Korea a Saúdská Arábie pokračují ve spolupráci na reaktoru SMART

Jihokorejské Ministerstvo vědy a informačních technologií (MSIT) a saúdské středisko pro jadernou a obnovitelnou energii krále Abdalláha (KA-CARE) podepsaly smlouvu, kterou došlo k založení společného podniku pro komercializaci a stavbu v Koreji navrženého, malého modulárního reaktoru SMART v Saúdské Arábii.

Ministerstvo uvedlo, že ke smlouvě byl sepsán dodatek v reakci na požadavek Saúdské Arábie, aby se do projektu zapojila společnost Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP). Zkušenosti se stavbou a provozem reaktorů, které společnost má, mají snížit rizika při stavbě prvního bloku SMART.

Na základě upravené smlouvy o předprojektových inženýrských pracích povede společný podnik s názvem SMART EPC – KHNP projekty s cílem zdokonalit podobu reaktoru, získat povolení pro jeho spuštění v Saúdské Arábii a vytvořit obchodní modely a infrastrukturu a rovněž podporovat export této technologie do dalších zemí.

Jižní Korea a Saúdská Arábie se rovněž dohodly, že zkrátí proces kontroly, aby urychlily výstavbu saúdského bloku pro demonstrační účely a získaly pro SMART standardní schválení návrhu za účelem snazších exportů reaktoru. Nové znění smlouvy uvádí rozsah práce, kterou mají k dosažení vytyčených cílů provést společnosti KA-CARE, KHNP a Korea Electric Power Corporation. Smlouva také stanovuje rozdělení finančních zdrojů.

Provedeme reorganizaci systému podpory projektu tím, že upřesníme zapojení a roli KHNP díky revizi této smlouvy a podpisu dohody o schválení standardního návrhu,“ uvedl ředitel MSIT Cho Won-ho. Dodal, že změna zlepší spolupráci mezi Jižní Koreou a Saúdskou Arábií a posílí společnou propagaci SMART.

SMART (systémově-integrovaný modulární pokročilý reaktor) je tlakový vodní reaktor o výkonu 330 MWt s integrálními parními generátory a pokročilými bezpečnostními prvky. Jednotka je navržena pro výrobu elektřiny (až do 100 MWe) a rovněž pro tepelné užití, jako je například odsolování mořské vody. Jeho navržená životnost je 60 let s tříletým cyklem výměny paliva. Ačkoliv je základní návrh hotový, vývoj byl zastaven kvůli nezájmu o první referenční blok. Za vývojem reaktoru SMART stojí Korejský výzkumný institut pro jadernou energii (KAERI). Standardní schválení návrhu získal SMART od korejských úřadů v polovině roku 2012. Institut KAERI plánoval postavit demonstrační elektrárnu, která by byla uvedena do provozu v roce 2017.

Zdroj: https://www.world-nuclear-news.org/Articles/Korea-Saudi-Arabia-progress-with-SMART-collaborati