Red Hat a ČVUT budou v rámci vědeckých stáží hostit studenty Baylorovy univerzity

Společnost Red Hat uzavřela spolupráci s Českým vysokým učením technickým a Baylorovou univerzitou v americkém Texasu, jejíž cílem je umožnit americkým studentům absolvovat v příštích třech letech vědecké stáže na mezinárodních pracovištích v Praze a Brně. Studenti se pod dohledem renomovaných vědců a špičkových inženýrů společnosti Red Hat budou podílet na reálných open source projektech.
Programu se každý rok v létě zúčastní šest univerzitních studentů, kteří se v rámci osmitýdenního pobytu budou učit, jak provádět výzkum, a získávat nové znalosti a dovednosti v oblasti testování a zajištění kvality kódu distribuovaných softwarových systémů používaných ve velkých společnostech.

Projekt, který pod názvem IRES schválila americká Národní vědecká nadace (NSF), povede na Baylorově univerzitě Tomáš Černý, bývalý vědecký pracovník na Fakultě elektrotechniky, který stál u založení jedné z univerzitních laboratoří Red Hat na FEL ČVUT. Právě z této dlouhodobé spolupráce vychází i současný projekt, jehož ambicí je zopakovat v budoucnu podobný úspěch v USA a poskytnout českým studentům příležitost vycestovat na Baylorovu univerzitu, případně do projektu zapojit další univerzity, s nimiž Red Hat spolupracuje.

Red Hat, který je předním světovým poskytovatelem podnikových softwarových řešení typu open-source, spolupracuje s tuzemskými univerzitami již více než 10 let a na svém brněnském výzkumném pracovišti dává trvale prostor zhruba 100 studentům na pozici stážistů.

Projekt IRES naši myšlenku spolupráce s akademickou sférou posouvá na mezinárodní úroveň a je plně v souladu s naší dlouhodobou strategií, která má za cíl umožnit studentům získat praxi v globální společnosti a prakticky využívat technické dovednosti při spolupráci s inženýrskými týmy Red Hat na reálných open source projektech,“ říká Radek Vokál, Manager ve společnosti Red Hat.