Jednoduché způsoby, jak zabezpečit data na „flešce“

Přenosné USB disky jsou užitečné jak v běžném, tak i profesionálním životě.  Data, které na ně ukládáme jsou často cenná a důvěrná. V zájmu jejich bezpečnosti je vhodné používat média uvážlivě a řádně je chránit.


Dejte si pozor na neznámé USB flash disky

Výzkum ukazuje, že téměř polovina lidí, kteří najdou USB flash disk s neznámým obsahem, jej bez většího přemýšlení vloží do počítače. V tomto případě zvědavost vítězí nad zdravým rozumem, což může vést k vážným důsledkům. Neznámá „fleška“ může být infikována škodlivým softwarem. Tento software může sloužit k získávání přístupu k souborům, krádeži dat, vydírání nebo sledování uživatele. Chcete-li se vyhnout tomuto typu nepříjemností, buďte opatrní a dejte si pozor co připojujete ke svému počítači. Pokud chcete mít jistotu, je vhodné „flešku“ před spuštěním zkontrolovat pomocí antivirového programu. Nezapomeňte předtím vypnout funkci automatického spouštění.

Bezpečnost dat na veřejných místech

Nejen používání neznámých médií může být nebezpečné. Rizikem je také připojenování „flešky“ k počítačům na veřejných místech, jako jsou např. knihovny, školy nebo veřejné kopírky. Viry se mohou do našeho zařízení přenést ihned po připojení do USB portu. Lepší je proto vyhýbat se počítačům, které nám nejsou známy. Pokud není vyhnutí, je dobré prověřit podezřelý počítač pomocí bezplatného antivirového programu nebo online skeneru.

Šifrování

Kromě opatrnosti a používání zdravého rozumu je také vhodné zabezpečit přístup k našim datům.

Nejpopulárnějším způsobem ochrany informací uložených na USB klíči, pro případ krádeže nebo ztráty, je šifrování. Jeho použitím znemožníte číst obsah média osobě, která nezná heslo. Pro šifrování lze použít bezplatný software jako je například DESlock + nebo BitLocker. Heslem můžeme zabezpečit celý nosič nebo pouze data, na kterých nám záleží.

Trochu pohodlnější možností je nákup USB flash disku s vlastním šifrovacím systémem. Takové řešení má ve své nabídce, např. firma Transcend. JetFlash Vault 100 je „fleška, která, kromě funkce šifrování, je také odolná vůči otřesům a vodě. Po 10 pokusech o zadání nesprávného hesla se médium zablokuje. Pro odblokování je v takovém případě nutné zformátovat paměť.

Závěrem

Chcete-li s klidem používat přenosnou paměť, vyplatí se dodržovat základní bezpečnostní pravidla:

  1. Nepoužívejte neznáme USB flash disky.
  2. Vyhýbejte se připojování vaší „flešky“ do neznámých počítačů. 
  3.   Zabezpečte svůj flash disk šifrováním – pomocí speciálního softwaru nebo funkce zabudované  v zařízení.

O firmě TRANSCEND

TRANSCEND je světově uznávaným výrobcem paměťových a počítačových periferií. Společnost byla založena v roce 1988 a nabízí celou řadu paměťových modulů, USB karet, přenosných pevných disků, stacionárních disků, MP3, paměťových flash karet, čteček karet a jiných multimediálních produktů. TRANSCEND provozuje výrobu na Tchaj-wanu a v Číně. Firma má dále pobočky ve Spojených státech, Velké Británii, Německu, Nizozemsku, Japonsku, Koreji a Číně.