Dell umožnil na CES 2020 nahlédnout do svých vývojových laboratoří a představil několik konceptů

Praha, 8. ledna 2020 – Osobní počítače budou v příštím desetiletí i nadále hrát klíčovou úlohu v našem každodenním životě a umožňovat nám zpracovávat data, tvořit, inovovat, spolupracovat a bavit se. Budou chytřejší a budou si uvědomovat sebe i uživatele. Jejich podoba se možná změní, jednak kvůli novým způsobům využití, jednak vlivem vývoje techniky. Stejně tak způsob naší interakce s nimi. Inovační skupina Dell Technologies Experience Innovation Group neustále vyvíjí a testuje nová řešení, která pomáhají pracovat rychleji, hrát lépe, propojovat lidi online a být produktivnější.

Jednou z inovativních technologií, které byly představeny na CES 2020, je koncept UFO. Alienware poskytuje nejlepší možné zážitky z hraní počítačových her a jeho cílem je stvořit herní PC hodné této značky, a to v kapesním provedení, které by herní nadšenci mohli používat ke hraní prémiových titulů kdekoli se jim zachce. 

Koncept UFO je osazený 8“ displejem s rozlišením 1900×1200 bodů. Je vybavený i odpojitelnými ovládacími prvky, takže na něm lze hrát nebo sledovat multimédia v různých režimech: jako s kompaktní herní konzolí s ovladači připojenými k displeji, s odpojenými ovladači a displejem s výklopným stojánkem umístěným na pevné podložce nebo zařízení připojit k externímu displeji a hrát pomocí odpojeného ovladače nebo použití klávesnice a myši jako u běžného PC.

Stejně jako u čehokoli jiného, co je třeba při hraní držet, musí i UFO „padnout do ruky“ na první pokus. Vylaďování tvaru, funkcí a ergonomie ovladače věnovaly vývojové týmy stovky – ne-li tisíce – hodin a několik posledních měsíců se soustředily na testování a vylepšování tlačítek. Neopomenuly ani na vylaďování hmotnosti, aby bylo dosaženo dokonale vyváženého poměru mezi výkonem, přenosností a výdrží na baterie. Koncept UFO je vybaven procesory Intel Core 10. generace, Wi-Fi, Bluetooth a rozhraním Thunderbolt k zajištění vysokého výkonu, připojení k síti a rozšiřitelnosti. A díky tomu nemusí ani na cestách dělat kompromisy. 

Dell své snahy také upírá k vývoji zařízení s více obrazovkami. Proto na veletrhu představil další dva koncepty – Duet a Ori. 

Koncept Duet je zařízení se dvěma špičkovými 13,4palcovými displeji, které se přizpůsobují stylu práce a zábavy uživatele. Možná vypadá jako obyčejný notebook, ale fakticky se jedná o dvě dotykové obrazovky. Je vybaven inovativními funkcemi, které umožňují pohodlné a intuitivní ovládání. Zařízení tohoto typu pomohou uživatelům efektivněji pracovat na více úlohách současně. Usnadní například porovnávání a upravování fotografií, scén ve videonahrávkách nebo dokumentů na dvou displejích vedle sebe. Dodatečná zobrazovací plocha také umožní současně se věnovat konferenčnímu hovoru, kontrolovat poštu a dělat si poznámky při práci na cestách. 

Koncept Ori je skládací zařízení, které nabízí obvyklý displej o úhlopříčce 13”, ale překládá se v půli do snadno přenosné velikosti. Nabízí podobné výhody jako dva displeje, avšak bez předělu uprostřed. „Bezešvé“ zobrazení je ideální pro čtení článků na výšku se svislým posunem stránky, sledování videí a řadu dalších využití. Přepínat lze mezi jednou obrazovkou na celou plochu displeje s vynikající kvalitou obrazu, velkým prostorem pro aplikace a pohodlnou práci s dotykovým perem, nebo dvěma obrazovkami s novými možnostmi pro multitasking a pořizování.

Všechny předváděné koncepty jsou vyvinuty na prvním místě s ohledem na co nejlepší uživatelskou zkušenost. Postupně ale ještě dojde k jejich vylepšování a zdokonalování, případně se výsledky práce na nich objeví v jiných produktech.