Chytré technologie udávají směr realitního trhu

Praha 6. června 2019 – Technologický pokrok jde mílovými kroky kupředu a realitní trh rozhodně nezůstává pozadu. Právě chytrým technologiím se věnovala diskuse Stavebního fóra v hotelu Adria. S přítomnými odborníky diskutovali zástupci firem CAPEXUS, Passerinvest Group, REALPAD a realitní startup se střednědobými pronájmy Flatio. Technologie v realitách zjednodušují plánování, stavbu, správu, pronájem i samotné žití. Chytrá řešení ulehčují pracovní dobu zaměstnancům, organizaci života ve firmě i v pohodlí domova. Může jít o aplikace, které pomáhají s chodem firmy ale také o inteligentní řešení žaluzií, světel, židlí, pracovního prostoru a mnoho dalších. Virtuální prohlídky přináší zájemcům pohled přímo do nového bydlení a nová výstavba se už bez implementace chytrých technologií prakticky neobejde.

Příchod startupů otevřel v mnoha odvětvích cestu novým technologiím, v realitách je toho příkladem například Flatio nabízející střednědobé pronájmy (1 – 12 měsíců), kteří se neostýchali definovat nový trh a přijít s virtuálními prohlídkami bytů, stejně jako s online podpisem smluv a zjednodušením celého procesu pronájmů. „Podle návštěvnosti našeho webu vidíme jasný nárůst mobilních uživatelů, kteří chtějí řešit celý proces pronajímání pomocí chytrého telefonu. Trendu jednoho zařízení pro práci i zábavu se přizpůsobujeme a chceme nájemníkům nabídnout možnost vyřešit nájem přes Flatio pomocí telefonů od začátku do konce. Uvažujeme o podpisu smlouvy pomocí otisku prstů a v září uvedeme zjednodušení bankovních transakcí pomocí FX řešení, které využívá pro směnu měn nástroj Citibank. Nájemník si tak bude moct při platbě vybrat, v jaké měně chce nájem uhradit, zda ve své lokální měně, či měně v místě pobytu. Majitelé nemovitostí pak například oceňují automatizovaný výběr nájemného a celý online proces pronajímání“ řekl na diskusním setkání Ondřej Dufek, spoluzakladatel a marketingový ředitel Flatio.

Kanceláře se mění

V zaměstnání trávíme velkou část dne a prostředí se tomu musí přizpůsobovat. Doby typických kancelářských buněk nahrazuje pracovní prostředí na míru firmám i jejich zaměstnancům. Immo Bellman ze společnosti CAPEXUS, která navrhuje a realizuje kancelářské prostory, potvrdil, že pro 42 % zaměstnanců je důležitá pracovní atmosféra. Tu podle něj ovlivňuje především ergonomie, akustika, estetika a digitalizace. „Kvůli špatnému sezení nebo nevhodné židli se snižuje výkonnost v průměru o 33 %. Kvůli hluku a vyrušování pak každý z nás ztratí přibližně 60 minut práce denně. To jsou významná čísla pro firmu jakékoliv velikosti. Implementovat ergonomický nábytek a akustická řešení, ať už v podobě panelů nebo třeba telefonních budek, je přitom snadné a nemusí vyžadovat stavební úpravy. Estetika je pak velmi důležitá pro interakci, neboť velká část nápadů se rodí při rozhovorech s kolegy mimo pracovní místo zaměstnanců. Doba digitalizace přinesla možnost práce prakticky odkudkoliv, což nahrává flexibilitě. Tu od svých zaměstnavatelů vyžaduje stále více lidí a stává se hodnotícím kritériem při hledání zaměstnání. Všechny tyto faktory je v rámci zařizování kanceláří potřeba zohlednit,“ říká Immo Bellman, Business Development Director společnosti CAPEXUS.

Chytré technologie

Široký záběr PropTechu a segmentaci firem více jak 10 000 firem, které se do něj v sousedním Německu zahrnují, představil za REALPAD Marián Škvarek. REALPAD přišel s kompletním managementem a automatizací v prodeji novostaveb, který propojuje služby mnoha firem z různých odvětví do jednoho nástroje, zjednodušuje tak celkový proces prodeje a správy nemovitostí a šetří čas i samotným uživatelům nemovitostí.

„Vše, co neomezuje uživatele je vítáno, opravdu chytré technologie není vidět,“ říká Václav Kohout za PASSERINVEST GROUP. „Dálkové ovládání v rukou uživatele se ukázalo jako slepá ulička vývoje IQ budov, stále častěji se uchylujeme k intuitivním řešením, která nevyžadují zásah uživatelů. Jde o automatická světla, chytré stínění ale také o vytápění a chlazení budov, které jsou zcela autonomní,“ dodal Kohout.

S rozvojem mobilních aplikací a jejich rozšířením se objevuje stále více možností pro propojení realitního trhu s mobilitou. Své aplikace mají rezidenční i kancelářské objekty. Jedním zařízením v ruce uživatele lze ovládat různé technologické prvky budov, rezervovat místnosti, sdílet vozový park a mnoho dalších. Tento trend je pozorovatelný i v domácnostech, lze zapnout topení před příchodem domů, ovládat intenzitu světel, domácí spotřebiče i zabezpečí.