhnout po ověřené značce, podívat se na důvěryhodné recenze, nebo si sluchátka vyzkoušet.

—-

Produktové tipy

Bose SoundSport Free
Absolutně bezdrátová a pohodlná sluchátka legendárního výrobce, která vydrží hrát na jedno nabití 5 hodin, drží pevně v uších a odolávají vodě i potu. Jejich pouzdro obsahuje dobíjecí baterii, která poskytuje energii na dvě další nabití, tedy na dalších 10 hodin poslechu. Za jejich zvuk ručí už název samotné značky s tím, že řada recenzí vyzdvihuje jejich zvukové vlastnosti jako nejlepší v kategorii sportovních sluchátek vůbec. V nabídce je černé, modré, oranžové a nyní také limitovaná edice fialového provedení.
Cena 5 290 Kč

Pioneer SE-E8TW
Absolutně bezdrátová sluchátka, která nevypadnou z uší ani při aktivním sportu. Podporují kodek AAC, jejich frekvenční rozsah je působivých 20 Hz až 20 kHz a specifikace IPX5 garantuje, že odolají i intenzivnímu proudu vody. V kombinaci s aplikací Pioneer Notification App for Android vám sluchátka předčítají do uší příchozí e-maily, SMS a další zprávy. Díky tomu se můžete plně věnovat cvičení. Baterie je zásobuje energií na 3 hodiny aktivního používání a powebanka vestavěná do ochranného pouzdra zajišťuje dvojnásobné plné dobití. K dispozici jsou v černé, černo-žluté a starorůžové barvě.
Cena: 3 990 Kč

Panasonic RP-BTS55E
Bezdrátová sluchátka optimalizovaná pro sportovní aktivity. Patentovaný způsob bezpečného uchycení okolo uší 3D-Flex kombinuje měkké silikonové koncovky tradičních špuntů uvnitř ucha s pružnými a pohodlnými obroučkami kolem uší. Nevadí jim pot ani déšť (splňují specifikaci IPX5), podporují kodek AAC a pro působivou reprodukci využívají na tuto kategorii velké 9 mm reproduktory. Sluchátka mají vestavěnou LED signalizaci, kterou si můžete zapnout pro posílení pasivní bezpečnosti během večerního běhu a přes velmi lehké provedení vydrží hrát na baterii až 6 hodin. Na trhu jsou v černé, bílé a růžové barvě.
Cena: 2 599 Kč