Open Data Expo ukáže benefity práce s daty v boji proti klimatické krizi

Nadace OSF pořádá již 5. ročník největšího veletrhu otevřených dat v České republice Open Data Expo. Hlavním tématem letošního ročníku je klimatická krize, ochrana životního prostředí a zelená ekonomika. Expo upozorňuje na nutnost využívání (otevřených) dat pro ochranu životního prostředí a tvorbu klimatických opatření a politik. Podpoří technologický a společenský rozvoj v oblasti ochrany životního prostředí a klimatu. Propojí důležité aktéry v oblasti klimatu ze státní správy, byznysu, neziskové a akademické sféry.

Open Data Expo se uskuteční 2. 3. 2020 v Centru architektury a městského plánování (CAMP) v Praze. Svá data na veletrhu představí instituce, které usilují o snižování emisí a závislosti na fosilním průmyslu, přispívají k boji proti suchu, erozi půdy, úhynu lesů a biodiverzity. Součástí Expa budou také dvě panelové diskuze. Ty představí práci s environmentálními daty v České republice a zahraničí a upozorní na potřebu je v době klimatické krize otevírat. 

Hlavním zahraničním hostem bude Jan Phillip Albrecht z Německa, bývalý europoslanec, autor GDPR a specialista na právo v digitálním světě. Albrecht v současnosti působí jako Ministr pro energetiku, zemědělství, životní prostředí, přírodu a digitalizaci Šlesvicka-Holštýnska. Na veletrhu představí současné trendy a implementaci environmentálních opatření v rámci jeho digitální agendy. V dopoledním panelu se představí také Weronika Michalak z Polska, ředitelka organizace HEAL (Aliance pro zdraví a životní prostředí), která se věnuje problematice znečištění ovzduší a jeho dopadu na lidské zdraví.  

Český panel obsadí instituce, které environmentální data otevírají nebo s nimi pracují. Je mezi nimi například společnost Amper Meteo poskytující komplexní meteorologické služby, CENIA, česká informační agentura životního prostředí, Český hydrometeorologický ústav, Český rozhlas, Institut pro cirkulární ekonomiku nebo Fakta o klimatu.  

“Ve světě se mluví o klimatické krizi a hodně z nás se ptá, co s tím udělat. Česká republika má nespočet výzkumných pracovišť v oblasti ekologie a přírodních věd a s tím i spojená průmyslová odvětví. Přesto jejich poznatky a informace nejsou dodnes otevřené v takové formě, abychom mohli naše každodenní rozhodnutí v oblasti dopadu na klima stavět na důkazech. Ať už jde o individuální cestu do práce nebo politiku státu na nejvyšších úrovních. Klimatické Open Data Expo má za cíl zásadně podpořit proces otevírání dat v oblasti životního prostředí a současně představit jejich široké využití při adresném snižování emisí skleníkových plynů,” říká o letošním ročníku Open Data Expo jeho koordinátor Josef Šmída. 

V minulém roce se Open Data Expo zúčastnilo přes 180 zástupců veřejného, soukromého i neziskového sektoru a rekordních 20 vystavujících institucí. Někteří z vystavovatelů se na veletrhu zavázali k otevření nových datových sad. Otevření přislíbila Technologická agentura České republiky, Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ministerstvo financí ČR. Český rozhlas poprvé oficiálně potvrdil, že bude otevírat svá data. Operátor ICT avizoval přechod na open source se svou datovou platformou Golemio. 

Více o veletrhu najdete na https://osf.cz/open-data-expo-2020/

Partnery [Climate] Open Data Expo 2.0.2.0 jsou společnosti Y Soft, CZ.NIC a Amper Meteo. Mediálními partnery jsou SvětChytře, Ekolist a EurActiv. Expo dále podpořili Úřad vlády České republiky a CENIA, česká informační agentura životního prostředí. Veletrh probíhá ve spolupráci s Heinrich-Böll-Stiftung Praha.