Piráti: Rozšíření EET o třetí a čtvrtou vlnu nepodpoříme

Praha, 9. května 2019 – Zavedení dalších vln EET, spuštění eNeschopenky, místní poplatky a interpelace ministryně spravedlnosti Benešové ve věci analýzy možnosti objednání trestního stíhání. To byla témata čtvrteční tiskové konference Pirátů před pokračováním 28. schůze Poslanecké sněmovny.

„Hlavním tématem pátečního jednání Sněmovny má být rozšíření EET o drobné živnostníky, kteří doposud něměli povinnost své tržby elektronicky evidovat. Je důležité, aby se na jednání Sněmovny hlasovalo o jednotlivých pozměňovacích návrzích zvlášť, aby poslanci mohli zvážit, které oblasti z EET vyjmout. Zásadní problém 3. a 4. vlny EET je, že bude jen extrémně obtížně kontrolovatelná a vymahatelná, proto na ní nevydělá stát, ale pouze dodavatelé účetních systémů,” uvedl pirátský poslanec a místopředseda Rozpočtového výboru Mikuláš Ferjenčík.

Předseda poslaneckého klubu Jakub Michálek informoval o svém záměru interpelovat ministryni spravedlnosti Benešovou ohledně analýzy, kterou zpracovala pro prezidenta Miloše Zemana. Ta měla zjistit, jak snadno lze v Česku objednat trestní stíhání. „Z veřejných vyjádření vyplývá, že analýza existuje, nicméně nyní ji najít, je stejně obtížné jako hledat Peroutkův článek,” uvedl Michálek, který se následně vyjádřil také k místním poplatkům: „Podle Pirátů mají mít digitální platformy jako je Airbnb povinnost odvádět obcím místní poplatky. Dnes bohužel 40 procent poskytovatelů ubytování přes online platformy tyto poplatky neplatí.”

„Vše nasvědčuje tomu, že od prvního ledna příštího roku budeme mít plnohodnotnou funkční eNeschopenku, za což jsem skutečně rád. V souvislosti s tím chci upozornit na to, že sněmovní tisk neřeší pouze eNeschopenku, ale celý informační systém Ministerstva sociálních věcí ČR. Ve hře jsou nyní dva termíny jeho dokončení, a to rok 2021 a 2022, přičemž Piráti podporují termín dřívější. Proto také podpoříme pozměňovací návrh, který obsahuje rok 2021,” okomentoval téma eNeschopenky pirátský poslanec Lukáš Kolářík.