Průměrný dluh Čechů meziročně poklesl, největší dluhy mají stále Pražané

Hradec Králové, 16. dubna 2019 – Oproti roku 2017 poklesnul průměrný dluh českých dlužníků o 1 200 korun na 28 500 korun. Dluhy mají opět spíše muži (53 % dlužníků), kteří si také půjčují více (v průměru bezmála 30 000 korun). Z pravidelných analýz společnosti KRUK Česká a Slovenská republika (KRUK), která se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků, za posledních 5 let vyplývá postupné snižování zadluženosti Čechů. V roce 2014 byl zaznamenán průměrný dluh ve výši 41 000 korun, nejméně byli Češi zadlužení v roce 2016 s průměrným dluhem 25 700 korun. V roce 2017 narostla výše průměrného dluhu na 29 700 korun, ale v roce 2018 pokračovala sestupná tendence zadlužování.

Nejvíce dlužníků stále pochází z Moravskoslezského kraje, kde bydlí bezmála 16 % českých dlužníků s průměrným dluhem 26 800 korun. Následuje Ústecký kraj s 12 % dlužníků a průměrným dluhem 26 300 korun (což je nejméně z krajů České republiky) a Středočeský kraj s 10 % dlužníků a průměrným dluhem necelých 28 900 korun. Z Prahy pochází sice jen 7 % dlužníků, ale jejich průměrný dluh je zároveň nevyšší z celé republiky – více než 31 700 korun. Jen o málo méně, přes 30 700 korun, dluží lidé z Karlovarského kraje, ze kterého pochází pouhá 3 % dlužníků.

S výjimkou roku 2017 se zadlužení Čechů postupně snižuje, což může souviset s dobrou ekonomickou situací České republiky a rekordně nízkou nezaměstnaností. Vysoké zadlužení Pražanů může být důsledkem vyšších životních nákladů. Češi se zadlužují zejména v produktivním věku, kdy mají ještě dostatek času svoje závazky splatit z příjmů ze svého zaměstnání,“ uvádí Jana Žaludová, tisková mluvčí společnosti KRUK.

Dluhy v produktivní věku

Češi se nejčastěji zadlužují ve věku mezi 35 až 44 lety, přičemž do této věkové skupiny spadá 27 % všech dlužníků s průměrným dluhem více jak 29 000 korun. Věkové kategorie 25–34 let a 45–54 let reprezentují každá kolem 23 % dlužníků. Jen 2 % dlužníků, s průměrným dluhem 13 000 korun, je ve věku 18 až 24 let. Přes 9 % dlužníků je již v postproduktivním věku a stále přitom průměrně dluží bezmála 29 000 korun.

Zadlužení lidí v postproduktivním věku často znamená nutnost hledat si i v penzi zaměstnání, nebo výrazně snížení komfortu života pro lidi, kteří nemají dodatečný příjem. Problémem je také kumulace dluhů, kdy jsme zjistili, že každý pátý dlužník má více než jeden dluh, a dokonce není výjimkou mít 5 a více různých dluhů,“ dodává Jana Žaludová, tisková mluvčí společnosti KRUK.

O společnosti KRUK
Společnost KRUK Česká a Slovenská republika s.r.o. (KRUK) je členem skupiny KRUK – mezinárodní společnosti, založené v roce 1998 a působící v České republice, Polsku, Rumunsku, Německu, Itálii, Španělsku a na Slovensku. Společnost KRUK se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků. Spravuje pohledávky bank, pojišťoven, telefonních operátorů i poskytovatelů energií a dalších služeb. Motto společnosti „Pomáháme splácet dluhy“ je výsledkem inovační politiky orientované na smírná řešení. Partnerský, osobní přístup k zadluženým osobám či firmám a pochopení jejich situace jsou hlavní přednosti, kterými se KRUK vyznačuje. Cílem tohoto přístupu je motivovat zadlužené osoby k zahájení jednání o splacení dluhů ve formě splátek, které si mohou dle své aktuální finanční situace dovolit. Více informací o společnosti KRUK je k dispozici na webu www.cz.kruk.eu.