WiFi 6 pomáhá školám naplno využívat potenciál digitálních technologií

Nejnovější přístupové body standardu WiFi 6 (802.11ax) se lépe vyrovnávají s rušením v učebnách a studentům umožňují pracovat rychleji a lépe. 

Praha, 22. října 2019 – Společnost Zyxel dnes představila novou řadu přístupových bodů standardu WiFi 6 (802.11ax), které snižují přetížení sítí v učebnách a na dalších místech s vysokým počtem připojených zařízení. 

Používání chytrých tabulí, laptopů a tabletů ve výuce znamená, že učitelé i studenti dnes tráví více času online. Školy s 30 až 40 připojenými klienty v každé třídě však v důsledku tohoto vývoje narážejí na problémy s výkonem sítě, které se projevují pomalým stahováním, ukládáním videí do vyrovnávací paměti nebo nespolehlivým fungováním sítě při interaktivní digitální výuce, a to i v případě, že každá učebna má svůj přístupový bod. Školy proto potřebují síťové řešení, které zvyšuje kapacitu a odstraňuje technické překážky stojící mezi studenty a moderní výukou pomocí digitální techniky. 

Nová řada přístupových bodů standardu WiFi 6 (802.11ax), které vévodí model WAX650S, podporuje velký počet zařízení současně a lépe se vyrovnává s rušením v učebnách. WiFi 6, představuje nejnovější bezdrátovou technologii vyznačující se vyšší rychlostí, větší kapacitou a nižší latencí. 

WiFi 6: klíč k budoucnosti učení

K přístupovému bodu WAX650S, který disponuje novou technologií OFDMA a opakovaného využití prostoru (BSS coloring), se může současně připojit větší počet uživatelů, aniž by tím byla omezena šířka pásma. Výsledkem je efektivnější připojení i fungování sítě WiFi, díky němuž lze bez jakékoli prodlevy nebo soupeření o rádiové spektrum provádět více současných přenosů.

To je důležité v učebnách, kde studenti mají vzhledem k různým potřebám od používání interaktivních vzdělávacích programů po stahování multimediálních učebních pomůcek různé požadavky na šířku pásma, ale přitom každý z nich vyžaduje stejně rychlé připojení k síti.

Chytrá anténa jako nástroj proti rušení

Navzdory mnoha výhodám nového standardu WiFi 6 se přístupové body kvůli značnému počtu WiFi zařízení připojujících se ve stejném kanálu nadále potýkají s rušením v rámci kanálu, což platí zejména v místech s vysokou hustotou provozu, jako jsou učebny. Společnost Zyxel model WAX650S vybavila chytrou anténou, která ve spojení s technologií opakovaného využití prostoru (spatial reuse) zvyšuje výkon sítě a odstraňuje problémy s rušením efektivněji než jiné přístupové body standardu WiFi 6. 

Vedle chytré antény přístupový bod WAX650S podporuje také 5 Gbps Ethernet a nabízí tedy multigigabitovou rychlost pro standard WiFi 6 pro rychlejší bezdrátové prostředí. Dedikovaný skenovací přijímač zajišťuje nepřetržitý monitoring sítě bez dopadu na kvalitu WiFi, zatímco optimalizovaný design hardwaru přístupovému bodu umožňuje lépe řešit rušení bezdrátového připojení. 

Součástí přístupových bodů standardu 802.11ax je také řešení NebulaFlex od společnosti Zyxel a jeho roční licence Pro Pack. Díky platformě Nebula mohou školy i bez vlastního IT týmu využívat přednosti, které přináší vzdálená správa po cloudu.

Školy s pevně stanoveným rozpočtem mohou řešení Nebula vyzkoušet s bezplatným licenčním balíčkem Basic. Druhou možností je balíček Nebula Professional nabitý pokročilejšími funkcemi, jako jsou např. monitoring stavu bezdrátové sítě a reporty, které školám pomáhají diagnostikova stav jejich WiFi a rychle řešit případné problémy. Balíček Professional je k dispozici také jako celoživotní, jednorázově hrazená licence, která školám pomáhá udržet jejich sítě v chodu a současně jim nabízí flexibilní možnosti platby přesně dle jejich rozpočtu. 

„Školy vítají nové technologie, které jim pomáhají stimulovat zájem studentů a zkvalitnit výuku. V této souvislosti potřebují snadno použitelné řešení, které omezuje rušení WiFi sítě při připojení velkého počtu klientů,“ poznamenává Martin Bratičák, Regional Director CEE.  „Díky našim novým přístupovým bodům standardu WiFi 6 (802.11ax) se dlouhé doby stahování a větší doba odezvy stávají věcí minulosti, takže školy i studenti mohou naplno využívat potenciál svých digitálních technologií.“

Bližší informace o přístupových bodech Zyxel standardu WiFi 6 najdete na stránkách: https://www.zyxel.com/promotions/wifi6-promotion-20190930-807915.shtml 

O společnosti Zyxel 

Společnost Zyxel připojuje svět k internetu již 30 let, vždy s důrazem na inovace, zákazníka a kvalitu služeb. Díky schopnosti adaptovat a inovovat síťové technologie patříme mezi leadery v oblasti konektivity pro telekomunikační společnosti, poskytovatele služeb, organizace i domácí uživatele.

O vůdčí globální pozici společnosti Zyxel na komunikačním trhu svědčí mimo jiné:

působnost ve 150 zemích celého světa,

1 500 oddaných zaměstnanců,

700 000 organizací, které díky našim řešením fungují chytřeji,

100 milionů zařízení propojujících svět.

Vytváříme sítě budoucnosti, čímž pomáháme využívat potenciál a uspokojovat potřeby moderních pracovišť. Pomáháme lidem v práci i při hraní.

Zyxel, Your Networking Ally.