Návratnost investičních nemovitostí již do 6 let? Kupujte malé byty na severu Čech, ukazuje Investiční kalkulačka na Realitním psovi

Praha, 5. května 2020 – Český startup Apify spouští Realitního psa, který obsahuje investiční kalkulačku. Ta nabízí snadné srovnání návratnosti investice do nemovitosti v jednotlivých krajích, okresech či obcích v ČR. Ukazuje průměrné ceny nemovitostí a průměrnou výši pronájmů dle různých dispozic. Investoři tak rychle zjistí, za jak dlouho se jim vrátí investované peníze. Investiční kalkulačka obsahuje i další užitečná data pro rozhodnutí se o investici do koupě konkrétního bytu. Například prozradí jak dlouho trvá byt průměrně pronajmout, či za jak dlouho bude z nabídky stažen, tedy prodán. Nyní se jednoznačně nejvíc vyplatí investice v Ústeckém kraji do malých bytů. V Praze je u nich návratnost až třikrát delší. Zajímavosti investice do bytů v Ústeckém kraji také zvyšuje fakt, že zde ceny bytů meziročně vzrostly o 16 %. Bude tak lukrativní byt později prodat a navíc s pravidelným nájmem se zde v některých bytech a městech může investice vrátit již do 5 let.

V Apify se zabýváme sběrem veřejně dostupných online dat a jejich následným zpracováním. Vznikly zde mimo jiné dva na sobě nezávislé, ale vzájemně se doplňující realitní projekty. Realitního hlídacího psa i Investiční kalkulačku najdou všichni zájemci na stránkách www.realitni-pes.cz,“ popisuje spoluzakladatel startupu Apify Jakub Balada. „Oba tyto projekty vznikly jako nápady a dobrovolná aktivita našich kolegů a kamarádů. Oba jsou postaveny na našich nástrojích a námi sbíraných datech. Realitní pes je tak další projekt, který po Hlídači shopů zdarma nabízíme široké veřejnosti. Hlídací pes už nejednomu našemu kamarádovi pomohl a věříme, že pomůže i dalším, stejně jako investiční kalkulačka.“

Při pohledu na data od konce roku 2016 do současnosti je na první pohled patrné, že nejrychlejší návratnost má investice do malých 1+kk bytů v Ústeckém, pak Moravskoslezském a Zlínském kraji, konkrétně pak v průměru 6, 9 a 13 let. V Praze či Jihomoravském kraji se na návratnost investice do bytů s touto dispozicí čeká 23, respektive 20 let. Koupě většího bytu (4+1) pak s ohledem na návratnost vyjde po celé republice podobně, a to na 15 až 20 let (vyjma Ústecka, kde je to zhruba 7 let).

Ústecký kraj: Ideální místo pro koupi investičního bytu

Nemovitosti v Ústeckém kraji vychází z pohledu návratnosti investice nejvýhodněji. V porovnání s Prahou se zde investice vrátí až třikrát rychleji. Nejlépe přitom vychází malé byty s dispozicí 1+kk a 1+1. Průměrná cena těchto jednotek se totiž pohybuje od tří set tisíc do půl milionu korun, s průměrným měsíčním nájmem okolo pěti tisíc korun. S pravidelnými platbami od nájemníků by tak došlo k splacení pořizovací ceny do 6 či 7 let. V některých městech kraje, jako například v Mostu, to může být dokonce čtyři až pět let

Prodejní ceny bytů v Ústeckém kraji za poslední tři roky také nejvíce rostly. Jednalo se přibližně o 16% meziroční růst, což zvýhodňuje koupi bytu v tomto kraji. Protože se s růstem ceny bytu také poměrně vysoce zvedá budoucí prodejní cena nemovitosti. Pro porovnání již zmiňovaná Praha měla poslední meziroční růst cen ve výši 5 %. 

Investiční kalkulačka také ukáže, že největší zájem je v Ústeckém kraji o byty o velikosti 3+1. Ty jsou pronajaté do dvou týdnů od zveřejnění inzerátu. Investor takový byt přitom v průměru pořídí za necelých 820 tisíc korun, pronajmout jej pak může za 9 000 korun. Tato investice se tak může vrátit již za sedm let.

Toto vše lze vyčíst z Investiční kalkulačky, která využívá data od Apify o prodeji a pronájmu nemovitostí v ČR. Data zobrazuje v mapě, tabulkách a grafech. Nabízí možnost si na pár kliknutí vyfiltrovat data, která investora zajímají. Pro první pohled jsou nastavena na kraje, ale snadno se kdokoliv dostane až k detailům jednotlivých okresů a měst. Pokud by vás zajímalo více o nastavení kalkulačky, stačí se podívat na krátký tutoriál na webu Realitního psa.

Rád bych dodal, že Investiční kalkulačka vznikla díky Markétě. Ta sice v Apify nepracuje, ale pro svůj zápal pro analýzu dat a přesné informace o potenciální zajímavé investici využila data, která sbíráme již od roku 2016,“ dodává k Investiční kalkulačce Jakub Balada, jeden ze zakladatelů Apify. 

S hledáním investičního bytu by potenciálním investorům měl pomoci další nástroj: Realitní pes. Ten každých deset minut prochází 27 realitních portálů v Česku a zájemcům posílá aktuální nabídky pohodlně do jejich emailových schránek. Navíc jej lze využít nejen pro hledání vhodných bytových jednotek, ale na rozdíl od Investiční kalkulačky agreguje také nabídky domů, pozemků či komerčních nemovitostí.

Informace pro editory

O Apify

Český startup Apify založili spolužáci z MatFyzu Jakub Balada a Jan Čurn. Jejich vize byla od začátku jednoduchá: otevřít web větší automatizaci a umožnit tak vznik nových internetových služeb a nástrojů. Na jejich platformě najdou firmy odborníky na webscraping, vývojáři a datoví analytici zase nástroje pro automatizaci své práce. ato technologická firma roste o více než desítky procent ročně. Dnes již má tým 30 lidí a její služby využívají tři stovky klientů – od neziskových projektů jako Hlídač státu, Hlídač Shopů, nebo Thorn až po globální korporace, jako je Microsoft, Eaton, nebo E.ON.