Spolupráce společností Lenzing a Rinspeed vnáší do konceptu microSNAP vizi automobilového pohodlí a udržitelnosti

  • Protože společnost Lenzing chtěla do automobilového průmyslu vnést myšlenku udržitelné budoucnosti, navázala spolupráci se švýcarským think tankem Rinspeed zabývajícím se automobilovým průmyslem. Cílem bylo zavést do prototypu vozítka microSNAP, které Rinspeed předvede v roce 2019 na mezinárodní automobilové výstavě v Ženevě, vysoce udržitelná vlákna.
  • Řešení LENZING™ pro interiéry automobilů nabízí automobilovému průmyslu biologicky rozložitelná vlákna z rostlinných materiálů, která významně snižují negativní dopad na životní prostředí a zvyšují úroveň komfortu.

26. února 2019, Rakousko/Lenzing – Skupina Lenzing Group, celosvětový lídr na trhu se specializovanými vlákny ze dřeva z obnovitelných zdrojů, dnes oznámila, že ve spolupráci se společností Rinspeed do prototypu jejího vozítka microSNAP začlení vlákna LENZING™ pro automobilové interiéry. V rámci této spolupráce budou do potahů sedadel vozítka microSNAP vpletena udržitelně vyráběná vlákna rostlinného původu. Tato spolupráce zlepší udržitelnost futuristických vozidel a současně nabídne pasažérům vyšší úroveň měkkosti a pohodlí. Tato obchodní spolupráce rovněž představuje pro společnost Lenzing důležitý milník, protože vhodně doplňuje stávající spolupráci s OEM výrobci o výrobu prvků automobilových interiérů s využitím vláken LENZING™ pro interiéry automobilů.

„Lenzing a Rinspeed sdílejí společnou vizi i úmysl – chtějí prostřednictvím průkopnických a udržitelných řešení vnést revoluci do automobilového průmyslu. Ze spolupráce se společností Rinspeed jsme opravdu nadšeni. Jejich vozítko microSNAP představuje obrovský krok vpřed k udržitelné budoucnosti automobilového průmyslu,“ říká k tomu výkonný ředitel (CCO) Lenzing Group, Robert van de Kerkhof. „I když zákazníci začínají stále více myslet na životní prostředí, mezi jejich nejdůležitější požadavky při používání vozu se nadále řadí kvalita a navozovaný dojem. Na dojem, který si zákazníci odnáší, se společnost Lenzing zaměřuje a je pro ni důležitý, ostatně stejně jako pro naše značkové partnery. To je i důvodem, proč se pouštíme do nové transformace interiéru automobilů, který zákazníkům přinese možnost si uvnitř vozidla užívat větší pohodlí a měkkost. Prostřednictvím spolupráce se společností Rinspeed (a intenzivnější spolupráce s ostatními partnery v hodnotovém řetězci) zvýšíme povědomí a zájem o používání biologicky rozložitelných materiálů rostlinného původu v řešeních pro interiéry automobilů a budeme usilovat o zvýšení udržitelnosti v automobilovém průmyslu.“

Vlákna LENZING™ pro interiéry automobilů se skládají z lyocellových a modalových vláken LENZING™, která se vyrábí z obnovitelných zdrojů dřeva v rámci výrobních procesů beroucích ohled na životní prostředí a jsou certifikované jako kompostovatelné a biologicky rozložitelné. Tato vlákna lze začlenit do přírodního koloběhu a zajišťují cirkulaci prostřednictvím revoluční technologie REFIBRA™ společnosti Lenzing. Technologie REFIBRA™ spočívá ve využití obnovitelných zdrojů dřeva a významného poměru upcyklovaných zbytků bavlny v systému s uzavřenou smyčkou, v rámci kterého se vyrábí zcela nová lyocellová vlákna LENZING™. Tato technologie dále přispívá k rozšíření stávajících iniciativ cirkulární ekonomiky automobilového průmyslu spočívajících v upcyklaci kovů, chemických látek a plastů v rámci hodnotového řetězce tohoto průmyslu. Při začlenění do látky potahů sedadel se vlákna rovněž podílejí na zlepšení dojmů cestujících o úžasný pocit hebkosti, odvod vlhkost a technologie pro regulaci teploty těla.

„Hlavní předmět podnikání společnosti Rinspeed spočívá v budování vizionářských konceptů mobility, které představují spojení inovace a udržitelnosti. Využití vláken LENZING™ pro interiéry automobilů v prototypu vozítka microSNAP na rok 2019 je příkladem našeho odhodlání a spoluvytváření inovativních konceptů dopravy budoucnosti, které jsou spojením udržitelnosti a pohodlí. Domníváme se, že uvedení konceptu microSNAP spustí řetězovou reakci, která prosadí lepší udržitelnost v rámci všech aspektů vozidel a nastaví automobilovému průmyslu novou vyšší laťku,“ prohlásil CEO společnosti Rinspeed, Frank M. Rinderknecht.

