24. kongres Samoška Olomouc

Ve dnech 21. a 22. ledna 2020 se v  Clarion Congress Hotel Olomouc (Jeremenkova 36, Olomouc) uskuteční 24. kongres pro tradiční trh Samoška, který probíhá pod záštitou Asociace českého tradičního obchodu (AČTO).

První kongresový den začne v úterý 21. ledna ve 14:00 návštěvou lokálních nezávislých prodejen Muž přes palubu v Olomouci a Coop Tip v Náměšti na Hané. Oficiální program bude po předchozí registraci pokračovat od 18:30 neformálním společenským setkáním.

Následující den v 9:00 konferenci oficiálně zahájí Zdeněk Juračka, předseda AČTO, po jehož projevu bude následovat přednáška předního odborníka na etiketu – Ladislava Špačka. Na kongres dále zavítá vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček, který bude odpovídat na dotazy z publika.

Lubomír Mechura, Nielsen vystoupí s nejnovějšími údaji, které společnost získala na základě průzkumu v oblasti českého tradičního obchodu. Součástí kongresu budou prezentace reálných zkušeností z českého venkova “Bez obchodu a hospody se z vesnice vytrácí život“ (Dagmar Vaňková, obec Jeřišno, a Tomáš Dubský, obec Vysočina, a „Procházka, nákup, rozhovor s lidmi, nebo domov důchodců: obchod prodlužuje aktivní život“ (Miroslav Hlavsa, skupina COOP, Ústí nad Orlicí).

Ve 14:45 se konference rozdělí na dvě sekce.  V rámci panelu s názvem „Nebojte se investovat“ bude probíhat diskuse nad tématem Marka Juračky, jak má vypadat prodejna 21. století, na kterou navážou Marek Pajer, Jiří Mazák a Josef Štícha s tématem „Do tmavé špeluňky s poloprázdnými regály dnes nikdo nepřijde“. Ve druhé sekci se bude probírat téma logistiky, např. „Přínosy a úskalí čtecích technologií ve velkoskladu“ (Michal Herštus a Leoš Mišinger) a „Efektivní logistika potravin – nedílná součást úspěšného prodejního řetězce“ (Aleš Lysek, Štěpán Dlouhý).

V rámci kongresu Samoška bude vicepremiérem a ministrem Karlem Havlíčkem udělena značka TRADIČNÍ ČESKÝ OBCHOD – CERTIFIKOVÁNO zástupcům úspěšných českých prodejen. Touto značkou se bude moci chlubit již přes sto dvacet prodejen v ČR.

Kompletní program konference: https://www.samoska-kongres.cz/program/

———
Asociace českého tradičního obchodu je historicky první a největší konsolidovaný subjekt, který sdružuje české maloobchodníky z oblasti malého a středního podnikání. V současnosti má AČTO 25 členů z řad českých maloobchodních sítí i českých výrobců potravin a dodavatelů. Reprezentuje na 7 000 prodejen s 30 000 zaměstnanci, čímž představuje cca 25% podíl na trhu s potravinami. Hlavním posláním AČTO je hájit zájmy svých členů před trvale nepříznivým působením nekalé konkurence, obchodních řetězců i ostatních institucí, ohrožujících další existenci českých obchodů, z velké části zajišťujících obchodní obslužnost venkova. Navíc si zakladatelé dali do vínku hájit vše české a to znamená i podporovat výrobu a prodej českých potravin.  Projekt certifikace, spojený s udílením značky TRADIČNÍ ČESKÝ OBCHOD – CERTIFIKOVÁNO, spustilo AČTO na konci listopadu 2016 za podpory ministra zemědělství a prezidenta Potravinářské komory. K srpnu 2019 eviduje AČTO již 118 certifikovaných prodejen.