E-shopy prodávají i v době maximálních omezení, zboží zákazníkům doručí domů nebo na výdejny

Praha, 16. března 2020 – Vláda ČR v neděli 15. března 2020 rozhodla o zákazu volného pohybu osob v ČR a ještě tak rozšířila omezení, která vyhlásila již dříve. Velká část prodeje zboží se tak přesunula do internetových obchodů. Ty jsou ve spolupráci s dopravci připraveny udělat maximum pro to, aby byli spotřebitelé současnou situací zasaženi co nejméně. Nadále tak budou doručovat zboží jak k zákazníkům domů, tak i na výdejní místa.

E-shopy jedou v tuto chvíli na plné obrátky a společně s dopravci jsou připraveny zajistit doručení objednávek co nejdříve a co nejpohodlnější cestou. Máme velkou výhodu v tom, že naše internetové obchody jsou na špičkové úrovni a díky zkušenostem situaci v rámci možností úspěšně zvládají. Přesto je potřeba zmínit, že prodeje vybraných druhů zboží přesahují vánoční období, a tak nelze zaručit stejnou rychlost doručení, na jakou jsou zákazníci běžně zvyklí. Jménem internetových obchodů je proto prosím o jistou shovívavost. Tu ostatně musíme mít v této době všichni,“ uvádí výkonný ředitel Asociace pro elektronickou komerci (APEK) Jan Vetyška. Díky on-line prodeji se tak daří udržovat v chodu prodej zboží, který v kamenných prodejnách v tuto chvíli není možné pořídit. Současně pak distribuce „až domů“ usnadňuje situaci řadě občanů, pro které je pobyt mimo domov nyní rizikový.

Velký zájem je logicky o doručení potravin, léků a doplňků stravy, drogistického zboží, ale také elektroniky, která usnadňuje práci z domova či přináší zábavu pro děti.  E-shopy zatím hlásí připravenost prakticky ve všech kategoriích zboží,“ dodává Jan Vetyška. Kromě dodání objednávek až domů navíc mohou zákazníci internetových obchodů vyzvednout své balíčky také na výdejnách. „Podle našich informací fungují jak výdejny e-shopů, tak i ty externí, které nabízí dopravci. Samozřejmě je nutné respektovat a dodržovat zpřísněný režim z pohledu hygieny. Stejně jako zmíněnou prodlouženou dobu doručení s ohledem na vytížení internetových obchodů.“ APEK současně oceňuje a podporuje současný přístup on-line obchodů a dopravců, kteří upřednostňují bezkontaktní platby a minimální fyzický kontakt mezi doručovatelem a kupujícím při dodání zboží, a to v souladu s doporučením Vlády ČR.

Internetové obchody a všechny společnosti z oblasti e-commerce plně respektují rozhodnutí Vlády ČR a věří, že nařízená opatření přinesou co nejdříve pozitivní vývoj do současné krizové situace. 

O APEKu

Asociace pro elektronickou komerci (APEK) je sdružením více než 580 firem, podnikatelů a odborníků
v oboru elektronického obchodu. Cílem Asociace je soustavně podporovat rozvoj elektronického obchodování v České republice. Více informací na www.apek.cz.