Program Kozel lidem letos podpoří pět projektů. Lidé v hlasování rozhodují, který získá speciální prémii

Velké Popovice, 2. května 2019 – Grantový program Kozel lidem míří do finále. Poté, co odborná komise v minulých dnech rozdělila celkem 350 tisíc korun mezi pětici úspěšných projektů, začalo hlasování veřejnosti o absolutního vítěze letošního ročníku. Na stránkách www.kozellidem.cz mohou lidé až do 2. června vybírat nejúspěšnější projekt, který získá od pivovaru speciální prémii 25 tisíc korun.

Velkopopovický pivovar pečuje o region, ve kterém vaří své poctivé pivo, a snaží se být dobrým sousedem. Proto pořádá program Kozel lidem. Do něj se letos přihlásilo celkem 12 projektů neziskových organizací a spolků, které se starají o životní prostředí a rozvíjejí komunitní život v okolí Velkých Popovic a na Kamenicku. Odborná porota vybrala pět z nich, mezi které rozdělí 350 tisíc korun. „Do podpory regionu se teď mohou aktivně zapojit i lidé, kteří v něm žijí. V online hlasování mohou vybrat, který z nápadů je jim nejsympatičtější, a tomu pak dáme bonus ve výši 25 tisíc korun. Hlasování probíhá na našem webu až do 2. června,“ říká Petr Kofroň, ředitel velkopopovického pivovaru.

Kdo se o speciální prémii letos uchází?

  • Mezi vybranými je Český svaz ochránců přírody Velké Popovice s projektem, který hledá způsoby, jak v krajině zadržet více vody.
  • Porota programu Kozel lidem vybrala mezi finalisty i Velkopopovickou společnost, která chystá putovní výstavu historických fotografií z regionu.
  • Kulturní centrum Kamenice plánuje vylepšit místní Stezku Krajinou barona Ringhoffera o detailní značení trasy a informační tabule.
  • Organizace Cyklo Petříkov pak získala grant na dvoudenní cyklistické závody horských kol a vytvoření místního klubu rekreační cyklistiky. Organizátoři chtějí pořádat pravidelné závody, vyjížďky, výlety a společenské akce pro své členy i místní obyvatele.
  • Pátou úspěšnou organizací, kterou program Kozel lidem finančně podpoří, je Sbor dobrovolných hasičů Křížkový Újezdec, který chce rozvíjet komunitní život v obci, plánuje pořádat společenské akce vycházející z místních tradic a také závody v požárním sportu.

O tom, který projekt získá finanční prémii, rozhodnou lidé v online hlasování na webu www.kozellidem.cz. Tím ale podpora ze strany Velkopopovického pivovaru nekončí. Program Kozel lidem se totiž navíc rozhodl místním spolkům a neziskovým organizacím pomoci i s jejich dalším rozvojem. Každá úspěšná organizace tak dostane ještě speciální bonus na vzdělávání v hodnotě 5 tisíc korun.

Vítězné projekty vybírala hodnotící komise složená z místních odborníků, zástupců pivovaru a z Nadace rozvoje občanské společnosti, která grantový program zajišťuje. Kozel lidem má za sebou již 17 ročníků a celkem velkopopovický pivovar rozdělil na veřejně prospěšné projekty ve svém okolí už téměř 10 milionů korun.

Poznámky pro editory

 

  • První várka piva byla ve Velkopopovickém pivovaru uvařena 15. 12. 1874 a o rok později již bylo vystaveno (uvařeno a prodáno) 18 000 hl piva. Již po několika letech se pivovar stal třetím největším v zemi. Proslulá byla zejména výroba silného tmavého piva. Velkopopovický pivovar je součástí společnosti Plzeňský Prazdroj, a.s.
  • Návštěvníci pivovaru se mohou těšit na prohlídkovou trasu, která představuje zajímavou a zábavnou formou historii i současnost pivovaru a jeho okolí. Součástí prohlídky je i ochutnávka v ležáckém sklepě a živý maskot pivovaru – kozel Olda.
  • Pivovarský Kozlův obchod s dárkovými předměty nabízí návštěvníkům široké spektrum zajímavých dárků s pivní tematikou.
  • Přímo v areálu pivovaru se nachází restaurace Velkopopovická Kozlovna. Restaurace nabízí českou kuchyni a široký sortiment čepovaného piva – zejména vynikající Velkopopovický Kozel 11° čepovaný přímo z pivních tanků.