Společnost M2MC vylepšila unikátní modul pro sítě internetu věcí

Praha, 5. března 2020 – Společnost M2MC představila vylepšenou verzi inovativního modulu PG Board.  Jedná se o unikátní řešení, určené pro nejnovější generaci sítí internetu věcí, tzv. Narrow-bandu (NB-IoT). Nová verze PG Boardu nyní přináší vylepšenou anténu, větší tlačítko pro testování signálu sítě a nové světlovody pro LED diody i senzor světla.

PG Board lze využívat jako tzv. prototypovací zařízení pro vytváření a důkladné odladění IoT firmwarů a současně jako plnohodnotné víceúčelové čidlo pro koncové zákazníky. Spojit oba tyto způsoby využití do jediného řešení se dosud nepovedlo žádnému výrobci na světě.

PG Board je již z výroby osazen pěti nejžádanějšími čidly, další čidla lze pak připojit dodatečně a vytvořit tak jedinečný multifunkční IoT modul. Díky použití mikro kontroleru STMicroelectronics, největšího evropského výrobce čipů a etalonu pro podniková a průmyslová řešení, navíc PG Board vychází vstříc obrovské komunitě vývojářů, kteří poptávají menší série čidel – konfigurovat a vyrábět speciální moduly v malých sériích se výrobcům nevyplatí, protože by byly neúměrně drahé.

PG Board se skládá z těchto komponent:

  • komunikační modul Quectel BC66,
  • mikro kontroler STM32 (STM32L452),
  • GPS čip a senzory: akcelerometr, teploměr, vlhkoměr, světelný senzor a Hallova sonda,
  • napájení a akumulátor,
  • anténa optimalizovaná pro B20,
  • volitelný kryt,
  • programovací modul RESTLINK (externí).

Kromě vestavěné elektroniky obsahuje modul PG Board také aktivovaný přístup do služby miotiq.com (s datovým tarifem 200 kB měsíčně) nakonfigurovaný pro NB-IoT síť Vodafonu pro snadnou správu komunikace zařízení, aby mohl být ihned po vybalení zapojen do ostrého provozu.

„PG Board si od svého uvedení na trh vyzkoušela již téměř stovka vývojářů. Podle očekávání oceňují především velkou efektivitu programování firmwarů pro IoT zařízení a současně možnost vytváření prototypů nových čidel pro low-power sítě. Variabilitu tohoto modulu navíc podtrhuje možnost vyrobit jej v libovolné konfiguraci na přání zákazníků,“ řekl Karel Krčmář, zakladatel M2MC Holding.

Společnost M2MC je integračním partnerem operátorů Vodafone ,AT&T, A1, Telia a Telefonica  pro NB-IoT síť. Zákazníci si u ní mohou objednat od jedné až po tisíce SIM karet, k nimž M2MC zajistí vhodný datový tarif na platformě pro správu komunikace zařízení, propojení se sítí NB-IoT a zprovozní přenos dat od čidla k IoT aplikaci včetně REST API rozhraní. Služby M2MC mohou využívat zákazníci i partneři bez ohledu na to, zda připojují svá zařízení nebo PG Board. 

Základní cena modulu PG Board činí 2 490 Kč. Další informace lze najít na webu www.m2mc.cz/pgboard.

# # # KONEC ZPRÁVY # # #

Co je internet věcí?

Internet věcí (z anglického výrazu Internet of Things neboli IoT) umožňuje kontrolu a komunikaci nejrůznějších zařízení a spotřebičů mezi sebou navzájem nebo přímo s člověkem, a to prostřednictvím bezdrátového přenosu dat přes mobilní sítě. Takto vzájemně propojená zařízení zajišťují sběr velkého množství dat, která mohou najít využití v mnoha nejrůznějších oblastech, jako např. průmyslu, zdravotnictví, meteorologii, dopravě, inteligentní elektroinstalaci atd.

Co je síť Narrow-band?

Nejmodernější síť internetu věcí se označuje jako Narrow-band (NB-IoT). Oproti stávajícím sítím internetu věcí představuje NB-IoT speciální úzkopásmovou síť, která je určena výhradně pro přenos dat. Umožňuje připojit jakékoli chytrá zařízení k síti, ať už se nachází kdekoli. Přenos dat probíhá efektivně a baterie umístěná v zařízení vydrží několik let. Velkou výhodou je vysoká dostupnost signálu a jeho dosah i na těžko přístupných místech, v podzemí nebo pod vodou. Všechna koncová zařízení lze vzdáleně řídit a nastavovat pomocí jednoduché aplikace nebo webu. Klíčové výhody sítí Narrow-band představuje:

  • Vysoké plošné pokrytí.
  • Vysoká prostupnost signálu (přes několik zdí, v podzemí nebo pod vodou).
  • Oboustranná komunikace (všechna koncová zařízení lze řídit a nastavovat na dálku).
  • Dlouhá výdrž baterie (koncová zařízení vydrží až deset let bez nutnosti dobití).
  • Zabezpečení dat (síť je provozována v licencovaném pásmu).
  • Levná koncová zařízení (čidla, moduly a další měřicí přístroje).

Co je služba miotiq?

Miotiq představuje integrační platformu umožňující doručení dat z čidel a senzorů do specializovaných aplikací. Miotiq tvoří klíčovou vrstvu mezi backendem mobilního operátora a frontendem – např. různými IoT huby (Google, Microsoft, AWS) nebo nejrůznějšími aplikacemi. Umožňuje správu zařízení, zpracování dat do různých datových cest (UDP pakety, enkapsulace do TCP/IP komunikace), billing a API pro přímé propojení s aplikacemi.

O společnosti M2M Communication Holding

M2M Communication Holding působí v regionu střední Evropy a USA a je průkopníkem ve vývoji komunikačních platforem pro NB-IoT s nízkými náklady na údržbu. Neustále rozšiřuje možnosti sběru dat a jejich dostupnosti, aby zajistila trvale nejvýhodnější podmínky pro komerční provoz IoT / M2M řešení. Další informace lze najít na webu www.m2mc.eu.