Nová Wi-Fi pro penzion Klášterský Mlýn, postavená během 2 týdnů

Nároky hostů si vyžádaly vylepšení výkonu a pokrytí bezdrátové sítě

19. února 2020, Praha

Sportovně relaxační a ubytovací areál Klášterský Mlýn o rozloze více než 3 hektary se nachází v Rejštejně, čtvrtém nejmenším městě v ČR, na hranici Národního parku Šumava. Penzion s autokempem nabízí svým hostům ubytování v pohodlně zařízených pokojích a apartmánech, stejně jako ve 26 nově vybavených chatkách. Jediným nedostatkem komfortního, turisty, cyklisty i lyžaři velmi vyhledávaného, penzionu byl nedostatečný výkon současné Wi-Fi sítě, který neodpovídal aktuálním požadavkům ubytovávaných hostů.

Novou infrastrukturu pro spolehlivou a rychlou Wi-Fi síť pro hosty bylo nutné navrhnout a vybudovat velmi rychle – během pouhých 2 týdnů mimo sezónu, kdy v penzionu Klášterský Mlýn probíhala rekonstrukce pokojů a chatek v autokempu. S použitím síťových prvků Zyxel se tohoto úkolu chopila sušická firma Ing. Jaroslava Holečka, která je partnerem společnosti Zyxel.

Pro zajištění spolehlivého pokrytí prostor penzionu Klášterský Mlýn signálem bezdrátové sítě byl vytvořen off-line návrh, ze kterého vzešlo vhodné rozmístění Wi-Fi přístupových bodů. Šíření signálu bezdrátové sítě ve všech prostorách penzionu a v okolí recepce autokempu obstarávají výkonné přístupové body Zyxel NWA5123-AC HD. Tyto Wi-Fi přístupové body vynikají svým vysokým výkonem a dosahem pokrytí bezdrátovou sítí. Vedle speciální konstrukce antén pro maximální vysílací výkon a potlačení rušení využívají přístupové body Zyxel NWA5123-AC HD rovněž moderní technologie Transmit Beamforming a MU-MIMO pro optimální distribuci signálu Wi-Fi ke klientským zařízením. Přístupové body Zyxel NWA5123-AC HD lze provozovat samostatně, stejně jako je centrálně řídit prostřednictvím kontroleru. Současně tyto přístupové body podporují vzdálenou správu prostřednictvím cloudové služby Nebula Control Center, která umožňuje konfigurovat přístupové body z jakéhokoli počítače nebo mobilního zařízení připojeného k internetu.

Pro připojení a napájení přístupových bodů byly instalovány nové síťové přepínače rodiny Zyxel GS1920 v2. Nová generace spolehlivých a výkonných přepínačů přináší kromě přepracovaného designu také vylepšené ovládací rozhraní a rovněž i podporu služby Zyxel NebulaFlex pro vzdálenou správu prostřednictvím cloudu. Verze přepínačů Zyxel GS1920 v2 s označením HP poskytují zvýšený výkon pro napájení přístupových bodů, bezpečnostních kamer nebo například IP telefonů po Ethernetu (Power over Ethernet, PoE).

Vzájemné propojení přepínačů instalovaných v penzionu Klášterský Mlýn zajišťují optické spoje s SFP moduly Zyxel SFP-LX-10-D s propustností 1 Gb/s na vzdálenost až 10 kilometrů.

Řízení nové sítě penzionu Klášterský Mlýn má na starost unifikovaná bezpečnostní brána Zyxel USG210, která zároveň slouží jako kontroler Wi-Fi přístupových bodů a firewall pro zabezpečení celé infrastruktury. Brána Zyxel USG210 poskytuje vysokou propustností i možnost využívání několika WAN rozhraní do internetu sautomatickým vyvažováním zátěže mezi internetovými linkami. Integrovaný firewall zajišťuje filtrování obsahu síťové komunikace, antivirovou kontrolu i blokování nevyžádané elektronické pošty. 

V penzionu Klášterský Mlýn je brána Zyxel USG210 využívána i k řízení přístupových bodů infrastruktury bezdrátové sítě. Zyxel USG210 pracuje jako kontroler, jehož prostřednictvím lze zjediného místa hromadně ovládat celou síť přístupových bodů. Kontroler řídí i přístup jednotlivých klientů kinternetu a umožňuje vytvoření několika samostatných Wi-Fi sítí, typicky pro zaměstnance a hosty penzionu, i nastavení restrikcí při používání internetu. K nastavení přístupu klientů k síti se používá Hotspot Management.

Během pouhých 2 týdnů byla navržena a vybudována zcela nová síťová infrastruktura pro penzion Klášterský Mlýn, která je postavena na spolehlivých přepínačích a výkonných přístupových bodech Zyxel. Nová síť poskytuje spolehlivé a rychlé připojení k internetu ve všech prostorách penzionu i v okolí recepce autokempu a dále zvyšuje komfort pro ubytované hosty. Přepínače Zyxel GS1920 v2 slouží i připojení a napájení bezmála dvou desítek bezpečnostních kamer. V případě potřeby lze novou síť rozšířit o další prvky, které mohou těžit z robustního základu sítě.

O společnosti Zyxel Communications

Společnost Zyxel Communications připojuje lidi k internetu více než 30 let, vždy s důrazem na inovace a zákazníka. Díky schopnosti adaptovat a inovovat síťové technologie patříme mezi leadery v oblasti konektivity pro telekomunikační společnosti, poskytovatele služeb, organizace i domácí uživatele.

Vytváříme sítě budoucnosti, čímž pomáháme využívat potenciál a plnit potřeby moderních pracovišť. Pomáháme lidem v práci i při hraní. 

3 500 partnerů v ČR a SR

100 milionů zařízení propojujících svět

700 tisíc organizací, které fungují chytřeji díky produktům Zyxel

Působnost na 150 trzích celého světa

Zyxel, Your Networking Ally.