Český Nápad roku: Boty, které vás naučí běhat

Celkem 174 inovativních nápadů a projektů přihlásili začínající podnikatelé z České i Slovenské republiky do letošního dvanáctého ročníku soutěže Vodafone Nápad roku. Ucházeli se o investice ve výši až 20 milionů korun, příležitosti v zahraničí nebo odborný mentoring a zpětnou vazbu.

2019-06-05 21_44_35-Úvod _ Miomove.png

Absolutním vítězem soutěže Vodafone Nápad roku 2019 se staly chytré boty Miomove Barbory Malaníkové, která tak mimo jiné získala finanční výhru 300 tisíc korun. Boty fungují jako osobní trenér a pomáhají lidem zlepšovat techniku chůze a běhu. Využívají k tomu tlakové senzory pro analýzu došlapu a mobilní aplikaci, která vizualizuje výsledky tréninku. Miomove dokáže zlepšit držení těla, rozložení váhy těla a zapojení svalů, čímž mimo jiné předchází bolestem.

Na druhém místě se umístili Karel Mařík a Jarmila Kowolowská se službou Grason. Ta řeší problém s nedostatkem personálu v gastronomii tím, že v mobilní aplikaci propojuje spolehlivé restaurace a ověřené pracovníky se zájmem o krátkodobou brigádu. Restaurace tak mohou efektivně vykrývat výkyvy v poptávce. Projekt současně získal speciální cenu týdeníku Ekonom. Třetí je Vojtěch Dlouhý a jeho nástroj Feedyou, který automatizuje firemní procesy s pomocí chatbotů. Za sebou má firma již více než 150 implementací v sedmi zemích a je na cestě stát se globálním hráčem v oblasti chatbotů a konverzačních AI.

„Každý rok se potvrzuje, že Česko i Slovensko jsou země plné dobrých nápadů a chytrých lidí. Během dvanácti ročníků Nápadu roku prošlo soutěží už přes 1800 inovativních projektů. Stále více z nich má zdravé sebevědomí, globální ambice a prosazují se i na náročných zahraničních trzích – jen v přímých investicích už naši účastníci získali přes 170 milionů korun,“ komentoval výsledky zakladatel soutěže Martin Kešner.

Peníze, kontakty i příležitosti

Zvláštní cenou Technologický projekt roku porota ocenila tým Varistar vedený Janem Semrádem. Zemědělským firmám nabízí komplexní technologické řešení pro výrazné zvýšení efektivity a současné snížení ekologické zátěže – od sběru a analýzy dat včetně zpracování satelitních snímků až po řízení jednotlivých prací. Jiří Nedvěd pak získal cenu Huawei Startup roku za aplikaci N-view mobile, která využívá rozšířenou realitu pro tvorbu virtuálních prohlídek realit s aktivním půdorysem nemovitosti.

„I letos jsme mohli sledovat řadu pozoruhodných podnikatelských příběhů. Těší nás pomáhat mladým lidem a jejich firmám v  růstu – mnohé z nich mohou během několika málo let výrazně proměnit svět kolem nás. Nabízíme jim nejen naše zkušenosti, ale také přístup k moderním technologiím a jinak těžko dostupným obchodním kanálům,“ uvedl Radoslaw Kedzia, generální ředitel Huawei Technologies pro Českou republiku a Slovensko.

Bez ohledu na konečné umístění dostaly finálové projekty příležitost prezentovat své projekty před investory a konzultovat je s mentory z oblasti technologií, financí, marketingu či obchodu. Kromě finanční odměny pro vítěze byly mezi oceněné týmy rozděleny také věcné ceny za 1,6 milionu korun. Mezi další ceny patří placený stánek včetně cesty a ubytování na konferenci TechCrunch Berlín, pobyt v technologickém centru Huawei v Číně pro tři projekty nebo kredity na služby Amazonu v hodnotě 200 tisíc dolarů.

Krok na cestě k úspěchu

O dravosti a konkurenceschopnosti českých a slovenských firem svědčí i úspěchy dřívějších finalistů soutěže včetně těch z minulého roku. Loňští vítězové SenseArena, kteří s pomocí virtuální simulace rozvíjí dovednosti začínajících i profesionálních hokejistů, již mají řadu zákazníků mezi týmy NHL a jejich investorem se stal David Pastrňák z Boston Bruins. Tým Yieldigo, který díky umělé inteligenci pomáhá globálním retailovým řetězcům s cenotvorbou, zněkolikanásobil tržby a vstoupil na sedm nových zahraničních trhů včetně Německa, Velké Británie či Austrálie. Řešení pro správu budov Spaceti zase v březnu porazilo 200 startupů z celého světa na prestižním mezinárodním veletrhu nemovitostí MIPIM. Využívají ho majitelé budov ve více než 12 zemích na třech kontinentech a společnost dosahuje obratu vyšších desítek milionů korun.

„S řadou účastníků soutěže Vodafone Nápad roku jsme navázali partnerství přesahující hranice České republiky. Pomáháme jim objevovat nové příležitosti a hledat obchodní partnery. Mnohé z nich jsme viděli vyrůst v mezinárodně úspěšné podnikatele a věřím, že to bylo zčásti i zásluhou této soutěže,“ popisuje Markéta Moreno, ředitelka pro značku a komunikaci Vodafonu.

Šance pro firmy i studenty

Posláním startupové soutěže Vodafone Nápad roku je rozvíjet podnikatelské myšlení a aktivity studentů i široké veřejnosti a usnadnit jim počáteční kroky v samostatném podnikání. Je určena jednotlivcům i týmům s podnikavým duchem a dobrými nápady. O úspěchu projektu v soutěži nerozhoduje pouze nápad samotný, ale především jeho proveditelnost, kvalita zpracování a potenciál budoucího růstu. Pravidla soutěže a další informace naleznou zájemci na stránkách www.napadroku.cz.

Titulárním partnerem soutěže je letos již podeváté v řadě společnost Vodafone. Hlavními partnery jsou J&T Banka, Kooperativa, Huawei. Partnery jsou společnosti Profinit, Microsoft, Peterka Partners, Stable.cz. Hlavní mediální partneři jsou Hospodářské noviny, týdeník Ekonom, CzechCrunch, Monitora. Soutěž dále podporují CzechInvest, Hlavní město Praha, Prague Startup Centre, xPORT VŠE.