Češi mohou jako první v Evropě investovat do houslí z roku 1796

Praha, 10. února 2020 – Češi mohou jako první v Evropě investovat online do podílu ve vzácných houslích v hodnotě přesahující 2,5 milionu korun. Unikátní nabídku alternativní investice představila česká investiční galerie Portu Gallery. Investovat lze do dosažení cílové částky, nejpozději však do konce dubna.

Nástroje z tzv. milánské školy z doby vrcholné éry houslařství v Itálii, mezi které patří i nabízené Gennaro Testore z roku 1796, jen těžko některé novější překonají. Dochovalo se jich navíc jen omezené množství. Stávají se tak každým rokem vzácnější a jejich hodnota roste. Nabízený kus je přitom ve velmi pozoruhodném technickém stavu bez výrazných poškození a v původním laku, což je u houslí z tohoto období velice vzácné. 

Nástroj Gennaro Testore 1796 vybrala k nabídce investiční komise odborníků. „Jedná se opravdu o velmi cenný nástroj, především díky své zachovalosti a původnosti. Houslaři zlaté éry jako Stradivari, Guarneri nebo právě Testore vyráběli housle zvláštním způsobem a měli opravdu cit pro houslařinu. To je něco, co se nedá koupit, s tím se musíte narodit,“ říká o nástroji Oleg Fedčuk, houslař a také člen investiční komise Portu Gallery. „Nástroj se dochoval bez výrazných poškození a v původním laku, což je opravdu velmi vzácné,“ dodává znalec historických houslí Marek Počepický.

Česká online investiční galerie Portu Gallery nyní otevírá cestu všem, kteří by chtěli kousek této cenné historie vlastnit. Nabídka investování do houslí Gennaro Testore odstartovala na začátku února a potrvá do dosažení cílové částky, která je v tomto případě 3 miliony korun, ne však déle než do 30.dubna. 

Online investice do podílu v houslích, jakožto zajímavého alternativního aktiva, dosud neumožňovala žádná společnost v Evropě. Na Portu Gallery je po registraci možné investovat do vystavených předmětů s historickou nebo sběratelskou hodnotou už od jediné koruny. „Demokratizace investování, diverzifikace portfolia mimo tradiční investiční aktiva, zajímavý potenciál,“ shrnuje hlavní výhody Portu Gallery její šéf Radim Krejčí. Hlavním mottem platformy je ´Investujte jako milionáři´, protože do sběratelských předmětů, jejichž hodnota historicky výrazně rostla, dosud mohli investovat jen velmi bohatí lidé. Na Portu Gallery lze investovat už od 1 koruny a rozložit riziko tím, že prostředky vložíme do více aktiv. Za projektem Portu Gallery stojí přední česká finanční skupina WOOD & Company.

Na platformě Portu Gallery se od jejího spuštění v září loňského roku úspěšně zainvestovaly již dva historické automobily – Nash Healey Roadster z roku 1952 a také Porsche 911 R-Gruppe z roku 1974. Celkově tak Češi na Portu Gallery do sběratelských předmětů investovali už více než 5 milionů korun. V současné době mohou investoři vložit své peníze do ikonického automobilu Ferrari 250 GT Coupé. Jeho upisovací hodnota je 15,2 milionu korun a investovat je možné do naplnění cílové částky, nejpozději však do konce května.

Poslechněte si jak hrají housle Gennaro Testore z roku 1796 v našem Youtube videu.

O Portu:

Portu je retailovou divizí WOOD & Company. V rámci Portu jsou vyvíjeny online investiční a finanční platformy, které demokratizují český investiční trh a díky využití moderních technologií nabízí široké veřejnosti služby, které byly dříve dostupné jen bohatým. Portu umožňuje lidem nakládat s jejich volnými penězi tak, aby měli méně starostí a snadněji dosahovali svých finančních cílů. Je postaveno na hodnotách maximální dostupnosti, transparentnosti, efektivnosti a personalizace.

Portu.cz nabízí od roku 2018 moderní způsob dlouhodobého investování na kapitálových trzích formou online asset managementu (neboli robo-advisory). Postupně také přidává další revoluční novinky v oblasti investování. Například v dubnu 2019 Portu spustilo tematické investování, které umožňuje investorům transparentně zhodnocovat peníze prostřednictvím sektorů a trendů, které odpovídají jejich cílům, hodnotám i přesvědčení. V září 2019 spustilo Portu online investiční galerii Portu Gallery. Ta jako jediná v Evropě umožňuje investorům diverzifikovat svá portfolia a investovat do historických a sběratelských předmětů s potenciálem zajímavého zhodnocení. V listopadu 2019 přišlo Portu s dětskými investičními účty. Ty se sníženým poplatkem, jen 0,25 % ročně umožní dosáhnout vyšších výnosů a nashromáždit větší objem peněz, až si je děti jednou budou chtít vybrat. Portu má nyní již více než 9000 uživatelů.

O WOOD & Company:

WOOD & Company je přední nezávislá středoevropská investiční skupina s centrálou v Praze, kterou v roce 1991 založil Richard Wood, bývalý výkonný ředitel Salomon Brothers. Již přes 28 let se společnost zaměřuje na poskytování vysoce kvalitních služeb při obchodování s cennými papíry a v oblasti investičního bankovnictví včetně poskytování poradenství v oblasti firemních financí.

WOOD & Company Financial Services, a.s., je největším obchodníkem s cennými papíry ve střední a východní Evropě. Společnost se postupně stala členem nejen pražské burzy, ale také burz ve Varšavě, Vídni, Budapešti, Bukurešti, Miláně a Lublani. Zároveň nabízí svým klientům přístup mj. na burzy do Turecka, zemí bývalé Jugoslávie a pobaltských zemí. Své služby společnost poskytuje ze svých kanceláří v Praze, Varšavě, Bratislavě, Bukurešti, Miláně, New Yorku a Londýně.