Softec pro ČSOB vytvořil a dodal řešení pro automatické načítání dokladů totožnosti

Praha/Bratislava, 21. ledna 2020 – Česká pobočka technologické společnosti Softec vytvořila pro ČSOB řešení pro automatické načítání údajů z dokladů totožnosti (občanský průkaz, pas), a to českých i zahraničních. Toto řešení, které využívá umělou inteligenci, výrazně zjednoduší a urychlí provoz na jejích pobočkách, kde již běží od konce minulého roku.

Dosud bylo nutné všechny údaje z dokladů totožnosti klientů přepisovat ručně, nyní se načtou automaticky. To je možné díky nejnovější technologii umělé inteligence – neuronovým sítím. “Jedná se o stejnou technologii, jaká se používá například k ověření uživatelů na letištích při automatické kontrole pasů. Potřebné údaje lze tak získat třeba i z méně kvalitní fotografie,“ říká Alex Tomášek, executive manažer společnosti Softec.

Tímto se eliminuje ruční přepisování velkého množství údajů z dokladů a zároveň se zabrání chybám v přepisu. Při záznamu jsou zároveň automaticky kontrolovány vybrané ukazatele, jako je například platnost dokladu, shoda data narození a rodného čísla a další. Kromě toho je práce s touto technologií mimořádně uživatelsky přívětivá. Bankéř na pobočce jen vyfotí doklad mobilním zařízením a načtené údaje se mu zobrazí v bankovním systému. 

V průběhu implementace aplikaci testovali přímo bankéři na pobočkách a na základě jejich připomínek jsme ji upravili tak, aby splňovala požadavky samotných pracovníků na jednoduchost obsluhy a maximální přidanou hodnotu,“ doplňuje Tomášek.

Již v pilotním provozu, který probíhal koncem loňského roku, byla aplikace bankéři velmi pozitivně přijata, nebyla zaznamenána jediná negativní zpětná vazba. Celkový projekt se díky využití produktu pro digitalizaci bankovnictví (Softec nFinity) podařilo realizovat během tří měsíců. Uvedené řešení do budoucna umožnuje rozšíření o další moduly pro podporu online založení účtu a úvěru, validaci osob nebo ověření žadatele, že není virtuálním programem.

KONEC

Softec

Je přední konzultačně-softwarovou společností, jejíž služby využívají klienti v devíti zemích střední a východní Evropy. Jedná se především o poradenství v oblasti informačních systémů, analýzu, návrh a vývoj komplexních IT řešení, systémovou integraci nebo outsourcing. Mezi klíčové zákazníky patří významné banky, pojišťovny, instituce veřejné správy a telekomunikační firmy. V roce 2012 se na Slovensku stala IT firmou roku, o pět let později pak získala ocenění Diamant slovenského byznysu. V roce 2018 zvítězila v soutěži IT projekt roku, tzv. IT oskarech, s projektem biometrické identifikace pro Tatra banku. V současné době má v Česku a na Slovensku 370 zaměstnanců. Více na www.softec.cz.