O zdraví zaměstnanců pečuje ve společnosti ExxonMobil deset masérů a více než 150 ergonomů

Období letních dovolených je na spadnutí a spolu s ním i čas na odpočinek a zotavení od každodenního stresu. Ne všechny firmy ale dopřávají svým zaměstnancům relax pouze v létě. Společnost ExxonMobil nastavuje v oblasti péče o zdraví laťku vysoko celoročně. Její zaměstnanci si pochvalují pravidelné služby osobních trenérů i masérů. Každý má také možnost upravit si své pracovní prostředí podle potřeby.

Svým zaměstnancům společnost ExxonMobil vychází vstříc a pracovní dobu zpříjemňuje řadou vychytávek. Moderní kanceláře nadnárodní firmy charakterizuje nejen vybavení na míru pro každého zaměstnance, ale i služby osobního trenéra či přestávky na masáže. „Šanci přitom dostávají i zrakově znevýhodnění maséři, kterých u nás pracuje deset. Masáže na pracovišti pravidelně využívá až 60 procent všech zaměstnaných,“ říká Dagmar Císařovská, komunikační manažerka pražské pobočky.

Vybavení kanceláře na míru

Ve firmě jsou si vědomi, že sedavé zaměstnání je nutné správně kompenzovat. Kromě služeb masérů tak má každý zaměstnanec možnost uzpůsobit si co nejvhodněji svůj pracovní prostor. „Variant vybavení každého pracovního místa je nespočet. Kolegové vybírají z pěti typů židlí, deseti variant klávesnic a až z 25 různých modelů myší,“ vysvětluje Renata Mašková, která má ve firmě na starosti péči o zdraví a bezpečnost zaměstnanců. Se správným nastavením pracovního místa a výběrem vybavení na míru pomáhá více než 150 ergonomických specialistů. Jejich úkolem je včas a správně reagovat na potřeby lidí.

Pomoc osobních trenérů

Péče o zdraví ze strany zaměstnavatele však masážemi a úpravou pracovního prostoru nekončí. „Každé odpoledne k nám docházejí trenéři, kteří pro nás vyvinuli mobilizační a protahovací cvičební série. Tyto cviky probíhají ve stoje a jsou zaměřeny na prokrvení a protažení ergonomicky namáhaných částí těla, například spodní poloviny těla, která bývá při sedavém zaměstnání často nedostatečně zásobena kyslíkem,“ popisuje Mašková.

Zvýšená pozornost firemních fyzioterapeutů pak směřuje k těhotným ženám, které mohou pravidelně relaxovat na speciálně zaměřených cvičeních. Komfort na pracovišti jim poskytuje také řada podložek, jde o různé opory zad nebo podstavce pro nohy.

Vyhledávanou novinkou jsou v pražské pobočce i pravidelné individuální konzultace s osobními trenéry. „Zaměstnanci mohou s těmito odborníky řešit cokoliv – ať už se jedná o cvičební plán, jídelníček nebo motivaci ke změně životního stylu. Kolegové nejčastěji řeší otázky hubnutí, fyzické kondice nebo skladby jídelníčku,“ přibližuje Mašková a dodává, že firma nezanedbává ani péči o psychické zdraví zaměstnanců.

Klíčové je všechny pravidelně informovat o možných potížích, ať už fyzických, či psychických, aby nikdo nepodceňoval prevenci a uměl se o své zdraví sám postarat. Firma proto ve své pražské centrále zřídila zdravotní centrum, kde je zaměstnancům k dispozici lékař poskytující řadu preventivních vyšetření. K tomu se ve společnosti každoročně pořádá týden zdravého životního stylu.

Společnost ExxonMobil získala za svůj přístup k zaměstnancům několik ocenění. Loni jí organizace Síť pro rodinu udělila prestižní certifikát „Společnost přátelská rodině“ za to, jak se staví k uplatňování rovných příležitostí a rovnováze rodinného a pracovního života. Pochlubit se ale může také certifikátem „Podnik podporující zdraví” od Ministerstva zdravotnictví z roku 2017 nebo loňským oceněním za podporu sexuálních menšin od Pride Business Fora.

O ExxonMobil

ExxonMobil je největší veřejně obchodovaná ropná a plynárenská společnost. Využívá technologie a inovace, které pomáhají uspokojit rostoucí energetické potřeby světa. Společnost ExxonMobil vlastní důležité zdroje, rozsáhlé rafinerie a je největším obchodníkem s ropnými produkty. Chemická společnost ExxonMobil je jednou z největších na světě. V Praze sídlí ExxonMobil Business Support Center Czechia s.r.o., klíčové centrum pro obchod, logistiku i péči o zákazníky. Ve dvou budovách na pražské Floře pracuje 1250 lidí – více než 80 národností, kteří obsluhují 150 zemí a mluví 27 jazyky. Další informace naleznete na adrese www.exxonmobil.com nebo následujte na Twitteru www.twitter.com/exxonmobil.