Děti v projektu Čtení pomáhá na charity načetly 50 milionů korun

Do projektu Čtení pomáhá, v rámci nějž žáci základních a středních škol čtením knih přispívají na charity v Česku i zahraničí, se registrovalo již přes čtvrt milionu čtenářů. Své znalosti z vybraných knih žáci doposud proměnili za kredity v hodnotě 50 milionů korun. Společně tak pomohli 519 charitám. Díky projektu například Nymburská porodnice získala nové přístroje, v současnosti mohou mladí čtenáři podpořit léčbu onkologicky nemocných dětí.

Již osm let dává projekt „Čtení pomáhá“ četbě knih zcela nový rozměr. Žáci díky němu podporují nejen lásku ke knížkám, na jejichž výběru se podílí ambasadoři jako Zdeněk Svěrák a Alena Ježková, ale čtením zároveň pomáhají dobré věci. Děti mají totiž možnost po přečtení knihy a správném zodpovězení testových otázek získat 50 korunový kredit. Ten neutratí samy, ale pomohou některé z deseti vybraných charit. Mezi čerstvě zařazené projekty patří léčba a diagnostika onkologicky nemocných dětí v gesci Nadačního fondu dětské onkologie KRTEK.

Splnění testu není zdaleka tak jednoduché, děti musí danou knihu skutečně pečlivě číst. Například knihu To od Stevena Kinga testovalo 2 434 středoškoláků, přičemž uspělo jen 24 % z nich. Jirkův tajný klíč k vesmíru od Stephena a Lucy Hawkingových četlo pozorně 45 % testujících a vybrali tak 97 900 korun. Zdaleka nejvíce pomáhá sága Harryho Pottera, která „vyčetla“ bezmála 10 milionů korun, z českých knih je to Povídání o pejskovi a kočičce s 2 miliony korun.

Zakladatelem a donátorem projektu Čtení pomáhá je český filantrop a odborník na vzdělávání Martin Roman. Před osmi lety tak reagoval na špatné výsledky českých žáků v mezinárodním testu čtenářské gramotnosti PISA. Projekt měl zvýšit motivaci dětí k četbě a zlepšit jejich porozumění psanému textu. “Čtení pomáhá je akce záslužná po mnoha stránkách – propaguje knihy, vzdělává děti a zároveň je učí solidaritě a soucitu. A navíc ještě prokazatelně pomáhá. Je to báječný nápad,“ říká k projektu jeho ambasador, básník a textař, Jiří Dědeček.

***

Projekt Čtení pomáhá podporuje čtenářství a zároveň umožňuje dětem a mládeži podílet se na charitativní činnosti. Děti jsou k četbě motivovány finanční odměnou 50 korun, kterou však nezískávají pro sebe, ale věnují ji na charitu. Každý rok se tak různým nadacím rozdělí až 10 miliónů korun. O tom, kdo pomoc obdrží, rozhodují právě dětští čtenáři. Každý z čtenářů, který se zaregistruje na webových stránkách projektu, přečte některou z doporučených knih a správně zodpoví kontrolní otázky k dané knize, získává kredit 50 korun. Ten pak věnuje na některou z nabízených konkrétních charitativních akcí. Charity navrhují oslovené dobročinné organizace a partneři projektu. Knihy zařazené do projektu byly vybírány v celorepublikové anketě o nejlepší dětskou knihu. V odborné porotě, která knihy navrhovala, byly osobnosti, jako je Zdeněk Svěrák, Marek Eben, Alena Ježková, Jiří Dědeček a Martin Roman. Další knihy na seznam postupně přibývají. Iniciátorem a donátorem projektu je Martin Roman.

Webové stránky projektu: www.ctenipomaha.cz

Facebook: http://www.facebook.com/ctenipomaha