Síťové technologie chrání africké slony. Cisco pomáhá Národnímu parku Kefue úspěšně bojovat s pytláky

Praha, 20. srpna 2019 – Společnost Cisco pomáhá v Zambii chránit slony před pytláky. Projekt v Národním parku Kafue přinesl skvělé výsledky. Od února roku 2017, kdy byla technologie Cisco nasazena, nebyly hlášeny žádné případy pytláctví slonů. Před zavedením této technologie se přitom v parku objevovaly zprávy o pytláckém incidentu průměrně jednou za čtyři až pět dní. Aktivita společnosti Cisco navazuje na cíle Organizace spojených národů definované dokumentem United Nation’s Sustainable Goals.

Statistiky od Save The Elephants říkají, že mezi lety 2002 a 2011 se populace slonů pralesních ve světě snížila o neuvěřitelných 62 procent. Na své cestě za jejich záchranou se Cisco spojila s World Wildlife Fund, aby v reálném čase společně monitorovali okolí jezera Itezi-Tezhi v zambijském národním parku Kafue. U této oblíbené zastávky, kterou stáda slonů používají jako zdroj vody, se pytláci často maskují jako rybáři, aby se k nim dostali co nejblíže. Postavením čtyř stožárů a termálních kamer FLIR, zabírající celé jezero, je monitoring propojen s nově vybudovaným centrálním velitelským centrem, kde lze sledovat pohyby pytláků, kteří tak mohou být zadrženi ještě předtím, než se přiblíží k břehu jezera. Síťová technologie Cisco a kamery FLIR vytvářejí kolem jezera chráněný obvod. Místo základního osvětlení nebo baterek pomáhají termokamery FLIR identifikovat pytláky, i když se schovávají v trávě nebo ve vodě. Tyto informace v reálném čase zamezují pytláctví, zabraňují střetům se slony a zároveň mají pozitivní dopad na život místních komunit.

Společnost Cisco není v záchraně ohrožených druhů žádným nováčkem.  Dlouhodobě spolupracuje se společností Dimension Data, aby zabránily pytláctví nosorožců díky nové digitální infrastruktuře v Krugerově národním parku. V letech 2015 až 2018 toto partnerství úspěšně snížilo pytláctví v tomto jihoafrickém parku o 96 procent. 

O Cisco Systems 

Cisco, (NASDAQ: CSCO) je celosvětovým technologickým lídrem, který již od roku 1984 pomáhá tomu, aby fungoval internet. Naši zaměstnanci, produkty a partneři pomáhají lidem navazovat bezpečná spojení a již dnes využívat digitální příležitosti zítřka. Další informace naleznete na newsroom.cisco.com nebo nás sledujte na Twitteru na @Cisco.