Bartoš: Zákon o lobbování je první výkop, dostatečné řešení zatím nepřináší

Praha, 30. července 2019 – Vláda dnes dala souhlasné stanovisko zákonu o lobbingu, na jehož potřebu Piráti dlouhodobě upozorňují. Varují však, že vládní návrh neřeší řadu důležitých oblastí. „Považujeme to za malý krok vpřed oproti současnému stavu, kdy lobbing není regulovaný vůbec. Zákon ale obsahuje řadu mezer a nedokonalostí, považujeme ho tedy spíše za první výkop v diskuzi než za dostatečné řešení,“ komentuje podobu zákona předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Piráti varují před samotnou definicí lobbování v rámci zákona, která hovoří o lobbingu jako soustavné činnosti. Zákon se tak podle nich nedotkne lidí, kteří se s politiky sejdou příležitostně, nebo kteří řeší pouze jednu konkrétní věc. Stejně tak upozorňují, že není podchycený lobbing za určité rozhodnutí nebo jednání – například jmenování určité osoby do funkce, jednání v zahraničí, postup vyjednávání v orgánech EU. A to s ohledem na to, že lobbování se v zákoně týká pouze přípravy právních předpisů a koncepčních dokumentů. „Zákon se navíc týká pouze orgánů státu – tedy vlády, parlamentu a prezidenta. Vůbec tak nedopadá na samosprávy, nemíří například na lobbování za změny územních plánů,“ doplňuje Bartoš.

Zpráva lobbisty, kterou zákon nově definuje, je podle Pitátů pojatá nevhodně – vkládat se má až zpětně za čtvrtletí, do 30 dnů od konce čtvrtletí. Veřejnost se tak dozví o určitém kontaktu například až po 4 měsících. „Piráti už nyní evidují své kontakty a schůzky, a to i přesto, že to zákon neukládá. O našich schůzkách veřejnost informujeme bezprostředně po schůzce, nečekáme několik měsíců. Takový postup by měl být součástí i aktuálního návrhu zákona,“ uvádí Ivan Bartoš.

Piráti dlouhodobě upozorňují na potřebu existence efektivního zákona o lobbingu. V rámci Pirátské strategie pro snížení korupce v Česku z roku 2017 strana mimo jiné uvedla, že se zasadí o prosazení zákona o lobbingu a zveřejňování schůzek lobbistů s politiky. „Jako příklad k naplnění tohoto cíle může sloužit fakt, že Piráti jsou jediná politická strana v ČR, která předchází korupci dobrovolným zveřejňováním smluv, majetkových přiznání a právě evidencí kontaktů a schůzek,“ uzavírá Bartoš.