KMW, Nexter a Rheinmetall získaly souhlas se zahájením úvodní studie v rámci MGCS

Mnichov, Versailles, Düsseldorf, 22. května 2020 – Main Ground Combat System (MGCS) je společným francouzsko-německým obranným projektem, který má být začleněn do německého politického vedení. Projekt se má věnovat navržení hlavního bojového systému, jenž má být od roku 2035 nástupcem tanku Leopard 2 Budeswehru a tanku Leclerc, jehož využívá francouzská armáda.

Zahájení prokurement programu MGCS proběhlo v prosinci 2019, když Krauss-Maffei Wegmann (KMW), Nexter Systems a Rheinmetall AG založily pracovní skupinu, tzv. ARGE. V současnosti tito partneři podepsali s německým Spolkovým úřadem pro Bundeswehr zařízení, informační technologie a podporu během provozu (BAAINBw) smlouvu na „System Architecture Definition Study – Part 1“. Tato dohoda je tak vlastně startovacím výstřelem pro demonstrační fázi projektu MGCS.

Na radě ministrů Francie a Německa v Toulouse dne 16. října 2019 potvrdily Florence Parlyová a Annegret Krampová-Karrenbauerová, ministryně obrany obou zemí, svůj závazek na rozvoji MGCS.

ARGE je německou zkratkou pro pracovní skupinu (Arbeitsgemeinschaft). Podle německých zákonů slouží ARGE jako smluvní partner pro BAAINBw, tedy úřad, který zajišťuje v první fázi programu prokurement. Zástupci tří zmíněných společností reprezentují ARGE při jednáních se třetími stranami.

Cílem studie je sladit finální koncepty přechozí fáze, analyzovat detaily a navrhnout společný multi-platformní plán. Tři smluvní partneři budou diskutovat nejrůznější aspekty celého konceptu: technickou proveditelnost v navrženém časovém rámci, schopnost splnit operační požadavky obou armád, výkonnost a kompatibilitu s národními systémy (francouzský SCORPION a německý D-LBO). Pracovní zapojení do SADS Part 1 bude mezi Francii a Německo rozloženo 50:50. Očekává se, že první fáze stavitelských prací bude trvat 18 měsíců.