Unikátní program péče o zdraví zaměstnanců GSK slaví první narozeniny

Již rok využívají zaměstnanci české pobočky farmaceutické společnosti GSK zcela bezplatně vybrané preventivní služby z oblasti zdravotní péče v rámci programu Partnership for Prevention. První narozeniny globálního programu slaví GSK aktivitami na podporu zdravého těla i svěží mysli. Ve společnosti rapidně stoupla proočkovanost zaměstnanců jak z metropole, tak i z regionů.

Prioritou programu je porozumět svému zdraví a starat se o něj. „Vzhledem k tomu, že naši zaměstnanci tráví výkonem pracovních úkolů mnoho času, chceme každého z nich povzbudit v dodržování pravidel zdravého životního stylu. Jako zaměstnavatel chceme být nejen šiřitelem osvěty o důležitosti prevence, ale i tím, kdo prevenci pomáhá zabezpečit – a to kdekoliv na území České republiky,“ zdůrazňuje personální ředitelka GSK Pavla Bučilová. Program P4P je dobrovolný a důvěrný, přičemž zaměstnanci, kteří ho využívají, snižují rapidně své náklady na zdravotní péči. Reflektuje přitom misi GSK – pomáhat lidem být aktivnější, cítit se lépe a žít déle.

O kvalitách programu P4P svědčí fakt, že je o něj mezi zaměstnanci stále větší zájem. Zatímco při zavedení v březnu loňského roku projevilo o benefity zájem například 33 % pracovníků farmaceutické divize, letos v únoru už jich bylo registrováno 80 %. Aktuálně je k programu přihlášeno celkem 395 zaměstnanců a jejich rodinných příslušníků. Naprostá většina z nich využívá zejména možnost očkování proti meningokoku B, klíšťové encefalitidě a rakovině děložního čípku. Mezi nejatraktivnější a často poptávané ale patří také preventivní prohlídky.

„Jsme potěšeni, že výhody programu využívají již téměř dvě třetiny našich zaměstnanců a věřím, že jich bude brzy ještě více,“ zdůrazňuje Pavla Bučilová. Pracovníci GSK využívají zejména bezplatný přístup                k více než dvaceti typům očkování pro děti i dospělé, k detailním preventivním prohlídkám, které nejsou hrazeny ze zdravotního pojištění, včetně vyšetření digitálním dermatoskopem nebo k prevenci HIV.

První narozeniny programu P4P slaví GSK měsícem zdraví, který pro zaměstnance přináší zdravé snídaně, týden masáží, běžecký seminář, lekce jógy a pilates. Zaměstnancům se velice líbilo velké sportovní odpoledne, na kterém se formou olympijských her mohli utkat se svými kolegy. Vzhledem                       k pracovnímu vytížení pracovníků GSK se hodně aktivit soustředí na podporu mentálního zdraví.

Vzhledem k tomu, že tým GSK tvoří i kolegové v regionech, vyráží personální oddělení s P4P aktivitami podporujícími zdraví pravidelně i za nimi. Program P4P je přitom součástí strategie „Moderní zaměstnavatel“, kterou se GSK zavazuje povzbuzovat své zaměstnance v tom, aby byli sami sebou, cítili se v GSK dobře a rozvíjeli se profesionálně i osobnostně.

Program P4P je v ČR realizovaný ve spolupráci s poliklinikami AGEL společnosti Dopravní zdravotnictví, která zaměstnancům GSK a jejich blízkým poskytne vyšetření a léčbu ve vybraných oblastech preventivní zdravotní péče. V rámci kooperace s očkovacími centry společnosti Avenier, členem skupiny AGEL, je možné využít vybraného bezplatného očkování pro celou rodinu.

Projekt se vztahuje na všechny zaměstnance GSK po celém světě. Ačkoliv je tento program globální, každý ze zaměstnanců ho může využít dle svých potřeb. Pro P4P byly zvoleny takové služby, které mají svou hodnotu především v oblasti prevence a diagnostiky. V neposlední řadě také odpovídají doporučením Světové zdravotnické organizace. Program je využíván ve130 zemích, kde firma působí.