Koronavirus: Díky poklesu kurzu koruny rostou exporty ojetin do zahraničí, po epidemii budou jedinými dostupnými auty

Většina výrobců ruší nebo omezuje produkci, na trhu budou chybět vozy

Praha 18. března 2020 – Export ojetých vozů, který je dlouhodobě součástí businessu AAA AUTO nyní kvůli poklesu kurzu české koruny výrazně posiluje. Tento trend předznamenává možný budoucí vývoj: kvůli omezení výroby bude nedostatek nových aut a budou na ně dlouhé čekací lhůty, zatímco ojetiny bude možné pořídit rychle. Platí, že koronavirus zatím nebyl potvrzen u žádného pracovníka společnosti.

„Do pátku minulého týdne jsme v průměru vyváželi 10 vozů denně. Po pádu kurzu koruny jsme v pondělí vyvezli 40 aut a včera již 50. Současná čísla překonávají všechny historické rekordy počtu exportovaných vozů z doby měnových intervencí ČNB,“ uvedla Karolína Topolová, generální ředitelka a předsedkyně představenstva AURES Holdings, provozovatele mezinárodní sítě AAA AUTO.

Po skončení vládních opatření lze podle AAA AUTO čekat zcela zásadní dopad na trh automobilů. Zatímco nových aut bude nedostatek, ojeté vozy budou stále k dispozici, i když se zde samozřejmě projeví odložená poptávka.

„Řada výrobních závodů mnoha značek funguje buď omezeně, nebo vůbec. To se nutně projeví v nedostatku nových aut na trhu po odeznění epidemie a v dlouhých čekacích lhůtách. Trh ojetých aut pak bude po určitou dobu prakticky jediným zdrojem pro okamžitý nákup vozu. Nezapomínejme, že před vládními opatřeními se rozjížděla běžná nejsilnější sezóna prodejů ojetin. Věříme, že neuspokojená poptávka se bude realizovat velmi brzy po zprovoznění prodejen,“ zdůraznila Topolová.

AAA AUTO se po vládou nařízeném uzavření poboček soustředilo zejména na prodej vozů prostřednictvím webu a call centra. „Zájem o ojeté vozy je obrovský, na webu vidíme nárůst hledání, a to zejména u levnějších vozů. Lidé vědí, že individuální cestování vlastním vozem namísto veřejné dopravy je v době různých epidemií jedním z nejúčinnějších opatření, která pomáhají se nákaze vyhnout. Lidé se rychle učí kupovat auta on-line s dovozem domů. Je také důležité říci, že vláda nezakázala prodej podnikatelům a firmám, kde pokračujeme v běžném režimu prodeje v kancelářích, aby mohli nadále podnikat. Poskytované slevy, zatím nejvyšší v naší historii, cílené na radikální snížení zásob našich vozů v rámci krizového plánu managementu, se samozřejmě vztahují na všechny,“ uvedla Karolína Topolová, generální ředitelka a předsedkyně představenstva AURES Holdings, provozovatele mezinárodní sítě AAA AUTO.

Lidé si mohou vozy, o které mají zájem, vybrat na internetových stránkách aaaauto.cz a on-line si je zarezervovat. Na Call centru se na zelené lince 800 110 800 následně domluví na místě a čase předání automobilu, doma nebo tam, kde se jim to nejvíce hodí. Vydesinfikovaný vůz na místo přistaví prodejce vybavený ochrannými pomůckami. Stejně tak bude možné uzavřít na místě na nákup vozu na splátky úvěr, poskytovaný renomovanými partnery.