Autobazary mohou příští týden otevřít – musí však dodržet přísná hygienická pravidla

Praha 14. dubna 2020 – Vláda na dnešní tiskové konferenci zveřejnila harmonogram uvolnění podnikatelských a dalších aktivit. V první vlně uvolnění, která bude platná od 20. dubna, mohou, kromě jiných provozoven, otevřít i autobazary. Musí však splnit přísná hygienická pravidla, aby nebyli ohroženi ani zákazníci ani samotní zaměstnanci.

„Jsme velice rádi, že se nám, společně s Tomášem Prouzou, prezidentem Svazu obchodu a cestovního ruchu, podařilo předložit vládě takové argumenty, které vedly uvolnění našeho oboru a k možnosti otevřít provozovny obchodníků s ojetými vozy,“ říká Petr Přikryl, předseda asociace autobazarů APPAA. Asociace na několika setkáních se členy krizového štábu a následně formou dopisů odpovědným ministrům argumentovala především schopností všech provozovatelů prodejen s ojetými vozy dodržovat velmi přísná hygienická pravidla, která mimo jiné zahrnují:

  • Vstup do prostor autobazaru pouze předem určenému počtu zákazníků
  • Model prodeje „1:1“
  • Dezinfekce vozů před i po zkušební jízdě
  • Dezinfekce k dispozici všem zákazníkům
  • Měření teploty zaměstnanců
  • Nošení roušek a hygienických rukavic

Asociace autobazarů APPAA během následujícího dne připraví metodický pokyn pro všechny své členy, aby se informace o nutnosti dodržování hygienických pravidel dostaly i k těm nejmenším obchodníkům v celé České republice. Tento pokyn bude rozeslán jak na emailové adresy jednotlivých autobazarů, tak také zveřejněn na webových stránkách Asociace www.appaa.cz. V případě, že budou mít jednotliví obchodníci jakýkoliv dotaz nebo připomínku mohou se obrátit na emailovou adresu info@appaa.cz, kde jim budou případné dotazy zodpovězeny. „Věříme, že otevřením provozoven autobazarů pomůžeme nejen našim členům restartovat svůj byznys bez dalších zbytečných ztrát, ale také občanům, kteří potřebují řešit svoji mobilitu. Jsme si zároveň jisti, že přísná hygienická pravidla bez problémů splníme,“ uzavírá Petr Přikryl.