Mladé Češky preferují silnější vozy, ve zralejším věku upřednostňují pohodlí

Naopak mladé Slovenky jsou ve svých řidičských začátcích opatrnější a pohodlnější vozy si dopřávají ve středním věku. Jako seniorky se pak vrací k menším nenáročným vozům

Praha, 7. března 2019 – Ženy ve zralejším věku zohledňují při výběru vozu především pohodlí, bezpečnost i mladší vozy a jsou ochotny zaplatit až o 58 tisíc více než mladší řidičky. Mladé ženy a začínající řidičky se přibližují mužům a je pro ně důležitý výkon vozu a sportovnější vzhled. Automatická převodovka je pro mladé ženy téměř nemyslitelná. Vyplynulo to z prodejních statistik největšího prodejce ojetých automobilů u nás AAA AUTO k příležitosti Mezinárodního dne žen.

Ženy tvoří zhruba třetinu zákazníků ojetých automobilů. Polovina žen je ve věku od 35 do 54 let a tyto ženy také do automobilů investují v průměru nejvíce peněz (konkrétně 198 500 Kč). Nejméně za automobily utrácí mladé řidičky do 25 let (141 300 Kč). „U Češek je zajímavé sledovat proměnu jejích preferencí s rostoucím věkem. Jako mladé se v posledním roce přiklánějí více k silnějším automobilům, klidně starším, ale hlavně sportovněji laděným. S rostoucím věkem do automobilů více investují, dbají na praktičnost, bezpečí i pohodlí. Více než muži v tomto věku pak volí zánovní automobily, které jim nejlépe splní veškeré požadavky za nižší cenu, než kdyby kupovaly vozy nové,“ uvedla generální ředitelka a předsedkyně představenstva skupiny AURES Holdings Karolína Topolová, která sama nedá dopustit na bezpečné rodinné vozy.  

České řidičky na rozdíl od Slovenek upřednostňují už od samotných řidičských začátků silnější motory a nejoblíbenější je verze 2.0, od 45 let pak postupně přesedají do menších a méně výkonných vozů. Automatická převodovka není u něžného pohlaví nijak rozhodujícím faktorem při výběru automobilu. Naopak ženy do 24 let se automatu v podstatě vyhýbají a pořizuje si ho jen necelých 10% z nich. Nejoblíbenější je tento typ převodovky u žen ve věku od 25 do 44 let. Podobně jsou na tom i Slovenky. Dominantním palivem je v každé věkové kategorii Češek i Slovenek benzín a tvoří minimálně 55% poptávky (ve věku od 55 let v ČR dokonce 72%). „Ženy jsou v oblasti výběru automobilu podle druhu paliva konzervativní a alternativním pohonům se zatím rázně vyhýbají,“ doplnila Topolová.

Nejoblíbenějšími modely aut jsou bez ohledu na věk Škoda Fabia a Škoda Octavia. Nejoblíbenějším typem karoserie je hatchback. Ve věku od 25 do 44 let volí ženy z 51 až 58% prostornější vozy jako jsou varianty kombi, SUV nebo MPV, a to s ohledem na jejich potřeby, které se často točí okolo rodiny. Dívky do 25 let a ženy ve věku nad 45 let upřednostňují menší automobily jako je již zmíněný hatchback nebo sedan.