Přípravy na stáří Češi podceňují. Čtvrtina si nespoří ani neupravuje bydlení

Praha, 25. února 2020 – Každý čtvrtý Čech se na stáří vůbec nijak nepřipravuje. Nespoří a ani si neupravují své bydlení na bezbariérové. Až jednou odejdou do důchodu, příliš také nepočítají s tím, že by jim finančně pomáhaly jejich děti.

Když se řekne „zajistit se na stáří“ většina Čechů myslí na finance. Nejčastěji spoléhají na běžné finanční produkty, jako jsou spořicí a běžné účty, stavební spoření nebo penzijní připojištění. Čtvrtina respondentů však přípravu na stáří neřeší vůbec. Vyplývá to z průzkumu, který si nechala zpracovat Raiffeisen stavební spořitelna u výzkumné agentury NMS Market Research. 

 „Téměř 25 % Čechů si nevytváří žádnou finanční rezervu na důchod. Z průzkumu dále vyplynulo, že jen každý desátý počítá s tím, že je třeba si na stáří upravit bydlení. Na potřebné stavební změny je přitom dobré myslet včas, nejlépe ještě v produktivním věku,“ říká Lenka Molnárová, tisková mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny.

Průzkum také ukázal, že jen každý pátý Čech počítá s tím, že by mu v pozdním věku finančně vypomáhaly děti. Ve věkové kategorii nad 56 let, pro kterou je tato otázka nejaktuálnější, na peněžní pomoc spoléhá jen 16 % dotázaných.

„S čím mohou mladí lidé svým rodičům pomoci, jsou například úpravy bydlení, zařizování kolem řemeslníků a plánování nutných změn. Správně upravená koupelna nebo bezbariérovost hlavních místností i přístupových cest může stáří výrazně zpříjemnit a také prodloužit věk, do kterého jsou senioři schopní postarat se o sebe sami,“ uzavírá Lenka Molnárová.

O Raiffeisen stavební spořitelně

Raiffeisen stavební spořitelna poskytuje v České republice stavební spoření a výhodné úvěry na rekonstrukce, modernizace i pořízení bydlení. Na český trh vstoupila v roce 1993 jako první stavební spořitelna, ještě pod jménem AR stavební spořitelna a.s. Je součástí Raiffeisen, největší soukromé finanční skupiny působící na rakouském trhu, jejíž tradice sahá až do roku 1862.

Provozuje širokou síť poradenských míst na území celé České republiky a je spolehlivým partnerem pro řešení nejen bytových potřeb. Její finanční poradci klientům poskytují komplexní finanční poradenství v otázkách bydlení, zajištění života, majetku, rodiny i zabezpečení na stáří.

Kontakt pro média:

 

Lenka Molnárová, tisková mluvčí, Raiffeisen stavební spořitelna, +420 773 236 983, LMolnarova@rsts.cz

Martin Moc, PR konzultant, Weber Shandwick, +420 724 724 280, mmoc@wsczech.cz