Dabit, Feldman, Larking – do Prahy opět dorazí nejlepší vývojáři světa. Představí se na pátém ročníku ReactiveConf

Výroční pátý ročník ReactiveConf v Praze představí nad 60 řečníků z významných mezinárodních firem, jakými jsou Facebook, Google, Netflix, Github, Airbnb. Třídenní konference, která je díky svému zaměření tou největší na světě, promění po druhé Forum Karlín v interaktivní festivalový objekt. Hlavními tématy budou nejnovější vývojářské trendy a technologie jako GraphQL a Serveless. Pozornost bude věnována i podpoře vzdělávání, diverzity a komunit v IT. Dva dny přednášek, diskuzí, a rozhovorů, a jeden den plný workshopů se uskuteční 30. října – 1. listopadu 2019.

Konference ReactiveConf se minulý rok přesunula do Prahy, čímž potvrdila, že se hlavní město České republiky stává jedním z důležitých center vývojářského světa. Pátý ročník navazuje na vzrůstající trend v počtu řečníků, stejně jako v počtu účastníků. Publiku čítajícímu přes 1 300 developerů se představí 60 mezinárodních špičkových vývojářů. Patří mezi ně mimo jiné Nader Dabit – ambassador AWS a specialista na GraphQL; Richard Feldman – zakladatel Elmu nebo Marion Schleifer – organizátorka Women Techmakers ve Švýcarsku.

Jsme rádi, že se nám nadále daří udržovat blízké vztahy s nejprogresivnějšími technologickými společnostmi světa, stejně jako se samostatnými vývojáři. Jejich osobní zkušenosti, detailní vhled do problému a časté prvenství v tvorbě jsou to, co fascinuje vývojáře nejen z Čech, ale celého světa,“ říká Michaela Vlčková, CEO ReactiveConf.

K přednáškám, lighting talkům, workshopům a panelovým diskuzím přidávají organizátoři dvě novinky. První jsou obnovené Chat zony, které umožní vývojářům osobní diskuzi s vybraným řečníkem v podobě kulatého stolu nad technologiemi, problémy a jinými tématy ze života programátorů. Druhou je pilotní edice projektu ReactiveExpedition, jež podpoří úsilí organizací a komunit zpřístupnit IT nedostatečně reprezentovaným skupinám. Mezi ty patří děti, ženy, studenti a učitelé. Na projektu spolupracují organizace jako TechSoup, Czechitas a ReactGirls.

Vzájemná osobní interakce byla vždycky jednou z našich nejdůležitějších hodnot. Proto jsme ReactiveConf přestali vnímat jako konferenci a začali ji považovat spíše za festival, který zprostředkovává řadu příležitostí pro neformální osobní setkání, diskuze a otevřené sdílení zkušeností,“ přibližuje dále Vlčková a dodává: „A nejen proto jsme se tento rok rozhodli festival díky projektu ReactiveExpedition otevřít i lidem, kteří by se na něj z různorodých důvodů neměli šanci dostat. Uvítáme tak učitele, kteří se snaží prosadit výuku programování v regionálních školách, děti, které kódují od školního věku nebo čerstvé absolventy různých programových kurzů. Ti budou mít možnost strávit na konferenci jeden den a v doprovodném programu se setkat s inspirativními osobnostmi naší konference, například s Necoline Hubner.“

Vybraní řečníci a jejich přednášky:

Nader Dabit, Senior Developer Advocate v Amazon Web Sevices a specialista na GraphQL, se jako jediný představí hned ve dvou přednáškových slotech. V první z nich nazvané Real-time & Offline-ready Serverless GraphQL with AppSync ukáže a prodiskutuje zajímavější a výkonnější funkce, které AppSync nabízí. Učiní to způsobem, jejž vývojáři často obcházejí. V druhém pojmenovaném Curious Use Cases of GraphQL představí, jak vývojáři používají GraphQL jako API bránu k lepšímu způsobu dosažení dat, o kterém ani nevěděli, že je možný.

Sean Larkin, Technical Program Manager ve společnosti Microsoft pro Microsoft Edge, je také velmi aktivní přispěvatel do open sourců jako hlavní člen týmů pro Webpack a Angular cli! Na RectiveConf odtajní tipy, jak vylepšit konfiguraci Webpacku v příspěvku nazvaném Secret Tips to Improve Your Webpack Configuration.

Sacha Greif, designer a vývojář, který vytvořil Vulcan.js – nový React a GrapQI framework. Jeho užití přiblíží ve svém příspěvku na téma Vulcan.js: Building the “Rails for JavaScript“.

Dále se představí například Richard Feldman – průkopník funkcionálního jazyka Elm, Kyle Mathews – zakladatel a CEO společnosti Gatsby nebo Marion SchleiferDeveloper Experience Engineer ve společnosti Hasura a zároveň komunitní koordinátorka a organizátorka Women Techmakers ve Švýcarsku. 

Pátý ročník Reactiveconf se uskuteční v pražském Foru Karlín od 30. října do 1. listopadu. Více informací o programu, řečnících či vstupenkách naleznete na oficiálních stránkách konference či sociálních sítích.

Více o ReactiveConf

ReactiveConf je svým zaměřením největší konferencí na světě. Tematicky pokrývá nejmodernější webové a mobilní technologie. Díky své interaktivnosti a otevřenosti je považována spíše za tři dny trvající IT festival. Ten se skládá ze dvou dnů plných přednášek, diskuzí a rozhovorů a jednoho dne věnovaného workshopům. Za čtyři roky existence jej navštívilo přes 3 600 vývojářů, kteří se vzdělali ve 190 přednáškách. Pátý ročník se již podruhé uskuteční v Praze a očekává účast 1 300 vývojářů, kterým se představí 60 mezinárodních špičkových vývojářů. ReactiveConf proběhne od 30. října do 1. listopadu ve Foru Karlín v Praze.