Nastavte minimální spropitné 10 %, vyzývá iniciativa #milujemevino restauratéry

Restauratéři a majitelé barů a hospod mají kvůli vládním opatřením problémy s placením svých zaměstnanců, a proto iniciativa #milujemevino a její zakládající člen Vinograf wine bar přichází s výzvou 10 % GASTRU. Téma spropitného není v české společnosti stále ve srovnání se světem zakořeněno.

ce43f6f6-1d41-464a-9b72-178c8459c2fe

Spropitné, které je ve světě součástí účtu v úrovni 10 % standardem, tvoří až polovinu příjmů pracovníků v gastronomii. Podle vedoucího uskupení Jana Horešovského je spropitné důležitým nástrojem, jak se mohou tito zaměstnanci dostat z finančních problémů. Řada provozovatelů barů a restaurací byla totiž kvůli zavření svých podniků nucena své zaměstnance propouštět anebo jim krátit plat. Zafixování spropitného na deset procent z každé útraty by jim tak mělo pomoci se se ztrátou příjmu vyrovnat.

„Vyzýváme všechny majitele a provozovatele restaurací, vináren, barů, kaváren, zkrátka všechny, kteří podnikají v gastronomii, aby ve svých podnicích zavedli pravidlo 10 % spropitného pro svůj personál. Do restaurací chodíme proto, že se tam cítíme dobře, a to i díky skvělým číšníkům, kuchařům, sommelierům a barmanům. Tyto podniky však dostaly strašně na frak a jejich zaměstnanci se začínají potýkat s existenčními problémy. Mnozí zaměstnavatelé dělali během krize všechno pro udržení zaměstnanců, protože jsou často to nejcennější, co mají. Výzva 10 % GASTRU je logickým krizovým krokem k rychlejšímu návratu do normálu.” říká Jan Horešovský, který iniciativu #milujemevino vede.

Jako první se 10% spropitné od pondělí 25. května rozhodly nastavit pražské vinné bary Vinograf: „Nás, stejně jako mnoho jiných restaurací, v minulých týdnech podrželi především věrní zákazníci. Víme, že hosté chápou, v jaké jsou restaurace situaci. Chceme s nimi udělat dohodu: my jim teď s vděčností budeme oplácet tou nejlepší službou, jaké jsme schopni, a oni nás ocení spropitným na minimální úrovni 10 %. Pochopitelně, dohoda je to dobrovolná, ale v české gastronomii by se teď vedle vysoké kvality servisu mělo nejméně 10% spropitné stát standardem,” říká Klára Kollárová, šéfsommeliérka a spolumajitelka vinných barů Vinograf.

Iniciativa #milujemevino apeluje i na další formy pomoci majitelům vináren a vinařům, které avizuje ve svém Katalogu pomoci. Jednou z nich je například kupování voucherů do fine diningových restaurací či nákup vybraných prémiových vín od malých tuzemských vinařů, jejichž tržby se vlivem nařízeného zavření restaurací a hotelů propadly na hranici přežití.

O projektu #milujemevino:

Iniciativa #milujemevino vznikla pro profesionály, odborníky ale i nadšené konzumenty dobrého vína, kterým není osud vína a podniků s vínem v době koronavirové krize lhostejný a chtějí pomoci, a to ať už je pro ně víno živobytím, filozofií či pouhou radostí.

Epidemie nového koronaviru a restrikce pro podnikatele s ní spojené uvrhly celou gastronomii do existenčního ohrožení. Utrpět může i svět vína, který tak milujeme. Dopad této krize vnímáme nejen na samotných restauracích a podnicích, ale také na vinařích a vinařstvích, a rádi bychom udělali pro podporu vína maximum.

#milujemevino na svém webu milujemevino.eu nabízí tipy pro okamžitou a konkrétní pomoc, novinky a aktuality z oblasti vína a platformu skrz kterou podobně smýšlející lidé a subjekty mohou vystupovat směrem k úřadům a veřejnosti nebo získávat informace prostřednictvím webináře. Iniciativu spustil pražský vinný bar Vinograf.

www.milujemevino.eu