Vyberte si cestovní pojištění podle toho, jaký jste typ rekreanta

Léto a prázdniny jsou tady a Češi vyráží na dovolenou. Jejich cílem bývá čím dál častěji zahraničí, v loňském roce Češi podnikli více než 5 milionů milionu soukromých cest do ciziny. A právě při cestování za hranice naší země bychom měli myslet na kvalitní cestovní pojištění, s kterým si ulehčíme starosti v případě nečekaných událostí.

Nabídka cestovního pojištění je na našem trhu poměrně rozsáhlá, nabízejí ho pojišťovny, ale i banky. Jak tedy zvolit to správné? Třeba podle jednoho ze čtyř typů rekreantů. 

„Každý z uvedených typů tráví svou dovolenou trochu jinak, proto má rozdílné nároky na to, co by mělo jeho pojištění krýt,“ vysvětluje Jiří Váchal, junior analytik neživotního pojištění Broker Consulting, a pokračuje: „Cestovní pojištění se skládá ze základních služeb, které si sjednáváme automaticky, a z řady připojištění, která jsou volitelná. A právě u nich je třeba vybírat podle toho, jak a kde chceme dovolenou trávit, případně jak se na ní budeme dopravovat.“

Typ: Odpočinek na pláži

Češi, kteří milují sluníčko, moře a hlavně klid, se najdou v tomto typu dovolenkářů. Jejich nejoblíbenější cílovou destinací je podle dat Českého statistického úřadu Chorvatsko. Na předních příčkách oblíbenosti jsou i Itálie, Řecko či Egypt. Všude tam se mohou bez obav oddávat slunění, opalování a koupání. 

„Češi preferující tento typ dovolené se většinou vystačí se základním nastavením pojištění. Na co by si měli dát pozor, jsou sjednávané limity pro jednotlivé položky. Zejména jsou důležité ty pro léčebné výlohy, doporučuji je nastavit na vyšší částky okolo 5 milionů korun, protože i na pláži se můžeme nepříjemně zranit. Například požaháním od mořských živočichů s následnou hospitalizací s alergickou reakcí. U těch, kteří na dovolenou míří letecky, se také může vyplatit připojištění ztráty či zpoždění zavazadel,“ radí Váchal. 

Některé pojišťovny pak rozlišují destinace na Evropu a mimo Evropu, případně na jednotlivé konkrétní státy. Od lokality se odvíjí finální částka za pojištění. 

Typ: Rodina nade vše

Rodinná dovolená má svá specifika, zejména pokud cestujete s malými dětmi. Ty nebudou jen tak klidně ležet na pláži, ale budou si chtít hrát, dovádět a zažívat nová dobrodružství. Klasickými oblíbenými destinacemi pro rodinné dovolené jsou pro Čechy Chorvatsko, Itálie, Egypt či Bulharsko. Na mnoha plážích či přímo v hotelových resortech na rodiče a jejich ratolesti číhají lákadla v podobě různých vodních sportů a atrakcí, jako jsou zorbing, jízda na vodním skútru či na banánu, wakeboarding, vodní paragliding, surfování, vodní lyžování nebo jízda na velbloudovi či koni. Ne všechny aktivity jsou zahrnuté v základním pojištění, každá pojišťovna má svůj seznam sportů, které jsou za příplatek.  

„Aby se chvilkový adrenalin bez odpovídajícího pojištění neprotáhl na několikaměsíční adrenalinovou tahanici o zaplacení nákladů na léčbu, je dobré si ověřit, co je v základu pojištění a co už ne,“ doporučuje junior analytik neživotního pojištění Broker Consulting. „Zároveň bych v případě dovolené s dětmi zvážil i připojištění odpovědnosti za škodu, limit bych volil dle cílové destinace v řádu milionů korun.“

Typ: Památky a přírodní krásy

Obdivování pamětihodností, monumentů a přírodních úkazů se často věnujeme v destinacích jako Itálie, Řecko včetně ostrovů Kréta, Krofu, Zakynthos či Kefalonie či Španělsko. Všechny mají bohatou historii a ne nadarmo jsou zvané kolíbkou evropské kultury. 

„Jelikož se jedná o rozlehlejší země, není výjimkou, že Češi v těchto případech vyrazí vlastním autem či si je zapůjčí na místě, aby zvládli co nejvíce lokalit během několikadenní až týdenní dovolené. V takovém případě bych zvažoval připojištění autoasistence, pojištění půjčeného vozidla nebo právní ochrany, které pomohou v případě poruchy či přestupku,“ vyjmenovává možnosti Jiří Váchal z Broker Consulting.

Typ: Adrenalin a dobrodružství

Rekreanti, kteří preferují aktivní dovolenou včetně nejrůznějších sportovních aktivit, by sjednání cestovního pojištění měli věnovat zvláštní pozornost a předem si promyslet, kterým sportům se budou věnovat. Nejčastěji za adrenalinovými zážitky jezdíme do sousedního Slovenska či Rakouska, Španělska, ale třeba i Chorvatska či Egypta. 

Pojišťovny často rozlišují podle obtížnosti dané sportovní aktivity, v základním jsou jen ty nejsnazší varianty. Třeba u raftingu se připojištění řídí obtížností sjízdnosti dané řeky. Obdobně na tom je vysokohorská turistika. V jejím případě je dobré si zjistit, do jaké nadmořské výšky je kryto případné zranění v rámci základního pojištění a co je třeba si nechat připojistit. Hranicí může být 3000 metrů. 

Samostatnou kapitolou, které je třeba věnovat více pozornosti, je potápění. Existuje řada typů dle lokalit či hloubky, s přístroji či bez nich. Takovou běžnou aktivitou je šnorchlování, které je v základním balíčku pojištění. Potápění s přístroji do hloubky pod deset metrů či potápění se žraloky už jsou za příplatky. A třeba jeskynní potápění nemusí být pojistitelné vůbec.  

„Závěrem mohu jen připomenout, že cestovní pojištění bychom měli mít sjednané vždy, i když jedeme do zahraničí jen na jeden den. Jeho správnému nastavení, tedy tomu, jaká rizika jím chceme krýt, bychom určitě měli věnovat pozornost. Zejména nadšení sportovci by si měli ověřit, zda se jejich sport dá vůbec pojistit. Se správně nastaveným cestovním pojištěním předejdeme nemilým překvapením při nečekané události, či zklamání při požadavku na plnění,“ uzavírá Jiří Váchal, junior analytik neživotního pojištění Broker Consulting.