Příběh Keňana, který dojal Evropu

Česká republika, Slovensko, Německo, Švédsko i Dánsko. To všechno jsou země, které už znají životní příběh Keňana Josepha Njorogeho, přezdívaného Njoro.

Jednou to bude možná i hollywoodský film s happy endem, dnes je to zatím úspěšná kniha s příběhem jednoho kluka, na kterého se nakonec usmálo štěstí.

Njoro byl v sedmi letech donucen opustit matku, protože byla závislá na alkoholu, týrala ho a místo jídla mu dávala pivo. Njoro se tak stal dítětem ulice. Začal žebrat, ale brzy mu nezbylo nic jiného než krást. Dostal se do dětského gangu, kde zažil znásilnění i lynčování.

Kdysi byl vyhlášeným kriminálníkem, dnes je však pilířem keňské společnosti a vede centrum Global Hope Rescue and Rehabilitation v Ngongu nedaleko Nairobi, kde se stará o 110 kluků, kteří by bez jeho pomoci živořili na ulici.

Českou spisovatelku Hanu Hindrákovou, která se specializuje na romány z afrického prostředí, jeho příběh natolik zaujal, že se rozhodla napsat o něm knihu, která vyšla v České republice pod názvem Nezlomný.

„Jakmile mi Njoro odvyprávěl svůj příběh, hned jsem věděla, že ho chci napsat. Joseph je skvělý člověk, který si prošel něčím, co si vůbec nedovedeme představit a přesto mu zůstal pozitivní náhled na život,“ říká Hana Hindráková.

V květnu tohoto roku Njoro přiletěl na evropské turné, které zahájil besedou a křtem knihy na pražském knižním veletrhu Prague World Book Fair. Po sérii besed v ČR pokračoval s besedami v Německu, Dánsku i Švédsku.

Jeho příběh lidi velmi zaujal, besedy byly hojně navštěvované a lidé měli hodně otázek. Mnoho z nich už se nemůže dočkat, až kniha vyjde v srpnu v anglickém překladu v Keni pod názvem The Unbreakable v nakladatelství Moran Publishers.