Síť Nordic Telecom pro kritickou komunikaci je standardizovaná v rámci 3GPP

Praha 13. 6. 2019 – Společnost Nordic Telecom dosáhla ve spolupráci se svým technologickým partnerem, společností Nokia, dalšího významného strategického cíle. Organizace 3GPP, která je zodpovědná za stanovování mezinárodních standardů pro mobilní komunikace, schválila nové LTE pásmo (tzv. 3GPP band 87) pro frekvence 410-430 MHz. Na těchto kmitočtech buduje a provozuje Nordic Telecom svou síť určenou pro kritickou komunikaci, kterou bude možné využít např. pro mobilní komunikaci záchranných a bezpečnostních složek nebo pro komunikaci v rámci kritických průmyslových odvětví, jako je energetika nebo doprava.

Nová standardizace 3GPP přímo navazuje na dřívější evropskou harmonizaci tohoto frekvenčního pásma organizací CEPT pro účely poskytování širokopásmových služeb pro kritickou komunikaci. Výsledkem bude vytvoření širokého ekosystému standardních technologií a zařízení, která umožňují mimo jiné vzájemnou interoperabilitu LTE/5G sítí, zlepší cenovou dostupnost a omezí případnou závislost na jednom dodavateli.

Síť Nordic Telecomu v pásmu 410-430 MHz je od počátku budována pro provoz hlasové i datové kritické komunikace, což ji zásadně odlišuje od běžných komerčních LTE sítí. Oproti nim nabízí vysokou úroveň bezpečnosti včetně šifrování veškeré komunikace, vysokou dostupnost (SLA) služeb, primárně geografické pokrytí většiny území, dostatečnou kapacitu a prioritizační mechanismy a v neposlední řadě i podporu specifických funkcionalit pro policisty, hasiče a záchranáře.

„Schválení nového standardu je pro nás významným milníkem, kterému předcházelo několikaleté úsilí. Finální návrh schválila organizace 3GPP v červnu 2019,“ říká David Voska, ředitel pro vnější vztahy společnosti Nordic Telecom.

Kromě toho, že jde o technologický úspěch pro společnost Nordic Telecom, je to stejný úspěch i pro jejího technologického partnera, společnost Nokia, která měla na celém procesu zásadní podíl. „Standardizace dalšího pásma pro poskytování krizové komunikace nám umožní přispět k zajištění bezpečnosti obyvatel Česka a zlepšení technologií pro komunikaci našich záchranářů,“ uvádí Aleš Voženílek, ředitel české pobočky společnosti Nokia.

Nordic Telecom o standardizaci usiloval v souvislosti s přechodem od starší technologie CDMA na nejmodernější technologii LTE. V současnosti operátor intenzivně pracuje na realizaci pilotních projektů demonstrujících možnosti, vlastnosti a služby poskytované jeho LTE sítí v pásmu 410-430 MHz.

Nordic Telecom je telekomunikačním operátorem s vlastními sítěmi v pásmech 3,7 GHz a 420 MHz a napříč skupinou obsluhuje více než sto tisíc zákazníků. V aukci pásma 3,7 GHz získal jako jediný účastník dva bloky spektra. Na nich staví a jako první spustil moderní 5G síť, která nabízí kvalitní pevné vysokorychlostní internetové připojení vzduchem. V budoucnu tato síť umožní i superrychlé 5G datové mobilní přenosy. V pásmu 420 MHz buduje vlastní LTE síť. Současně, prostřednictvím partnerských sítí, působí jako plnohodnotný virtuální mobilní operátor.