Aplikace eRouška je k dispozici i pro iOS

Praha, 4. 5. 2020 – Po dlouhém čekání Apple schválil vydání aplikace eRouška. Aplikace je ke stažení v App Storu. Ke 160 000 uživatelům Android verze aplikace se tak mohou přidat také majitelé telefonů od Applu. Funkčnost je pro oba operační systémy totožná. iOS verze však má svá specifika kvůli tomu, že systém uspává aplikace běžící na pozadí. Autoři aplikace i proto zvažují možnost využít pár dní starý Apple/Google protokol a navrhnout případné úpravy.

Aplikaci eRouška vymysleli a naprogramovali dobrovolníci, kteří se sešli na platformě COVID19CZ. eRoušku vyvíjeli pod záštitou Ministerstva zdravotnictví, které aplikaci oficiálně vydalo. V Google Play se na účtu ministerstva aplikace objevila na Bílou sobotu, v App Storu je k nalezení od dnešního rána – tedy o 14 dní později. Funguje stále stejně. Rozdíl se dá najít pouze v tom, že Apple bohužel zatím omezuje běh aplikace na pozadí. Proto může mít eRouška na zařízeních Apple někdy časové mezery ve sběru dat. I přesto je však na iPhonu či iPadu pro ostatní zařízení stále viditelná. Vývojáři eRoušky to zatím vyřešili částečně a uživatelům radí, jak na spolehlivé skenování přímo v aplikaci. Protože se s podobnými problémy potýkají obdobné aplikace po celém světě, zvažují i autoři aplikace možnosti využití nového protokolu od Apple/Google.

“Aplikace jsme pro oba operační systémy vyvíjeli současně. Překvapilo nás, jak dlouho založení vývojářského účtu a schválení této aplikace u Applu trvalo. Jsme ale rádi, že už si ji mohou stáhnout i majitelé iPhonů a iPadů,” popisuje Vojtěch Komenda, jeden z autorů aplikace.

Připomeňme, že aplikace pomocí technologie Bluetooth zaznamenává na zařízení svého majitele anonymizované identifikátory dalších eRoušek, které se vyskytují v jejím okolí. Aplikace ukládá sílu signálu, ze které se vypočítává vzdálenost obou zařízení, a dobu, po kterou byla zařízení v kontaktu. Pro epidemiologické šetření jsou pak dle WHO významná setkání dvou lidí, kteří spolu za posledních 24 hodin strávili více než 15 minut ve vzdálenosti kratší než 2 metry. Údaje o těchto rizikových kontaktech pak může nakažený člověk, u kterého se testem virus prokáže, při vzpomínkovém telefonátu hygienikovi předat jedním kliknutím přímo z aplikace. K lidem, které zná a na které si vzpomněl, tak může doplnit kontakty na lidi, které osobně znát nemohl – například spolucestující v hromadné dopravě nebo ty, s kterými stál ve frontě u pokladny. Hygienici pak všem rizikovým kontaktům volají, dělají s nimi speciální šetření a domlouvají se na dalším postupu – typicky na dobrovolné karanténě či urychleném testování. Vice k fungování aplikace najdete na webu, či v popisu ve storu.

V Evropě i na celém světě existují různé přístupy k tomu, jak při boji s virem využívat mobilní aplikace. My jsme šli centralizovanou cestou podpory současné práce hygieniků a epidemiologů. Kontakty, které z anonymních identifikátorů mohou přeložit na telefonní čísla zadaná při registraci pouze hygienici, jsou tak doplněny do klasického epidemiologického šetření. Aplikace eRouška do tohoto procesu doplňuje údaje, které by se jinak jen složitě zjišťovaly. Zároveň ale chceme, aby byla užitečná pro co nejvíce případů. Uvědomujeme si, že je nutné, aby v budoucnu uměla komunikovat s dalšími národními aplikacemi. Toto bude důležité hlavně po otevření hranic, nebo pro ty, kdo za prací za hranice dojíždí. I proto je pro nás interoperabilita aplikace velice důležitá. Na úrovni EU se tímto zabývá eHealth committee při Evropské komisi, ve které má zastoupení i naše Ministerstvo zdravotnictví. S ministerstvem spolupracujeme, dodáváme v této diskusi podklady a sami se soustředíme na zajištění technického řešení. Zkoumáme nyní nově zveřejněnou dokumentaci Apple/Google protokolu a možnosti, které nabízí. Věříme, že by mohl vyřešit hlavně problémy se zaznamenáváním kontaktů, když je aplikace na pozadí, či telefon vypnutý, či některé okrajové problémy různých kombinací iOS/Android telefonů. To může vyřešit pouze na úrovni operačního systému Apple a Google,” komentoval budoucí rozvoj aplikace Jakub Nešetřil, který má za COVID19CZ na starosti oblast mobilních aplikací.

Vice k fungování aplikace najdete na webu, či v popisu ve storu.

Informace pro editory:

Co je COVID19CZ?

COVID19CZ vzniklo jako neformální uskupení odborníků. Základ iniciativy položili čeští podnikatelé a technologičtí odborníci, kteří k sobě postupně nabalují komunitu dobrovolníků, a nadšenců ochotných pomoci. Společnými silami ukazují, jak data a technologie pomáhají šíření nákazy zpomalit a minimalizovat její následky. Pilíře aktivit, kterým se COVID19.cz věnuje jsou tři:

  • Chytrá karanténa = Soubor opatření, která oddělí nemocné a potenciálně nakažené od zdravých osob a zároveň bude důsledně chránit zdravotníky. Lidi chrání před nákazou a ekonomiku před kolapsem.
  • Zajištění odpovídajících pomůcek a podmínek pro naše zdravotníky. Zdravotníci jsou naší hrází před nákazou.
  • Informování veřejnosti. Žádná z opatření nebudou účinná, když o nich lidé nebudou vědět, nebudou jim rozumět a nebudou je dodržovat.

Dodejme, že COVID19CZ během neuvěřitelných několika dní v době vyhlášení nouzového stavu postavili call centrum 1212, které odbavuje všechny otázky okolo koronaviru. Následně také pomohli vytvořit informační stránky, které výrazně snížily počet volajících na linku 1212 a uvolnily kapacity tísňových linek. Připravil Covid Active Response Center pro pomoc hygienikům s boji s virem. V rámci iniciativy COVID19CZ vznikají desítky dalších projektů.

Za COVID19.cz stojí například: Petr Šimeček (Keboola), Pavel Doležal (Keboola), Patrick Zandl (Prusa Research), Pavel Zima (Seznam.cz), Jakub Nešetřil (Česko.Digital), Dušan Šenkypl (Pale Fire Capital), Tomáš Havryluk (Alza.cz), Ondřej Tomas (CleverMaps), Petr Bednařík (DataSentics), Petr Bartoš (Cogvio Medical). Kompletní seznam najdete na webu hnutí.