Užijte si Vánoce offline: čtyři kroky k digitálnímu detoxu

Máte pocit, že na telefonu trávíte spoustu času a jste online prakticky nonstop? Pokud ano, vyzkoušejte digitální detox a odložte všechna chytrá zařízení i technologie. Kdy jindy tento krok učinit než právě o Vánocích? Inspirujte se následujícími tipy a užijte si poklidné offline svátky s vašimi nejbližšími.

  1. Vypněte si notifikace

Omezení telefonu je pořádný test pro naši sebekontrolu. Největším pokušením mohou být v takovém případě hlasité notifikace. Jedno cinknutí upozornění na displeji může stačit k tomu, abychom smartphone vzali do ruky a na dlouhé minuty jej zase neodložili. Zkuste si proto notifikace vypnout u všech aplikací, nebo alespoň u těch méně důležitých, jako jsou třeba sociální sítě. A pokud vás někdo potřebuje opravdu urgentně zastihnout, vždy vám může zavolat.

  1. Neberte si mobil do postele

Pro mnohé z nás je zkontrolování telefonu první věc, kterou děláme hned ráno po probuzení, ale i poslední, než jdeme spát. To je však zásadní chyba pro nás i naše zdraví. Smartphony jako i jiná elektronická zařízení totiž vysílají modré světlo. To narušuje tvorbu melatoninu v našem těle a narušuje rytmus našich vnitřních hodin – jinak řečeno, tělo si tak i večer stále myslí, že je den. To vše může dlouhodobě vést k poruchám spánku či migrénám. 

Ideální je nepoužívat smartphone hodinu až dvě před spaním. Pokud si ale i tak chcete pustit krátké video nebo odepsat na zprávu, ujistěte se, že váš telefon umožňuje takové nastavení displeje, které dokáže právě toto modré záření redukovat. Takovou vychytávku naleznete například u smartphonů Huawei. 

  1. Vymažte komunikátory a zkuste víc volat

Díky rozmanité nabídce všech komunikátorů jsme si spolu odvykli mluvit. Mobily tak už dávno neplní jen svou původní funkci, kterou bylo telefonování. V současnosti jsme si tak zvykli raději si s přáteli vyměnit desítky zpráv než jim na pár minut zavolat. Jen se přiznejte, kolikrát jste už viděli na displeji příchozí hovor, ale místo toho, abyste jej zvedli, jste počkali, než to volající vzdá? A to jen proto, abyste mu o pár sekund později mohli napsat zprávu na Messengeru a zeptat se, co potřeboval. 

Telefonát vám přitom může ušetřit spoustu času a také dokáže předejít celé řadě nepochopení, ať už jde o tón hlasu nebo použití ironie, které ze zpráv nejsou zřejmé. Odinstalujte sociální sítě, buďte trochu „oldschool“ a využívejte mobil už zase jen na volání.

  1. Když vůle nestačí, pomohou aplikace  

Pokud jste už vyzkoušeli všechny předchozí rady, a přesto se vám nedaří telefon odložit, zkuste pomocníka. Na trhu se vyskytuje celá řada aplikací, které vám znemožní přístup na sociální sítě, nebo které umožní používání smartphonu jen na určitý počet minut denně.

Všechny tyto aplikace vám mohou pomoci lépe se soustředit a být produktivnější. Pro lepší přehled si také můžete nainstalovat aplikace, které vám ukáží, jak často v průběhu dne kontrolujete telefon, nebo kolik času trávíte pouhým brouzdáním po internetu. Možná vám toto zjištění ve vašem detoxu pomůže.

Na některých mobilních telefonech Huawei nemusíte externí aplikace stahovat, stačí přejít do nastavení a spustit aplikaci Digitální zůstatek. Podívejte se, kolik času jste na mobilu strávili nebo dle libosti spravujte dobu používání i spuštěné aplikace. 

Důležitý je balanc

Digitální detox však může být i částečný. Pokud je na vás takové řešení příliš radikální, zvolte kompromis. Určete si několik hodin denně, kdy si od technologií odpočinete nebo začněte odinstalováním několika aplikací. Uvidíte, že se to podepíše nejen na vašem výkonu, ale i vnitřní pohodě a vztazích kolem. 

Chytrá zařízení nám přináší spoustu dobrého, je však potřeba používat je s mírou. Občasný digitální detox je důležitý a právě Vánoce jsou skvělá příležitost na to jej vyzkoušet,” dodává Gabriela Löbel, PR manažerka společnosti Huawei.

– – –

Informace o produktech Huawei naleznete na https://consumer.huawei.com/cz

Aktuální informace ze světa Huawei Consumer BG naleznete denně aktualizované na:
Facebook – CZ/SK: https://www.facebook.com/HuaweiMobileCZSK/
YouTube: https://www.youtube.com/huaweimobileczsk
Instagram: https://www.instagram.com/huaweimobileczsk
Twitter: https://twitter.com/HuaweiCZ_SK

O Huawei Consumer Business Group
Produkty a služby Huawei jsou dostupné ve více než 170 zemích a využívá je třetina světové populace. V roce 2018 se společnost umístila na 2. místě v dodávkách chytrých mobilních telefonů. Patnáct R&D (výzkumných a vývojových) center bylo založeno v USA, Německu, Švédsku, Rusku, Indii a Číně. Huawei Consumer BG je jednou ze tří business divizí společnosti a soustřeďuje se na smartphony, PC a tablety, wearables a cloudové služby apod. Globální síť Huawei je postavena na 20 letech bohatých zkušeností v telekomunikačním průmyslu a jejím cílem je přinášet nejnovější technologie spotřebitelům na celém světě.