Čech ve světovém výběru The Outstanding Young Person. Dostal se tak do klubu se zakladatelem Apple.

Praha 18.září 2019 – Skoro 40 let vybírá japonská pobočka mezinárodní organizace JCI výjimečné mladé osobnosti z celého světa, kterým uděluje prestižní titul The Outstanding Young Person. Letos se z tisíců nominovaných mezi oceněnou šestici dostal díky svému bateriovému startupu a soběstačným domům i Čech Pavel Podruh. Jedná se o unikátní českou stopu v tomto prestižním výběru.

Organizace JCI (Junior Chamber International) je leadershipová organizace, která sdružuje po celém světě více než 200,000 členů v 5.000 regionálních pobočkách 124 zemí světa za účelem rozvoje mladých lidí, networkingu, podpory obchodu a řešení lokálních problémů. Do JCI v minulosti vstoupili i John F. Kennedy, Al Gore, Bill Clinton či Jacques Chirac. Členové JCI každoročně nominují ze svých zemí lidi do 40 let, kteří svými aktivitami výjimečně podporují myšlenku šetrnosti, sociální rovnosti či ekologie. Jen pár vybraných následně odcestuje do Japonska, kde po dobu jednoho týdne intenzivně přednáší na univerzitách a obchodních konferencích, včetně oficiální audience v císařském paláci. Tentokrát tuto zkušenost absolvoval i Pavel Podruh. Mezi nejvýznamnější držitele titulu The Outstanding Young Person patří například spoluzakladatel společnosti Apple Steve Wozniak. 

 „Pavla Podruha jsem nominoval kvůli téměř vizionářskému přístupu k otevřenému sdílení informací a know-how s veřejností v rámci jeho projektu Český soběstačný dům, který skvěle podporuje a urychluje inovace. Jsem rád, že ze všech navržených mladých inovátorů, podnikatelů a společenských lídrů z celého světa japonská JCI vybrala zrovna jeho,“ řekl k úspěchu Miroslav Rys, víceprezident JCI Czech Republic.

Podruh založil ceněný projekt Český soběstačný dům před 4 lety spolu se 3 dalšími kolegy. Nyní jeho organizace zahrnuje desítky spolupracujících firem a jednotlivců se společnou misí akcelerace nástupu čistších technologií do běžného užívání. Projekt kromě jiného každoročně organizuje velkou studentskou architektonickou soutěž zaměřenou na různé podoby energetické soběstačnosti a samovýroby. První takové domy i v tomto roce začne stavět. Všechny takto vzniklé technologické dokumentace dává Český soběstačný dům volně ke stažení na svých webových stránkách. Projekt funguje bez dotací. Zároveň Podruh spolu s partnerem Michalem Klečkou ze společnosti GWL vytvořili malý, decentralizovaný bateriový produkt pro domácnosti jménem iBatt.energy a s dalším partnerem V Invest chystá projekt zelené čtvrti u Plzně.

Kromě Pavla Podruha se letošním The Outstanding Young Person stali Nuttanai Anuntarumporn z Thajska za financování a vybudování internetové infrastruktury v odlehlých částech své země. Dále Brighton Kaoma ze Zambie, jenž provozuje dětské podcasty a rádia v 7 zemích Afriky či Tatsiana Zaretskaya z Estonska se svým startupem zefektivňujícím využití elektrické energie ve vertikálních farmách. Výběr uzavírá Bridget Williams z Nového Zélandu a Agustin Ramli z Indonésie, obě s charitativními projekty pomáhající tisícům dětí po celém světě.

Když už mne vybrali, pojal jsem to jako příležitost zkusit zažehnout možnost replikace našeho projektu a baterky i jinde ve světě. Těch kontaktů jsem tam nabral obrovské množství. Těším se, co přijde dál, třeba to bude Japonský soběstačný dům,“ shrnuje Podruh svou zkušenost z Japonska. 

—-

Odkaz na projekt Český soběstačný dům: www.csdum.cz

Odkaz na The Outstanding Young Person při JCI Japan : http://toyp.osaka-jc.or.jp/index.html

 Odkaz na JCI Czech Republic: www.jcicr.cz