Alza do Vánoc rozšíří svou síť na 200 AlzaBoxů

Praha, 24. 10. 2019 – Síť výdejních míst největšího českého e-shopu Alza.cz se do prosince rozšíří o 100 nových AlzaBoxů, dohromady jich v provozu do Vánoc bude 200. Firma se tak připravuje na hlavní sezónu, kdy až 75 % jejích zákazníků volí pro vyzvednutí zboží osobní odběr. S vlastními úložnými schránkami nyní prodejce míří i do menších měst po celém Česku, Slovensku i Maďarsku. K dispozici bude i vůbec největší box pro výdej do hodiny od objednání, a to v Horních Počernicích. 

Klatovy, Otrokovice, Pelhřimov, Kroměříž, Jičín, Roztoky, Praha-Hloubětín či Libuš, ale i Bratislava nebo Budapešť – všude tam už Alza v posledních dnech instalovala své schránky pro uložení a rychlý výdej objednávek, tzv. AlzaBoxy. Celkově se do sezóny jejich počet oproti loňsku zdvojnásobí.

„S blížícími se Vánocemi podíl osobního odběru na Alze stoupá. Těsně před Štědrým dnem už si pro své zboží přijde skoro 2/3 všech zákazníků. AlzaBoxy přitom patří vedle kamenných poboček k nejoblíbenějším způsobům vyzvednutí. Proto jich chceme během podzimu otevřít další stovku, abychom byli lidem ještě blíže, zejména v menších městech,“ upřesňuje ředitel expanze a facility Alza.cz Jan Moudřík s tím, že konkrétní místa vybírali na základě podnětů zákazníků. Celkem bude do prosince k dispozici 125 boxů napříč celou ČR, 50 na Slovensku a 25 v Maďarsku. 

Jen v roce 2018 si do těchto praktických schránek nechali lidé doručit zboží za téměř 600 milionů korun a obrat rok od roku stoupá. Součástí nynější expanze je i zřízení dosud největšího AlzaBoxu s rekordní kapacitou téměř 300 slotů a délkou přes 11 metrů, který firma instalovala u logistického centra v Horních Počernicích. “Velikost tohoto „megaboxu“ a jeho strategické umístění u našeho nejdůležitějšího skladu umožňuje absolutně bezkonkurenční rychlost vyzvednutí už do hodiny od objednávky, vybírat lze v tomto případě z téměř 60 tisíc produktů skladem,“ dodává Moudřík.

Část AlzaBoxů se zaváží v tzv. „same day delivery“ (doručení v den objednání), již nyní tato služba funguje v Praze a Středních Čechách a do budoucna její význam poroste,  plánuje se tak rozšíření. Všechny ostatní boxy pak dokáže e-shop naskladnit do druhého dne od objednání. Schránky fungují nonstop, jsou dobře dostupné, diskrétní, umožňují platbu na místě a nehrozí u nich žádné fronty, nákup lze vyzvednout během pár vteřin.

Na rozvoj sítě AlzaBoxů chce e-shop navázat i v příštím roce, kdy plánuje expanzi minimálně v řádech dalších stovek kusů. Pro tyto účely byl na webu spuštěn i speciální formulář, kde mohou zájemci sami navrhovat umístění pro nové schránky. Podmínkou je, aby se jednalo o město s minimálně 5 tis. obyvateli a dané místo bylo dobře viditelné, volně přístupné a ideálně u něj byla možnost parkování.

Kromě vlastních schránek a kamenných prodejen nabízí Alza pro osobní odběr zboží také výdejní místa externích partnerůZásilkovny, České Pošty (doručení na Poštu nebo do Balíkovny) či Geis Pointy. Zákazníci si tak mohou při nákupu aktuálně vybírat z tisíců výdejních míst. Před sezónou navíc e-shop navýšil i skladovou zásobu přímo na pobočkách a až 54 % všech objednávek z ČR
s vyzvednutím na prodejně je tak nyní okamžitě k odběru.

Více o AlzaBoxech zde: https://www.alza.cz/alzabox-schranky-pro-vyzvednuti-zbozi-art10245.htm

Video o použití AlzaBoxu:

https://www.youtube.com/watch?v=cpLCCbp683U