Děti na prvním stupni už mívají mobily, do školy chodí samy od deseti let a s reflexními prvky

On-line dotazování společnosti Seznam.cz* přineslo nový pohled na dnešní prvňáčky a žáky prvního stupně. Z dat vyplývá, že čeští rodiče dbají na bezpečnost svých ratolestí. S dětmi chtějí být v kontaktu. Dvě pětiny rodičů si myslí, že by první mobil mělo dítě dostat už zhruba v šesti až sedmi letech. Do školy pak chodí v Česku téměř všechny děti samy zpravidla od deseti let a jsou vybaveny reflexními prvky.

Když rodiče vybavují dítě na prvním stupni mobilem, velmi často se jedná o obyčejný tlačítkový telefon. Smartphone by, podle názoru těchto rodičů, měli děti dostat až později, zhruba od deseti let věku výš. Podle 38 % rodičů je vhodné, aby první telefon dostalo dítě ještě tlačítkový, 42 % rodičů má ale za to, že lze dětem pořídit rovnou smartphone. „Pětina rodičů by dětem mobil raději vůbec nedávala,“ říká Darek Pikálek, marketingový a uživatelský výzkumník Seznam.cz.  

„Zájem o tlačítkové telefony na nákupním rádci Zboží.cz meziročně klesl o 50 %. Dnes se už vyhledávají opravdu minimálně a je vidět, že stále větší část rodičů pořizuje dětem rovnou smartphone. Alternativou budoucnosti mohou být chytré hodinky s mobilem a GPS lokátorem, které rodiče upozorňují třeba na to, že dítě došlo v pořádku do školy nebo na kroužek,“ uvádí manažerka nákupního rádce Zboží.cz Kateřina Peštuková

Více jak polovina rodičů na reflexní prvky nikdy nezapomíná

Věk, kdy mají podle dotázaných děti dostávat první mobily, souvisí s dobou, kdy začínají chodit do školy samy. Drtivá většina rodičů je přesvědčena, že dítě může chodit do školy samo ve věku deseti let. Více jak třetina rodičů je nicméně ochotna pouštět samotné už sedmileté děti.

Na cestu je ale vybavují reflexními prvky. Hned dvě třetiny školáků na prvním stupni nosí reflexní prvky na tašce, botách nebo na oblečení. Děti jimi vybavit nikdy nezapomíná 56 % rodičů. „Neoblíbenějšími bezpečnostními prvky pro děti jsou reflexní vesty a aktovky s odrazkami,“ upřesňuje Kateřina Peštuková, manažerka nákupního rádce Zboží.cz.

On-line dotazování uživatelů Seznamu – rodičů dětí, které chodí na první stupeň ZŠ (na jaře chodilo jejich dítě do 1.-5. třídy ZŠ). Dotazování 18. 7. – 2. 8. 2019. N= 266 respondentů.