Chybí roušky. Firmy kvůli tomu omezují výrobu a nakupují předražené respirátory

Praha, 15. duben 2020 – Koronavirová nákaza přinutila průmyslové podniky i kancelářské provozy k řadě hygienických opatření s cílem eliminovat rizika šíření viru mezi zaměstnance. Největší problém představuje nedostatek masek, roušek a respirátorů, který nutí některé firmy omezovat výrobu nebo nakupovat předražené ochranné pomůcky. To vše v době, kdy musí zaměstnavatelé dodržovat pandemické plány, umožnit co nejvíce lidem práci z domova, omezit vstupy třetích stran do podniků, snížit koncentraci lidí na pracovištích nebo šatnách. Více o tom hovoří Petr Kaňka z Bureau Veritas, odborník na bezpečnost a ochranu zdraví při práci.

Lakovny a truhlárny omezují výrobu kvůli nedostatku roušek

Firmy bez ohledu na zaměření mají problém sehnat pro své zaměstnance dostatečný počet masek, roušek a respirátorů. „Nejde přitom pouze o pomůcky na ochranu před koronavirem, ale i o běžnou ochranu dýchacích cest v provozech jako jsou například brusírny, truhlárny, lakovny, kde se ve vzduchu přirozeně vyskytuje řada škodlivin nebo prachu. Firmy řeší situaci tak, že omezují výrobu nebo nakupují předražené respirátory v hodnotě několika stokorun za kus, a to i přesto, že je funkčnost takového respirátoru poměrně krátká a zanáší se. Roušky a další pomůcky pro zaměstnance by měl plně dle platné legislativy zajistit zaměstnavatel a nepřenášet tuto odpovědnost jakkoliv na zaměstnance,“ říká Petr Kaňka z Bureau Veritas, odborník na bezpečnost a ochranu zdraví při práci. 

Podomácku vyrobená rouška zachytí i 82% vydechovaných částic

Pro běžné nošení v kanceláři je možné použít i podomácku vyrobenou roušku, avšak s kapsou doplněnou například papírovým filtrem z kuchyňské utěrky, která má dle studií schopnost zachytit přes 82% vydechovaných částic a dobře uvázaná se bude  blížit svými vlastnostmi respirátoru. Samotná bavlna zachytí kolem 70% částic. „Na roušky a masky je nutné nesahat, sundávat je za gumičky a tkaničky a použité dát do vroucí vody, vyprat a vyžehlit. Jakmile jsou velmi vlhké, což je tak cca po dvou až třech hodinách, je nutné je vyměnit, neboť jejich efektivita bude snížená,“ doporučuje odborník na bezpečnost práce.

Minimalizovat setkávání lidi na pracovišti

Obecným cílem vládních opatření je minimalizovat počet lidí, kteří se potkávají na pracovišti během dne. „Klientům doporučujeme se zaměřit na exponovaná místa – šatny, kuřárny a jídelny, kde se musí zvýšit rozestupy mezi zaměstnanci. Důležité je také řízené uvolňování personálu na přestávky a obědy, které v rámci možností omezí výskyt většího počtu lidí na jedné ploše,“ uzavírá Petr Kaňka z Bureau Veritas, odborník na bezpečnost a ochranu zdraví.