Efektivní odvod vlhkosti lyocellových a modalových vláken LENZING™ podporuje přirozenou termoregulaci těla a nabízí lepší prodyšnost tkanin potahů sedadel, čímž přispívá k pohodlí řidiče i spolujezdců. Ve spojení s inovativní technologií Eco Color se látky LENZING™ pro interiéry automobilů rovněž vyznačují dlouhodobou stálostí barev, protože je během výrobního procesu barevný pigment integrovaný do vláken. Tato technologie má (ve srovnání s tradičními procesy barvení náročnými na prostředky) relativně nižší dopad na životní prostředí, a tím dále zlepšuje udržitelnost vozu.

Koncept vozidla microSNAP společnosti Rinspeed bude představen na blížící se mezinárodní automobilové výstavě v Ženevě, a to během návštěvních dnů pro tisk 5. až 6. března 2019 a návštěvních dnů pro běžné návštěvníky od 7. do 17. března 2019.

Reference 1: Zpráva „Automotive Recycling Devalued is now Revalue“ agentury Plastics Market Watch

Reference 2: Zpráva „2018 UK Automotive Sustainability Report“ agentury SMMT Hnací motor automobilového průmyslu

O skupině Lenzing Group
Lenzing Group je mezinárodní výrobce tkanin a vláken špičkové kvality, které jsou vyráběny inovativními technologiemi přátelskými k životnímu prostředí ze dřeva s obnovitelným původem. Tato vlákna představují základ širokého sortimentu textilií a netkaných použití, využívají se rovněž na pracovní a ochranné oděvy a v průmyslu.
Kvalita a špičkové schopnosti inovace společnosti Lenzing stanovují celosvětové normy pro vlákna ze dřevěné celulózy. Skupina Lenzing Group se může opřít o 80 let zkušeností. Jedná se o jedinou společnost na světě, která ve významných objemech vyrábí všechny tři generace vláken ze dřevěné celulózy. Výrobky této skupiny se prodávají pod těmito značkami: TENCEL™ při použití v textilu, VEOCEL™ při použití u netkaných látek a LENZING™ při speciálním použití v jiných oblastech a u jiných výrobků. Globální lídrem na polí inovací se společnost Lenzing stává například díky technologii REFIBRA™, identifikovatelným značkovým vláknům LENZING™ ECOVERO™ a značkové přízi z nekonečných lyocellových vláken TENCEL™ Luxe.
Úspěch skupiny Lenzing Group se opírá o trvalou orientaci na zákazníky ve spojení s vůdčím postavením na poli inovací, technologií a kvality. Společnost Lenzing je odhodlána dodržovat zásady udržitelného řízení založeného na velice přísných normách v oblasti životního prostředí. Toto odhodlání může doložit bezpočtem mezinárodních certifikací o udržitelnosti ke svým obchodním procesům, čímž se stává společností kladoucí největší důraz na udržitelnost v tomto oboru. Kromě vláken, která tvoří hlavní podnikatelskou činnost skupiny Lenzing Group, je tato skupina rovněž aktivní v oboru inženýrství a výstavby závodů – převážně pro své vlastní pobočky, ale rovněž pro mimopodnikové zákazníky.
Hlavní fakta a údaje o skupině Lenzing Group za rok 2017

Příjmy: 2,26 mld. EUR

Jmenovitá kapacita: 1 009 000 tun

Počet zaměstnanců: 6 488
TENCEL™, VEOCEL™, LENZING™, REFIBRA™, ECOVERO™, LENZING MODAL™, LENZING VISCOSE™, MICROMODAL™ a PROMODAL™ jsou ochranné známky společnosti Lenzing AG.
O společnosti Rinspeed

Rinspeed je kreativní švýcarský think tank a laboratoř pro mobilitu, která se více než 41 let specializuje na automobilový průmysl. Spojení inovací, vizí a kreativity a emocí dalo za vznik dlouhému seznamu výrobků, který každý den s radostí používají motoristé po celém světě.
Jednou ze součástí jejich hlavního předmětu podnikání jsou vizionářské koncepty mobility, inovativní pohonné jednotky, udržitelnost, komplexní sítě a stanovené kompetence v celosvětové komunikaci. Jedná se o soukromou společnosti, jejímž vlastníkem a provozovatelem je Frank M. Rinderknecht. Se společností Rinspeed přichází budoucnost již dnes. Další informace naleznete na adrese www.rinspeed.com.