Stránský z WBTCB: Obchody s kryptoměnami se letos v Česku přiblíží třem miliardám

Letos se v České republice zobchodují kryptoměny v hodnotě až tří miliard korun. Je to přibližně stejný objem jako v loňském roce. Okolo 90 procent obchodů proběhne v bitcoinu, z ostatních kryptoměn je nejžádanější ethereum, uvedl Martin Stránský, majitel české společnosti WBTCB obchodující s kryptoměnami.

Bitcoin má na trhu stále neotřesitelnou vedoucí pozici. Dříve populární Litecoin, Bitcoin Cash nebo Ripple se v poslední roce výrazně propadly. WBTCB letos realizuje obchody v objemu kolem 750 milionů korun, informuje Stránský.

V příštím roce by měla přirozená poptávka po bitcoinech růst. Stimulovat jí bude zvyšování kontroly nad běžnými peněžními toky, omezování hotovosti a destabilizace v mnohých regionech. 

“Faktory ovlivňující poptávku by mohly být ekonomická krize nebo její hrozba, nestabilita měn nebo vlád, ekonomické války, klesající hodnota peněz či kvantitativní uvolňování,” podotkl Stránský.

Bitcoin se letos obchodoval v rozmezí  od 3800 dolarů na začátku roku až po 13 200 dolarů na konci června. Současná cena je kolem 7500 dolarů za kus. 

“V příštím roce očekávám dosažení nového maxima bitcoinu. Může dosáhnout až 30 000 dolarů,” dodal. Dosavadní historické maximum bylo kolem 19 500 dolarů.