HTC VIVE X Demo days odhalují 17 startupů včetně českých LIV

Globální projekt VIVE X pro podporu rozvoje virtuální a rozšířené reality představí nové vývojáře v rámci čtyř mezinárodních akcí

Praha, 8. května 2019 – Společnost HTC dnes odhalila nejnovější vývojářské týmy, které využívají podpory investičního programu VIVE X pro rozvoj virtuální a rozšířené reality. Jejich technologie a inovace budou prezentovány potenciálním investorům, novinářům i zákazníkům v rámci čtyř oddělených akcí v Pekingu, Tokiu, Londýně a San Franciscu. Mezi vybranými společnosti nechybí ani pražští LIV. Ti umožňují tvorbu mixed reality videa, díky kterému diváci mohou vidět své oblíbené streamery přímo v prostředí virtuální reality.

Letošní Vive X Demo Days se budou zahájeny 8. května 2019 v Pekingu. V Tokiu proběhne prezentace 16. května a v Londýně 23. května. Celý cyklus akcí zakončí vývojáři v San Franciscu 4. června 2019. Londýnská prezentace proběhne v rámci většího setkání investorů, kde dojde také k prvnímu evropskému setkání VRVCA (Virtual Reality Venture Capital Alliance).

Vive X se stal nejaktivnějším investorem na poli virtuální a rozšířené reality. Od roku 2016, kdy byl program spuštěn jej využilo přibližně 100 společností, kterým přinesl potřebné informace, finance i propagaci. Kromě VR a AR společnost prostřednictvím Vive X investuje také do technologií 5G, umělé inteligence a blockchain, v jejichž propojení spatřuje budoucnost.

Od dnešního dne výrobce přijímá další přihlášky do programu Vive X a to ve všech kancelářích, které se nacházejí v San Franciscu, Londýně, Pekingu, Šen-čenu, Tchaj-peji a Tel Avivu.

Společnosti prezentující v rámci Vive X Demo Days

San Francisco

  1. MyndVR je americká společnost, která se zaměřuje na tvorbu relaxačních i terapeutických VR zážitků pro seniory.
  2. Primitive poskytuje řešení vzdálené spolupráce pro vývojářské týmy roztroušené po celém světě. S pomocí jejich software dostávají programátoři přístup do prostředí, které tvoří 3D struktura aplikace, na které pracují a ve kterém mohou s kolegy kód upravovat.
  3. ybVR nabízí řešení pro streaming 360° videí v 8K rozlišení i skrze běžné internetové připojení.
  4. Visby pracuje na holografické zobrazovací technologii. S její pomocí mohou tvůrci filmů a videa zachytit fotorealistické snímky pro holografické displeje i VR headsety.
  5. Modal vychází ze zkušeností Nolana Bushnella, který je jedním ze zakladatelů této firmy. Vytváří atrakce využívající virtuální reality a neomezeného pohybu.

Londýn

  1. Immersive Factory vyvíjí aplikace pro trénink bezpečnosti práce. Všechny kurzy vznikaly ve spolupráci se zákazníky tak, aby zaměstnance připravily na reálné situace na jejich pracovišti. Mezi největší klienty patří například společnosti Veolia, EDF, Colas a Suez.
  2. LIV podporuje nejen vývojáře, ale i streamery VR obsahu. Jejich aplikace dovoluje vytvářet mixed reality videa, a dokonce je v reálném čase odesílat například na platformu Twitch. Od dubna 2018 jejich software generoval přes miliardu shlédnutí videí na sociálních sítích. Společnosti se tak podařilo vytvořit největší komunitu tvůrců obsahu z VR na světě.
  3. Kagenova se věnuje základním technologiím pro interaktivní realistické simulace. Řešení založené na umělé inteligenci spatial360 umožňuje sledovat 360° média s 6 stupni volnosti (6DOF). Významně posiluje jejich přesvědčivost a eliminuje problémy s nevolností způsobenou pohybem.

Tchaj-pei

  1. 360Stories zprostředkovávají cestování formou 360° pohlcujících videí. Uživatelé se mohou setkat s místními obyvateli, kteří jim vypráví své příběhy při procházkách těmi nejkrásnějšími místy na světě.
  2. Z-Emotion vytváří kompletní módní platformu. Jejich software umožňuje nejen navrhovat ve virtuální realitě nové designy textilu, ale také jeho realistickou prezentaci. Platforma navíc nabízí i prediktivní analýzu velkých dat pro rychlejší a efektivnější rozhodování při výrobě oblečení.

Šen-čen

  1. Inload exceluje ve vývoji a výrobě VR kiosků. Společnost má vlastní laboratoř, herní studio i výrobu hardware.
  2. Yaoan využívá více než 20 let zkušeností s tvorbou průmyslového software při vývoji výukových systémů. Mezi posledními počiny nechybí virtuální hala pro bezpečnostní výcvik, cvičení postupů v případě nouze a mnoho dalších bezpečnostních aplikací. Na domácím trhu se společnost stala leaderem v oblasti bezpečnosti a vzdělávání.

Peking

  1. ifGames je jedním z prvních čínských studií zaměřených na VR. Jeho vývojáři vytvořili první čínskou VR hru Ark of the Stars, který získala řadu ocenění. Jejich multiplayerová atrakce CyberCraft využívající sledování pohybu celého těla sklízí uznání mnoha kritiků a již nyní je dostupná v největších čínských městech.
  2. ShinyVR je startup, který vznikl v rámci laboratoře národní bezpečnosti univerzity Yanshan. Jeho programátoři vyvinuli engine pro fyzikální simulace na molekulární úrovni SYVR, s jehož pomocí studovali hlavní komponenty prvního velkého čínského komerčního letounu C919. Software umožňuje komplexní simulace nejrůznějších situací, experimenty, výcvik i vizualizace.
  3. Yuanji vytvořilo software pro soudy, který umožňuje rekonstrukci místa činu pro jednoduché a bezproblémové prezentování důkazů. Systém tak přispívá k urychlení soudních procesů.

Tel Aviv

  1. Sixdof.space vytvořilo nový systém sledování pohybu ve VR, který je rychlý, přesný a zároveň dostupný. Technologie využívající chytré algoritmy najde využití v mnoha odvětvích včetně VR.
  2. Ayayu Games vyrábí ovladače, které umožňují hru s reálnými akčními figurkami ve virtuální realitě.

O systému virtuální reality HTC Vive™

HTC Vive je první komplexní systém virtuální reality společnosti HTC, který je od základu designován pro virtuální realitu v pokojovém měřítku (room-scale VR). Vive přináší, díky nastavitelnému headsetu, dvěma bezdrátovým ovladačům s HD haptickou odezvou a preciznímu snímáním pohybu v rozsahu 360°, ohromující vizuální zážitek a možnost přirozené interakce s virtuálním prostředím. Zároveň systém umožňuje bezdrátové spojení s mobilním telefonem a přenos jeho nejdůležitějších funkcí do virtuální reality, stejně jako propojení s reálným světem pomocí vestavěné kamery. Tyto technologie praktickým způsobem zvyšují bezpečnost a umožňují bezstarostné ponoření do virtuální reality, díky kterému hráče virtuální světy zprostředkované systémem HTC Vive pohltí vizuálně, fyzicky i emocionálně. Více informací na www.htcvive.com.