Sucho očima českých zahrádkářů

Nádrž na dešťovku zvažuje pořídit skoro každý druhý

Praha 11. 6. – Češi jsou národem zahrádkářů. Z průzkumu společnosti Provident vyplývá, že o vlastní zahrádku se stará 62 % lidí. Více než třetina z nich (39 %) se ale v posledních letech v důsledku sucha potýká s nedostatkem vody. Řešením může být i zachycování dešťové vody do retenční nádrže. Tu letos zvažuje pořídit téměř polovina zahrádkářů.

Problémy se suchem, které Českou republiku trápí od roku 2014, se kromě zemědělců stále více dotýkají také drobných zahrádkářů. Z průzkumu společnosti Provident vyplývá, že zahradu u domu nebo na chatě obstarává 62 % Čechů. Pouze 4 % zahrádkářů se dle svých slov o zalévání zahrady příliš starat nemusí, ostatní jsou pak v létě většinou nuceni hledat další vodní zdroje. K zalévání dle průzkumu Čechům slouží nejen voda ze studny (19 %), řeky či rybníka (4 %), ale i zdroj vůbec nejdražší, totiž voda kohoutková. V Praze a středních Čechách zalévá pitnou vodou z kohoutku dokonce každý osmý zahrádkář.

Téměř dvě třetiny lidí zalévají své zahrádky vodou dešťovou (64 %). Tu většina z nich jímá do sudů pod okapem (72 %). Pouze každý desátý respondent má pro účely hromadění dešťovky zabudovanou retenční nádrž. Na její pořízení je přitom možné čerpat státní dotaci ve výši až 55 000 Kč. Státního příspěvku dle průzkumu chce letos využít 12 % z těch, kteří mají v plánu nádrž zakoupit. Ostatní pak náklady pokryjí z vlastních úspor (30 %), půjčkou od rodiny (6 %), nebo úvěrem (6%). Dlouhodobě zaznamenáváme nárůst žádostí o půjčku souvisejících se suchem. V loňském roce jich bylo 236, což je ve srovnání s rokem 2015 o 56 procent více,“ uvádí Tomáš Černý, senior analytik ve společnosti Provident a dodává: „pokud potřebujete překlenout dobu od koupi retenční nádrže do vyplacení dotace, je právě krátkodobá půjčka smysluplným řešením.“

Ani nadcházející léto nevidí čeští zahrádkáři v souvislosti se suchem příliš optimisticky. Sucho dle průzkumu předpovídá 87 % Čechů. Kromě zachytávání dešťové vody se na něj připravují následujícím způsobem.

O průzkumu  

Společnost Provident Financial realizovala průzkum ve spolupráci s výzkumnou agenturou NMS Market Research. Sběr dat probíhal online v rámci Českého národního panelu v druhé polovině května 2019. Celkem bylo dotazováno 606 lidí napříč celou Českou republikou.

O společnosti Provident Financial

Společnost Provident Financial s.r.o. působí na českém trhu již 20 let a od vstupu na trh poskytla úvěr už miliónu klientů. Za transparentních podmínek nabízí hotovostní i bezhotovostní půjčky, které jsou bezúčelové, bez ručitele a bez skrytých poplatků. V České republice zajišťuje zázemí společnosti 600 zaměstnanců a na 1200 obchodních zástupců. Provident je členem České leasingové a finanční asociace. Díky jasným a férovým smluvním podmínkám se Provident Financial umístil mezi nejlepšími finančními institucemi v Indexu odpovědného úvěrování od neziskové organizace Člověk v tísni.

www.provident.cz

Mezinárodní skupina International Personal Finance (IPF), mateřská společnost českého Providentu, vznikla v roce 2007 oddělením od britské společnosti Provident Financial plc. Ta působí ve Velké Británii již od roku 1880. IPF pod obchodním označením Provident v současnosti působí v 11 zemích světa: v České republice, Polsku, Maďarsku, Rumunsku, Litvě, Lotyšsku, Estonsku, Finsku, Španělsku, Austrálii a v Mexiku. Prostřednictvím své sítě 30 000 obchodních zástupců poskytuje služby 2,5 milionům zákazníků a zaměstnává na 6 000 lidí. IPF je kotována na londýnské burze cenných papírů od svého vzniku (IPF.L). www.ipfin.co.uk