Stovky odborníků na poruchy krve se sjíždí do Hradce

Pobaví se o horkých novinkách v léčbě

Praha/Hradec Králové, 13. 5. 2019 – Jak hormonální antikoncepce ovlivňuje vznik trombózy? Je možné léčit plicní embolii doma? Proč se odborníci na ledviny vyhýbají warfarinu? A jak se změní svět malých hemofiliků příchodem nového léku? Tato a další témata proberou stovky českých a slovenských specialistů na choroby krvetvorby, kteří se ve čtvrtek sjíždí do Hradce Králové na XXVI. česko-slovenskou konferenci o trombóze a hemostáze.

„Celou konferencí budou rezonovat novinky v oblasti léků a způsobů léčby závažných onemocnění,“ říká za organizátory prof. MUDr. Jaroslav Malý z České společnosti pro trombózu a hemostázu. Hned první den konference se lékaři rozhýbou při charitativním běhu, jehož výtěžek poputuje nadačnímu fondu Aquapura. Ten se stará o pacienty s poruchami srážení krve. Poté lékaři zasednou do konferenčních místností a budou se bavit o tom, jaké změny obor potkaly a co nového mohou nabídnout svým pacientům. Jednou z horkých novinek bude lék pro pacienty s hemofilií A, kteří si musí celoživotně aplikovat do žíly srážecí faktor, aby nevykrváceli. „Nový lék využijeme u pacientů, u nichž jsme až doposud museli volit krkolomné způsoby léčby spočívající právě v požadavku na nitrožilní podávání. Na rozdíl od toho si mohou pacienti píchat lék do podkoží, a navíc méně často, než bylo obvyklé. To nesmírně ulehčí život především, ale nejen malým pacientům s hemofilií a jejich rodinám,“ vysvětluje prof. MUDr. Miroslav Penka, CSc., z Oddělení klinické hematologie Fakultní nemocnice Brno.

Dalším tématem, které budou specialisté na nemoci krve řešit, je možnost léčit plicní embolii v domácím prostředí. V současné době musí ležet v nemocnici všichni pacienti s touto diagnózou bez rozdílu. „Až polovinu lidí s plicní embolií by bylo možné léčit doma. Domácí péče pro ně znamená více komfortu, možnost se pohybovat, menší riziko nákazy nemocniční infekcí. Kromě toho by stát ušetřil statisíce korun ročně a nemocnicím by se uvolnila lůžka. V současné době pacienti s touto diagnózou v průměru v nemocnici stráví více než 8 dní, což stojí přibližně 12 500 korun,” říká angiolog doc. MUDr. Radovan Malý, Ph.D., který bude o tomto tématu českým a slovenským kolegům přednášet. V bloku Warfarin a jeho neobvyklé účinky budou přední české nefroložky mimo jiné odpovídat na otázku, proč se nefrologové tomuto léku vyhýbají. O rizicích vzniku trombózy (krevní sraženiny) u žen, které užívají kombinovanou hormonální terapii, bude zase mluvit doc. MUDr. Petr Dulíček, Ph.D., z České společnosti pro trombózu a hemostázu. „V České republice užívá antikoncepci přibližně 20 % žen, každý rok způsobí trombózu až 300 z nich. Hormonální antikoncepce ovlivňuje systém krevního srážení. Nejvyšší riziko vzniku trombózy je v prvních 6 měsících až 1 roku od nasazení léčby, a to bez ohledu na věk ženy,“ vysvětluje doc. Dulíček. Podle něj se trombóza objeví ročně u 2 až 3 žen z každých 10 000 uživatelek hormonální antikoncepce. Konference v Hradci Králové začíná 16. května odpoledne a potrvá do 18. května.