Mistry ve hře Dota 2 se stávají Švédové. Češi vybojovali páté místo

Praha, 16. prosince 2019 – Česká Dota 2 reprezentace předvedla na Mistrovství světa v Jižní Koreji velmi dobrý výkon a do poslední chvíle bojovala o postup do semifinále. I přesto, že v přímém souboji těsně podlehla sestavě Finska a ze Soulu si odváží páté místo, patří mezi nejpříjemnější překvapení šampionátu. Severský přemožitel českého týmu si nakonec odváží bronzové medaile. Ve finále se pak utkaly výběry Švédska a Thajska. A právě první jmenovaný nakonec dokázal finále ovládnout poměrem 2:0 na zápasy a odnést si zasloužený titul z IeSF World Championship 2019.

Základní skupina začala pro český národní tým dobře. V prvním zápase si reprezentace složená z hráčů týmu Inaequalis v sestavě Tomáš „Jojka“ Medvec, Adam „Ade“ Koníček, Pavel „Mambos“ Beneš, Filip „Filminy“ Komín a Erik „Tsuky“ Cendelín dokázala poradit s výběrem Japonska. Ve druhém kole nestačili Češi na stříbrné Thajsko. Následovaly pak dvě výhry proti Švýcarsku a Nepálu. Brány semifinále však zavřeli Finové, kteří si v závěrečných bojích po výhře 2:0 nad Filipínci zajistili bronz. 

„Hráčům patří velký dík za to, že hrdě reprezentovali Českou republiku. A i když byl turnaj velmi náročný, dokázali se vždy soustředit a podat maximální výkon. Velký díky patří také realizačnímu týmu a v neposlední řadě také partnerům – výrobci monitorů Samsung a výrobci grafických karet NVIDIA, bez nichž bychom nedokázali vše zorganizovat. Věříme, že nám tento turnaj zároveň pomůže s dalším rozvojem české Dota 2 scény i reprezentační základny,“ říká Lukáš Pleskot, předseda České asociace esportu. 

Česko plným členem Mezinárodní esportové federace

V rámci třídenního turnaje IeSF World Championship 2019 se uskutečnil také sjezd nejvyššího vedení Mezinárodní esportové federace, kde také proběhlo hlasování o tom, zda získá Česká republika nejvyšší možný status plného člena. Pro návrh se nakonec vyslovila drtivá většina hlasujících zemí a po výsledku 31 pro a 2 se zdržují se český esport může dále rozvíjet i ve světovém měřítku.

„Díky tomuto rozhodnutí bude moci Česko nejenom hlasovat o aktivitách Mezinárodní esportové federace, ale zároveň budeme mít možnost kandidovat do rozhodujících orgánů a případně také podat žádost o organizaci oficiálního mezinárodního turnaje. Je to velmi důležitý krok k tomu, abychom mohli posunout profesionální hraní v Česku na další úroveň,“ říká Jiří Pacovský, místopředseda České asociace esportu.

Mezi zlatými také Jižní Korea a Írán

Dota 2 nebyla jedinou vybranou hrou turnaje. Své mistry zná také fotbalový simulátor Pro Evolution Soccer 2020, kde se z prvního místa raduje Hassan Pajani reprezentující Írán. Třetím vybraným titulem se stala bojovka Tekken 7. V ní si nejlépe vedl Jae-Min Bae, který tak zajistil první místo pro domácí Koreu. Nejúspěšnější reprezentací se ale stalo Japonsko ziskem dvou stříbrných medailí.

O České asociaci esportu

Cílem České asociace esportu je zastupování zájmů českého esportu vůči veřejným institucím, médiím, sportovním organizacím, mezinárodním asociacím. Mezi důležité činnosti patří: osvětová činnost v oblasti esportu a jeho propagace, profesionalizace a nastavování standardů a organizace a řízení domácích soutěží.