Nastoupil jsi na školu, ale učení Ti moc nevoní? Máme pro Tebe hodně dobrou alternativu aneb pět důvodů, proč jít na řezníka

Rodiče Tě donutili jít na střední, ale už teď víš, že to nebyl zrovna ten nejlepší nápad? Změnit obor i školu je úplně běžné a normální. Přestup na jinou školu je důležité rozhodnutí, do kterého si ale napodruhé nenech tolik mluvit. Promysli ho, inspiruj se a vyber si obor, který za to bude stát. Náhodou víme o jednom vypečeném po všech stránkách – řezník-uzenář, tak ho pojďme hezky rozporcovat.

 

  • Hlad po řeznících profesionálech

 

Vyučených řezníků je u nás i v Evropě kritický nedostatek a firmy jsou doslova hladové po profesionálních vyučených řeznících. Pracovní trh v České republice aktuálně postrádá na pět tisíc vyučených řezníků. Když vezme v potaz fakt, že v učení jich je nyní něco kolem stovky, příležitost najít si ihned po škole dobrou práci rozhodně stojí za zvážení. „Dotazovali jsme se několika velkých firem z oboru a od všech zaznívá prakticky totéž: Ihned jsme schopni přijmout i 50 nových řezníků. Na trhu ale nefigurují jenom velké firmy, máme tu několik set malých a středních, které odborně vyučené řezníky také potřebují. Poptávka po specializované profesionální síle je u nás velká a do budoucna ještě poroste,“ říká výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa, Jan Katina.

 

  • Za dobrou práci dobré peníze, jinak nic

 

Řezník v České republice si s přehledem přijde na férové peníze. Statistikám nevěř, protože do nich jsou započteni všichni, kteří se kolem masa motají. Tím jsou myšleny i nejrůznější pomocné pozice, které jsou samozřejmě také potřeba, ale na přesouvání bedýnek nebo závoz zboží zrovna moc velkých vědomostí nepotřebují. „Všechny tyto pomocné pozice mzdový průměr řezníků snižují. Z našeho vlastního šetření plyne, že v případě standardně fungující firmy si dobrý, odborně vzdělaný řezník vydělává až 40 tisíc Kč hrubého měsíčně,“ vysvětluje Katina.

 

  • Nenahradí řezníky roboti?

 

Ne, nenahradí. Jistý stupeň robotizace je zatím vidět v Německu nebo Dánsku, ale i robot potřebuje kvalifikovanou obsluhu! Současný řezník už není tím, čím býval. Jeho náplň práce může spočívat třeba i v práci s moderními technologiemi. Maso se bude jíst pořád, s tím se musí vegetariáni holt smířit. Kdyby tomu tak nebylo, prodejny masa a uzenin by nahradili třeba zelináři. Ruku na srdce, kolik jste za poslední rok viděli zavřených řeznictví? A podle Jana Katiny z Českého svazu zpracovatelů masa se nemusíš bát ani těch robotů. „Páteř oboru u nás i v zahraničí tvoří střední podniky. I u nich najdeme robotizaci, respektive mechanizaci, ale naše práce stále spočívá především v odborných činnostech, které musí vykonávat kvalifikovaní lidé. Koneckonců ani mechanizace, chcete-li robotizace, se u nás neobejde bez odborně kvalifikovaných pracovníků. S přehledem mohu říci, že za 15 let bude stejná poptávka po řeznicích jako nyní, ne-li ještě větší. Do hry vstupuje populační výkyv, protože starší řezníci odejdou do důchodu a mladí nebudou,“ doplňuje Katina.

 

  • Maturita, praxe i možnost vypadnout ven

 

Obor řezník-uzenář najdeš na 24 školách a není problém si učení rozšířit o nástavbu s maturitou, na kterou firmy dobře slyší. České zpracovatelské kapacity nejedou na plný výkon, takže pomocná ruka je potřeba. Během učení si tak můžeš vybrat z hezky obložené nabídky nejrůznějších praxí a stáží. Všude Tě přivítají s otevřenou náručí. Díky kvalitní praxi si můžeš už během školy rozmyslet, kterou profesi z oboru budeš chtít dělat. „Dnešní absolventi mohou najít široké uplatnění v nejrůznějších profesích, od bouračů přes ty, jejichž práce je vidět přímo na pultech řeznictví, až po kuchaře v prestižních restauracích, a to i včetně těch známých z televizních reality show,“ říká Katina. Podobně jako Česká republika jsou na tom i další evropské státy, myšleno ty západní. Vyjet ven zatím nebylo nikdy jednodušší.

 

  • A co je nejdůležitější?

 

Pořádně se nadlábnout! Jak už jsme si řekli, obor řezník-uzenář u nás najdeš na 24 školách, jejich přehled je na www.budetomaso.cz, kde se s Tebou o své zkušenosti dělí i úspěšní absolventi. Příležitostí profesně růst je nespočet, a když na to přijde, řezničina nemusí být vůbec chlapská záležitost, protože kvalitních roštěnek také není nikdy dost! ☺