Česko posílá svoji reprezentaci na Evropský šampionát v esportu. Výtěžek půjde na charitu

Praha, 8. května 2020 – Nový Evropský šampionát v esportu, European Nations Cup, se neobejde bez účasti České republiky. Turnaj začíná již 9. května a veškerý výtěžek poputuje na podporu boje proti koronaviru. Celkem se národní reprezentace utkají ve třech různých esportových titulech. První z nich je oblíbená taktická střílečka Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO), dále pak MOBA hra League of Legends (LoL) a fotbalový simulátor eFootball PES 2020. Všechny zápasy se odehrají online a nové evropské krále poznáme 7. června (CS:GO a LoL), respektive 10. června (PES).

Evropská esportová federace (EEF) oznámila nový turnaj národů European Nations Cup. Kromě souboje esportových reprezentací si EEF klade za cíl alespoň částečně pomoci zdravotnickým zařízením, která bojují v první linii proti nákaze COVID-19. Všichni hráči proto hrají bez nároku na honorář a veškerý výtěžek poputuje na charitativní účely. Česká asociace esportu do tohoto turnaje připravuje národní tým ve všech třech herních titulech.

Counter-Strike: kapitánem zvolen Michal Kadlíček

Česká asociace esportu nominovala jako kapitána českého reprezentačního týmu zodpovědného za výběr hráčů Michala Kadlíčka známého pod přezdívkou leckr. Jde aktuálně o jediného českého hráče, který působí ve známé zahraniční organizaci, konkrétně v německém týmu NLG. V jeho týmu se kromě něj objeví ještě Zdeněk „Daxen“ Dušek, Filip „AJTT“ Dolenský, Marek „kinzo“ Bílek a Lukáš „capseN“ Koláčný.

„V Česku je Counter-Strike velmi populární. Věřím proto, že jsme dokázali postavit silný tým, který bude patřit k černým koním turnaje. Máme pouze ty nejvyšší cíle a doufám, že nás budou fanoušci podporovat, byť s nimi nebudeme moci být v bezprostředním kontaktu,“ říká Michal Kadlíček.

League of Legends: reprezentaci vybral Tomáš Kněžínek

Koučem české reprezentace v titulu League of Legends byl zvolen Tomáš „Nightshare“ Kněžínek, který je aktuálně nejúspěšnějším trenérem této hry v Česku. Pod jeho vedením dokázal tým eSuba dominovat všem velkým turnajům u nás a nejlépe se mu z českých celků vede i v evropských soutěžích. Kostrou týmu bude právě tým eSuba. Základní sestavu národní reprezentace tak tvoří Ondřej „robocop“ Sklenička, David „Jejky“ Jakubec, Adam „Random“ Grepl, Daniel „Dany“ Novák a Radovan „Rufus“ Moravec.

„V poslední době se nám v Česku dařilo a vyzkoušeli jsme si také několik náročných zápasů proti těžkým soupeřům patřícím k evropské špičce. Jako tým jsme se poctivě a dlouho připravovali na mezinárodní soutěže, a proto chceme ukázat, že dokážeme reprezentovat Českou republiku v tom nejlepším světle,“ popisuje Tomáš Kněžínek.

eFootball PES 2020 v režii eRepre

Česká eRepre je reprezentačním týmem v eFotbale, který působí pod záštitou Fotbalové asociace České republiky. Výběr národního týmu proto plně respektuje výsledky kvalifikace do eRepre, která se konala 8. prosince 2019. V ní se rozhodlo, že českými eReprezentanty jsou Svatopluk Sýkora s přezdívkou syky a Dalibor Zlomek s přezdívkou KillDalos. Ti budou hájit české barvy i v turnaji European Nations Cup.

„Soutěžit v českém dresu, navíc v turnaji, který podporuje dobrou věc, je pro nás čest. Společně se sykym uděláme maximum pro to, abychom byli na tomto šampionátu úspěšní a nechali tak zapomenout na naši nešťastnou kvalifikaci na eEURO,“ prozradil Dalibor Zlomek.

Rozpis zápasů českých týmů

O přesných časech zápasů české reprezentace bude pravidelně na svých facebookových a webových stránkách informovat Česká asociace esportu. Aktuálně je rozpis následující:

Counter-Strike: Global Offensive

Datum Fáze turnaje
10. května Zápasy základních skupin
17. května Zápasy základních skupin
24. května Zápasy základních skupin
31. května Čtvrtfinále
6. června Semifinále
7. června Finále

League of Legends

Datum Fáze turnaje
9. května Zápasy základních skupin
16. května Zápasy základních skupin
23. května Zápasy základních skupin
30. května Čtvrtfinále
6. června Semifinále
7. června Finále

eFootball PES 2020

Datum Fáze turnaje
13. května Zápasy základních skupin
20. května Zápasy základních skupin
27. května Zápasy základních skupin
3. června Čtvrtfinále
10. června Semifinále
10. června Finále

Odkaz na oficiální stránky ČAE: www.esport.cz 

O České asociaci esportu

Cílem České asociace esportu je zastupování zájmů českého esportu vůči veřejným institucím, médiím, sportovním organizacím, mezinárodním asociacím. Mezi důležité činnosti patří: osvětová činnost v oblasti esportu a jeho propagace, profesionalizace a nastavování standardů a organizace a řízení domácích soutěží.